JUST NU: Nödrop från Ukrainas armé – oron sprider sig

2022 04 16

Ukrainas Väpnade Styrkor har rönt stora framgångar mot ryssarna men nu ökar oron snabbt.

Orsaken är att lagren av ammunition är på väg att ta slut.

Stora markstrider

Det varnar nu amerikanska myndighetskällor för.

– Behovet av mer ammunition skapar allt mer oro avseende Ukrainas armé och särskilt då stora markstrider mot Ryssland väntas äga rum de kommande dagarna, rapporterar CNN.

Helt avgörande

President Zelensky har betonat att Ukraina – som har en befolkning på 44 miljoner invånare – inte har några problem när det gäller antalet soldater.

Däremot är det stora problem med mängden vapen och ammunition och det har varit helt avgörande för Ukrainas armé att få in stora mängder vapen från USA, Storbritannien och EU-länderna inklusive Sverige och Finland.

Fruktansvärt för folket

USA har sänt 18 artilleripjäser i form av haubitsar och 40 000 enheter artilleriammunition till Ukraina som ingår i president Joe Bidens nya vapenleverans till president Volodymyr Zelensky.

Men de allt hårdare striderna gör att ammunitionen snart kan ta slut och effekten kan bli fruktansvärd för ukrainska folket.

Vädjar till Sverige

Risken är helt enkelt att Ukraina har gott om soldater och manskap men ända tvingas backa undan på grund av brist på vapen och ammunition.

President Zelenskys stabschef Andrij Yermak går ut och vädjar till Sverige om mer vapen. Han framhåller att man haft stor nytta av de svenska pansarskotten.

Tredje vapenleverans

– De har bevisat sig vara väldigt, väldigt användbara liksom skyddsutrustningen som vi fick. Men vi behöver mer för att vinna, säger stabschefen till Expressen och vädjar om en tredje vapenleverans från Sverige.

Hoppas på Magdalena Andersson

Han preciserar vad han hoppas att Regeringen Magdalena Andersson (S) ska sända till Ukraina snarast.

– Vi behöver mycket brådskande luftförsvarssystem och skydd för missiler avfyrade till havs, säger stabschefen som även vädjar om drönare, stridsvagnar och stridsplan.

Ryska diktaturen

USA bedömer att Ryssland nu transporterar enorma mängder soldater och vapen till östra Ukraina för att tillintetgöra Ukrainas armé i östra delen av landet.

– USA:s försvarsminister Lloyd Austin och högsta generalen Mark Milley håller dagliga telefonsamtal med sina motsvarigheter i regionen med syfte att uppmuntra dem till att sända mer vapen till Ukraina så snart som möjligt, rapporterar CNN.

Amerikanska militären

Pentagon höll nyligen möte med alla vd:ar för amerikanska militärens åtta största leverantörer med målet att snabba på vapenleveranserna till Ukraina.

Foto Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen