VAL 2022: Nooshi Dadgostar avfärdar tidigare uppgifter

2022 08 17

På tisdagskvällen uppgav en ”centralt placerad källa” att Vänsterpartiet är redo att slopa sitt krav på att ingå i en S-ledd regering.

– Det avgörande är budgetsamarbetet och att vi får gehör för vår politik, inte att sitta i regering, sa vänsterkällan till Aftonbladet.

Enligt källan är Vänsterpartiet redo att avstå en plats i regeringen i utbyte mot ett stort inflytande över statsbudgeten.

Står fast vid kravet

Men uppgifterna avfärdas av partiledaren Nooshi Dadgostar (V).

I en intervju med SVT Nyheter betonar hon att Vänsterpartiet står fast vid sitt krav.

Vänstern vill ta en plats i en framtida regering.  

– Ja, självklart – annars kommer inte regeringen att hålla, annars finns det ingen majoritet för regeringen. Det är det som är bekymret - vi har saknat en majoritet för den regering som har styrt Sverige. Det är därför vi har fått detta kaos och denna oreda, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

Uppgifterna från Aftonbladet tar V-ledaren med en nypa salt.

– Jag är ganska tveksam till den källan, säger hon till SVT.

Vill inte svara

Centerpartiets Annie Lööf har tidigare uttryckt att Centern inte är villiga att ingå i en regering tillsammans med Vänstern. Hon har även utryckt en motvilja till att budgetsamarbeta med V.

När hon får frågan på nytt säger Annie Lööf att C varken kommer att medverka till att släppa fram en regering där SD eller V ingår.

– I övrigt så kommer vi att vara konstruktiva för att få en stabil regering på plats så snabbt som möjligt, säger Annie Lööf till SVT.

Foto: Vänsterpartiet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen