Nobelstiftelsen kovänder – efter Kungens besked

2023 09 03

Nu ändrar sig plötsligt Nobelstiftelsen.

Stiftelsens besked att man beslutat att välkomna Rysslands, Irans och Belarus ambassadörer till nobelfirandet har skapat rubriker världen över.

Partiledare upprörda

Inte minst i Sverige har protesterna varit högljudda.

Partiledarna i Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har meddelat att man bojkottar firandet.

Partierna riktar samtidigt mycket hård kritik mot Nobelstiftelsens beslut att välkomna in Ryssland och deras två allierade länder in i nobelvärmen.

Ryssland får stort stöd av Iran och Belarus vars samlade agerande ligger bakom att hundratusentals liv har förstörts då de dödats, skadats, torterats eller våldtagits av Putinregimens soldater.

Carl XVI Gustaf reagerar

I dag lördag gick även Sveriges Kungahus till angrepp mot Nobelstiftelsens Rysslandsbeslut.

– Kungahuset reagerar med stor förvåning på beskedet om att Nobelstiftelsen beslutat bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelprisutdelningen i år.

Det uppger Hovets informationschef Margareta Thorgren rapporterar Sveriges Radio.

Nobelstiftelsen backar

Kungahuset framhåller att man avvaktar händelseutvecklingen de kommande dagarna innan man fattar beslut om huruvida man tänker delta i prisutdelningen eller inte.

Efter Kungahusets kritik samt alla partiledares och även Ukrainas regerings kritik har nu pressen blivit enorm på Nobelstiftelsen.

Och nu kommer besked om att man backar.

Bjuds inte in

– Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap.

Det uppger Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande på lördagen.

– Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm.

Kovändning

Beskedet från Nobelstiftelsen är en kraftig kovändning - en så kallad U-sväng.

För bara någon dag sedan gick nämligen Nobelledningen ut med att riva upp fjolårets beslut om att stoppa diktaturerna Ryssland, Iran och Belarus från att delta med sina ambassadörer.

I dag lördag försöker man förklara hur man tänkte när man sade ja till Ryssland med allierade i kriget att delta i Nobelfirandet.

– Nobelstiftelsens beslut att enligt tidigare praxis bjuda in alla ambassadörer till prisutdelningsceremonin som föregår Nobelbanketten, har väckt starka reaktioner.  

– Grunden för beslutet är att vi anser att det är viktigt och riktigt att nå ut så brett som möjligt med de värderingar och budskap som Nobelpriset står för.

– Till exempel förra årets tydliga politiska budskap i fredspriset till människorättskämpar från Ryssland och Belarus.

– Samt till ukrainare som arbetar med att dokumentera ryska krigsförbrytelser.  

Text: Redaktionen