JUST NU: Nödrop från Ukrainas armé – oron sprider sig

2022 04 16

Ukrainas Väpnade Styrkor har rönt stora framgångar mot ryssarna men nu ökar oron snabbt.

Orsaken är att lagren av ammunition är på väg att ta slut.

Stora markstrider

Det varnar nu amerikanska myndighetskällor för.

– Behovet av mer ammunition skapar allt mer oro avseende Ukrainas armé och särskilt då stora markstrider mot Ryssland väntas äga rum de kommande dagarna, rapporterar CNN.

Helt avgörande

President Zelensky har betonat att Ukraina – som har en befolkning på 44 miljoner invånare – inte har några problem när det gäller antalet soldater.

Däremot är det stora problem med mängden vapen och ammunition och det har varit helt avgörande för Ukrainas armé att få in stora mängder vapen från USA, Storbritannien och EU-länderna inklusive Sverige och Finland.

Fruktansvärt för folket

USA har sänt 18 artilleripjäser i form av haubitsar och 40 000 enheter artilleriammunition till Ukraina som ingår i president Joe Bidens nya vapenleverans till president Volodymyr Zelensky.

Men de allt hårdare striderna gör att ammunitionen snart kan ta slut och effekten kan bli fruktansvärd för ukrainska folket.

Vädjar till Sverige

Risken är helt enkelt att Ukraina har gott om soldater och manskap men ända tvingas backa undan på grund av brist på vapen och ammunition.

President Zelenskys stabschef Andrij Yermak går ut och vädjar till Sverige om mer vapen. Han framhåller att man haft stor nytta av de svenska pansarskotten.

Tredje vapenleverans

– De har bevisat sig vara väldigt, väldigt användbara liksom skyddsutrustningen som vi fick. Men vi behöver mer för att vinna, säger stabschefen till Expressen och vädjar om en tredje vapenleverans från Sverige.

Hoppas på Magdalena Andersson

Han preciserar vad han hoppas att Regeringen Magdalena Andersson (S) ska sända till Ukraina snarast.

– Vi behöver mycket brådskande luftförsvarssystem och skydd för missiler avfyrade till havs, säger stabschefen som även vädjar om drönare, stridsvagnar och stridsplan.

Ryska diktaturen

USA bedömer att Ryssland nu transporterar enorma mängder soldater och vapen till östra Ukraina för att tillintetgöra Ukrainas armé i östra delen av landet.

– USA:s försvarsminister Lloyd Austin och högsta generalen Mark Milley håller dagliga telefonsamtal med sina motsvarigheter i regionen med syfte att uppmuntra dem till att sända mer vapen till Ukraina så snart som möjligt, rapporterar CNN.

Amerikanska militären

Pentagon höll nyligen möte med alla vd:ar för amerikanska militärens åtta största leverantörer med målet att snabba på vapenleveranserna till Ukraina.

Foto Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen