Nooshi Dadgostar slår tillbaka – Vill skicka vapen till Ukraina

2022 03 06

Nu kommer uppgifter från flera håll om att Vänsterpartiet är på väg att säga ja till att sända svenska vapen för att bekämpa Putins soldater.

Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) hade inte möjlighet att närvara vid dagens möte med Vänsterpartiet där partiet landade i ett nej till den svenska vapenleveransen, uppger SR.

Begränsad grupp drev igenom ett nej

Även ekonomisk-politiske talespersonen Ali Esbati skall ha varit frånvarande och sammanlagt var hela 9 personer frånvarande. Dessutom lade 5 personer ned sina röster.  Den stora frånvaron och de många nedlagda rösterna indikerar att en klart begränsad del av partistyrelsen kunde få igenom sin vilja - vilket alltså var ett nej till vapenleverans.

Nooshi säger ja

Hon är enligt uppgift positiv till att sända vapenleveranser till president Volodymyr Zelensky och Ukrainas väpnade styrkor och nu går ja-sidan till vapenleverans inom Vänsterpartiet till motoffensiv mot nej-sidan.

Redan fattat ja-beslut

Nej-sidan väntas bli överkörda och Vänsterpartiets verkställande utskott med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen har redan fattat ett principbeslut om att säga ja till svensk vapenexport till Ukraina.

Det erfar nu SVT.

Avgörande möte i morgon

Redan i morgon tisdag ska partistyrelsen ta ställning till det nya förslaget.

– Vår bedömning är att vi i dagsläget inte kan utesluta några möjligheter att stödja Ukraina med grund i vårt entydiga försvar för folkrätten, meddelar Nooshi Dadgostar i kväll.

Mycket intern kritik

Denna sida erfar att Vänsterpartiet fått en hel del intern kritik från medlemmar och partiaktiva efter dagens beslut och de inom partistyrelsen som röstade nej pressas nu att tänka om.

En stark prognos är att Nooshi Dadgostars ja-linje till vapenexport kommer att vinna inom Vänsterpartiet redan i morgon.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen