Nödlarm från Livsmedelsverket – enorm köttskandal uppdagas
2023 11 22
Under gårdagen kom larmet.
Skåne Kebab Döner har förvarat kebabkött på bord med såväl mögel som ingrodda fettrester.
Livsmedelsverket inledde en granskning av företagets anläggning. Myndigheten noterade att det fanns listeria i den färdigstekta kebaben, vilket är en farlig bakterie för bland annat gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
Efter larmet utfärdades ett totalstopp av köttförsäljning från den inspekterade anläggningen.
Men Skåne Kebab Döner har trotsat förbudet.
Nya uppgifter
I dag, tisdag, kommer nya uppgifter om den massiva köttskandalen.
En ny kontroll från Livsmedelsverket visar att Skåne Kebab Dröner har fortsatt att sälja omfattande mängder kött, trots totalförbudet.
Sju ton förbjudet kebabkött har sålts till grossister och restauranger i södra Sverige.
Det motsvarar ungefär 50 000 kebabrullar, rapporterar SVT Nyheter Skåne som tagit del av Livsmedelsverkets nya granskning.
Nödlarm utfärdat
Med anledning av de nya uppgifterna har Livsmedelsverket utfärdat ett så kallat RASFF.
RASFF är ett meddelande om att det har gått ut produkter på marknaden som inte ska finnas där. Det är EU:s system för snabb varning om livsmedel som utgör eller kan antas utgöra en risk för människors hälsa.
– Vi kommer nu att meddela de verksamheter som berörs av detta så att köttet återkallas så fort som möjligt, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket, till SVT.
Säljs på marknaden
Enligt Miljöförvaltningen i Malmö finns det en betydande risk för att det förbjudna köttet säljs på marknaden just nu.
Miljöförvaltningen har därför inlett ett samarbete med Livsmedelsverket.
Nu väntar man på mer information om köttleveranserna.
– Vi väntar på information om vilka verksamheterna är här i Malmö och då kan vi agera så att köttet återkallas och förstörs.
Det säger Arvid Nordland, som är avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö, till SVT.
Företaget kommenterar
Skåne Döner Kebab har kommenterat upptäckten av listeria-bakterien på sin hemsida.
– Det har nyligen skett ett missöde gällande bakterien listeria i vår tillverkningsfabrik vilket vi genast har vidtagit åtgärder för att återställa och förhindra att liknande incidenter händer igen. Vi har sett över våra rutiner och uppdaterat våra processer så att de även följer med i utvecklingen.
– De åtgärder vi vidtagit är: grundlig städning av hela lokalen, uppdatering av kemikalier för städ, uppdaterade städrutiner i enlighet med standard, ny kompetens av personal och uppdatering av HACCP.
Fakta Listeria
- Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där. Bakterien kan föröka sig i kyla och utan syre. Den kan därför orsaka problem i vissa ätfärdiga kylvaror som gravad och rökt fisk med flera veckors hållbarhet.
- Symtom på sjukdomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka.
- Personer med nedsatt immunförsvar och sköra äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. För dessa personer är listerios en mycket allvarlig sjukdom med dödlighet mellan 20 och 30 procent. Det förekommer även klassiska mag- och tarmbesvär, som diarré och kräkningar.
Källa: Livsmedelsverket
Text: Redaktionen