Nooshi Dadgostar slår tillbaka – Vill skicka vapen till Ukraina

2022 03 06

Nu kommer uppgifter från flera håll om att Vänsterpartiet är på väg att säga ja till att sända svenska vapen för att bekämpa Putins soldater.

Partiledaren Nooshi Dadgostar (V) hade inte möjlighet att närvara vid dagens möte med Vänsterpartiet där partiet landade i ett nej till den svenska vapenleveransen, uppger SR.

Begränsad grupp drev igenom ett nej

Även ekonomisk-politiske talespersonen Ali Esbati skall ha varit frånvarande och sammanlagt var hela 9 personer frånvarande. Dessutom lade 5 personer ned sina röster.  Den stora frånvaron och de många nedlagda rösterna indikerar att en klart begränsad del av partistyrelsen kunde få igenom sin vilja - vilket alltså var ett nej till vapenleverans.

Nooshi säger ja

Hon är enligt uppgift positiv till att sända vapenleveranser till president Volodymyr Zelensky och Ukrainas väpnade styrkor och nu går ja-sidan till vapenleverans inom Vänsterpartiet till motoffensiv mot nej-sidan.

Redan fattat ja-beslut

Nej-sidan väntas bli överkörda och Vänsterpartiets verkställande utskott med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen har redan fattat ett principbeslut om att säga ja till svensk vapenexport till Ukraina.

Det erfar nu SVT.

Avgörande möte i morgon

Redan i morgon tisdag ska partistyrelsen ta ställning till det nya förslaget.

– Vår bedömning är att vi i dagsläget inte kan utesluta några möjligheter att stödja Ukraina med grund i vårt entydiga försvar för folkrätten, meddelar Nooshi Dadgostar i kväll.

Mycket intern kritik

Denna sida erfar att Vänsterpartiet fått en hel del intern kritik från medlemmar och partiaktiva efter dagens beslut och de inom partistyrelsen som röstade nej pressas nu att tänka om.

En stark prognos är att Nooshi Dadgostars ja-linje till vapenexport kommer att vinna inom Vänsterpartiet redan i morgon.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen