New Yorks 57:e guvernör blir första kvinnan – Här är hon

2021 08 12

62-åriga Kathy Hochul blir delstaten New Yorks första kvinnliga guvernör efter att Andrew Cuomo i dag avgått på grund av den omtalade sexskandalen.

Inte mindre än 11 kvinnor har blivit sexuellt trakasserade av guvernör Cuomo avseende allt från oönskad fysisk kontakt till olämpliga uttalanden enligt en delstatsutredning och idag avgick guvernören.

Finns inga ursäkter

– Jag har varit sådan hela mitt liv. Jag har aldrig gått över gränsen med någon så som jag ser det men jag insåg inte i vilken omfattning dessa gränser har förändrats. Det är generations- och kulturförändringar som jag inte tog till mig – vilket jag borde ha gjort. Det finns inga ursäkter, sa Cuomo i ett tal i kväll.

Första kvinnan

Han framhöll att rättsprocesser kan dra ut i flera månader och skada delstaten New York och bland annat därför avgår han.

Nu tar istället viceguvernören Kathy Hochul, en demokrat från Buffalo, över. Hon blir New Yorks 57:e guvernör och den första kvinna på posten.

Fem snabba om Kathy Hochul

Här är 5 intressanta fakta om Kathy Hochul:

◾Hon blev Cuomos parhäst i guvernörsvalet 2014 när han omvaldes. De båda omvaldes 2018.

◾Hon har bland annat fokuserat på att motverka sexuella trakasserier och har tagit avstånd från Cuomo nyligen.

◾Till hennes profilfrågor hör höjd minimilön och betald föräldraledighet.

◾Hon var tidigare en konservativ demokrat som var emot körkort till illegala invandrare och hade stöd från Nationella Vapenförbundet NRA. Men har nu skiftat om till att bli mer progressiv.

◾Hon beskrivs av vänner som mycket trevlig och ambitiös och har under sina år som viceguvernör jobbat hårt på att ha nära kontakt med de partiaktiva i delstaten. Hon har besökt alla New York 62 kommuner varje år under sin tid som viceguvernör.

ANALYS

Med sin popularitet och varma personlighet är det mycket som talar för att hon är en perfekt person att i detta svåra skede kliva in som ny guvernör i New York. Däremot är det inte säkert att Kathy Hochul får stanna länge på sin post som hon väntas tillträda om två veckor. New York håller nämligen guvernörsval 2022 och då väntas en rad kandidater utmana henne. 

Foto: Lieutenant Governor Kathy Hochul, New York, FB


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen