Nordea gör som ingen annan bank – många kunder kommer bli arga

2025 06 09

Nordea har fattat ett beslut som ingen annan bank i Sverige har gjort.

Det framgår av en granskning från Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen.

Storbanken sänker nämligen sina hållbarhetskrav.

Enligt Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, är det första gången som en svensk bank fattar ett sådant beslut under de tio år som bankernas hållbarhet granskats.

– Det är väldigt oroande och vi tror att det kommer göra många bankkunder upprörda, säger Karin Lexén i ett uttalande.

Öppnar för kritiserat lån

I granskningen framgår att de sänkta hållbarhetskraven bland annat innebär att Nordea nu tillåter nya lån för “några av de värsta formerna av utvinning av fossila bränslen” och bolag som utvinner oljesand, skifferolja och som söker efter olja norrut i Arktis.

Tidigare har Nordea haft restriktioner för den typen av lån.

– Samtidigt som klimatkrisen förvärras och isarna smälter vill Nordea stödja jakten på olja allt längre norrut i Arktis. Det är både oansvarigt och cyniskt, säger Jakob König, vid Fair Finance Guide i Sverige. 

"Kan få förödande konsekvenser"

Ett företag som därmed skulle kunna ta lån från Nordea är det norska oljebolaget Equinor. Bolaget är på väg att återuppta utvecklingen av oljefältet Wisting som ligger nära naturreservatet Björnön.

Enligt Naturskyddsföreningen är utvinningen förenad med “stora risker”.

– En olycka skulle kunna få förödande konsekvenser för Arktis känsliga miljö, framhåller föreningen.

LÄS MER: SEB:s privatekonom uppmanar bankkunder – kan spara tusenlappar

Banken: Vi har riktlinjer för investeringar

Nordea har inte uttryckligen svarat på kritiken.

På sin hemsida skriver banken att riktlinjer tagits fram för att “säkerställa att de företag som Nordeas fonder investerar i uppfyller våra förväntningar när det gäller ESG (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning)”.

– Och att dessa hållbarhetsrisker hanteras i alla våra investeringsprocesser, framhäver Nordea.

Swedbank har slutat

I januari uppgav Fair Finance Guide att Swedbank slutar med de kritiserade lånen till oljebolag. Det var krav från tusentals kunder som ledde till förändringen, enligt organisationen.

Tidigare har det även framkommit att SEB lånat ut  22 miljarder till företag som borrar efter olja och fossilgas i Arktis. Banken menar att oljeutvinningen i Arktis bara är en begränsad del av verksamheten.

– Det är svårt att sätta likhetstecken mellan de här siffrorna och hävda att pengarna finansierar oljebolag i Arktis. Det här handlade om ett brygglån för att köpa ett företag, inte att finansiera nya oljefält i Arktis, sade Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, till Aftonbladet 2022.

Handelsbanken slutade med lånen för fem år sedan.

LÄS MER: Svenskt Näringsliv varnar – ”Hushållen reagerar kraftigt”

Foto: Nordea

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI går ut med skarp uppmaning – från norr till söder

2025 07 17

Inför fredagen kommer en varning från SMHI.

Efter att tidigare under veckan varnat för stor brandrisk i stora delar av Norrland utvidgar nu SMHI sin varning.

Inför fredagen kommer varningen om stor skogsbrandrisk också i flera län i södra Sverige.

Det handlar om Stockholms län samt delar av Örebro, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Östergötland och Kalmar, uppger SMHI.

Varningen gäller i dagsläget endast under fredagen men om det torra vädret fortsätter finns stor risk att varningen förlängs.

Eldningsförbud

Skogsbränder kan uppstå av flera olika anledningar, och efter det varma och torra vädret behövs det inte så mycket för att elden ska börja sprida sig.

– Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus, uppmanar SMHI.

Ungefär halva Sverige omfattas just nu av eldningsförbud.

Det handlar om Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, delar av Jämtland samt Blekinge och Kalmar län.

Manar till försiktighet

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar alltid till försiktighet vid eldning i närhet till naturen.

– Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats, uppger myndigheten.

– När det är torrt ute är det extra viktigt att tänka på brandrisken. Det kan vara straffbart att orsaka en brand.

Eget ansvar

Eldningsförbud utfärdas av kommun eller länsstyrelse.

Som privatperson har man ett eget ansvar att ta reda på om det råder eldningsförbud.

Den som inte följer eldningsförbudet kan straffas med böter.

– Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt eller på fasta grillplatser. Om det råder skärpt eldningsförbud är det även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats, uppger MSB.

– Villaägare bör se till att inte ha brännbara upplag eller brännbar vegetation nära sina hus då detta kan antändas och börja brinna och sprida branden till byggnader.

Foto: Pavel Koubek

Text: Redaktionen


JUST NU: Island öppnar för historisk förändring – inom två år

2025 07 17

Island öppnar nu för en historisk förändring.

Island är medlem av försvarsalliansen Nato.

Landet är dock inte medlem av EU. Samtal pågick under åren 2010-13 men avbröts.

Nu öppnar den isländska regeringen dock för ett historiskt beslut.

Öppnar för stor förändring

Islands utrikesminister Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att det finns ett tillräckligt starkt folkligt stöd för att återuppta samtal om EU-medlemskap, rapporterar Politico.

Landets EU-vänliga koalitionsregering utlovar en folkomröstning om att återuppta anslutningssamtalen med EU senast 2027. Samtalen avbröts 2013 av en högerregering, enligt tidningen.

– Jag skulle säga att det finns ett folkligt stöd för att återuppta förhandlingarna, säger Gunnarsdóttir till tidningen.

Frågan har blivit extra aktuell i och med den geopolitiska situationen i världen.

Island fruktar ett handelskrig mellan landets två största handelspartners, EU och USA. Förändringar inom Nato och det spända världsläget påverkar också.

– Det är avgörande att återuppta anslutningssamtalen med tanke på den geopolitiska situationen, menar Islands utrikesminister, enligt tidningen.

Von der Leyen besöker

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir säger att hon ”litar på att nationen och det isländska folket beslutar att fortsätta” och att hon ”hoppas att folk säger ja”.

Uttalandet kommer inför ett besök på Island av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Island ingår redan i Schengenområdet och i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, men regeringen hoppas alltså på att återuppta samtal om att landet ska bli EU-medlem fullt ut.

En opinionsundersökning har visat att 58 procent av Islands befolkning stödjer att anslutningssamtalen ska återupptas.

Samtidigt uppger bara 45 procent att de verkligen vill att Island går med i EU. 35 procent säger nej och 20 procent är osäkra.

Frågan har också i viss mån aktualiserats på grund av Donald Trumps hot om att göra Grönland amerikanskt. Det finns dock ingenting som tyder på att Trumps syn på Island har förändrats, enligt tidningen.

Den isländska regeringen menar dock att det förändrade världsläget innebär att det skulle vara bra för Island att gå med i EU.

Text: Redaktionen