New Yorks 57:e guvernör blir första kvinnan – Här är hon

2021 08 12

62-åriga Kathy Hochul blir delstaten New Yorks första kvinnliga guvernör efter att Andrew Cuomo i dag avgått på grund av den omtalade sexskandalen.

Inte mindre än 11 kvinnor har blivit sexuellt trakasserade av guvernör Cuomo avseende allt från oönskad fysisk kontakt till olämpliga uttalanden enligt en delstatsutredning och idag avgick guvernören.

Finns inga ursäkter

– Jag har varit sådan hela mitt liv. Jag har aldrig gått över gränsen med någon så som jag ser det men jag insåg inte i vilken omfattning dessa gränser har förändrats. Det är generations- och kulturförändringar som jag inte tog till mig – vilket jag borde ha gjort. Det finns inga ursäkter, sa Cuomo i ett tal i kväll.

Första kvinnan

Han framhöll att rättsprocesser kan dra ut i flera månader och skada delstaten New York och bland annat därför avgår han.

Nu tar istället viceguvernören Kathy Hochul, en demokrat från Buffalo, över. Hon blir New Yorks 57:e guvernör och den första kvinna på posten.

Fem snabba om Kathy Hochul

Här är 5 intressanta fakta om Kathy Hochul:

◾Hon blev Cuomos parhäst i guvernörsvalet 2014 när han omvaldes. De båda omvaldes 2018.

◾Hon har bland annat fokuserat på att motverka sexuella trakasserier och har tagit avstånd från Cuomo nyligen.

◾Till hennes profilfrågor hör höjd minimilön och betald föräldraledighet.

◾Hon var tidigare en konservativ demokrat som var emot körkort till illegala invandrare och hade stöd från Nationella Vapenförbundet NRA. Men har nu skiftat om till att bli mer progressiv.

◾Hon beskrivs av vänner som mycket trevlig och ambitiös och har under sina år som viceguvernör jobbat hårt på att ha nära kontakt med de partiaktiva i delstaten. Hon har besökt alla New York 62 kommuner varje år under sin tid som viceguvernör.

ANALYS

Med sin popularitet och varma personlighet är det mycket som talar för att hon är en perfekt person att i detta svåra skede kliva in som ny guvernör i New York. Däremot är det inte säkert att Kathy Hochul får stanna länge på sin post som hon väntas tillträda om två veckor. New York håller nämligen guvernörsval 2022 och då väntas en rad kandidater utmana henne. 

Foto: Lieutenant Governor Kathy Hochul, New York, FB