JUST NU: Omtalade Azovsoldaterna ger sina liv för Ukraina

2022 04 18

De har bombats sönder och samman av ryska regimen flera gånger om – ändå vägrar extremt hårdnackade Azovsoldaterna att ge upp.

Den brutala ryska diktaturen har mördat allt i sin väg i Ukrainas mest sönderbombade stad Mariupol, men ändå har ryssarna ännu så länge inte fått full kontroll över staden.

Världens mest hårdnackade

Orsaken är att en av världens till synes mest hårdnackade och viljestarka soldatenheter strider för den ukrainska sidan i Mariupol – den omtalade Azovbataljonen som för några år sedan genomgick en förändring och bytte namn till Azov Regiment.

Så många som 800 Azovsoldater kan fortfarande finnas kvar i Mariupols kärna uppger BBC News.

Hjältar – Eller nynazister

– Soldaterna vill inte bli gripna. Jag tror inte att de ger upp, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Azovsoldaterna pekas ömsom ut som hjältar, ömsom ut som nynazister men France 24 rapporterar att de har förändrats de senaste åren.

– 2014 hade bataljonen definitivt en ytterhöger-bakgrund. Det var ultrahöger-rasister som grundade bataljonen, säger Andreas Umland vid Stockholms Center för Östeuropeiska Studier, rapporterar France 24.

Inte längre nazism

Men sedan dess har Azovbataljonen avideologiserats och förvandlats till en reguljär stridsenhet uppger France 24.

– Dess soldater ansluter inte baserat på ideologi utan baserat på att bataljonen har ett rykte som säger att den är extra hård, förklarar Andreas Umland.

Berömd bataljon - och ökänd

Azovbataljonen som tagit sitt namn efter Azovsjön söder om Ukraina blev berömd då den tog tillbaka Mariupol från ryskstödda separatister 2014.

Bataljonen har skällts ut i media världen över och anklagats för att vara nazistisk men den ingår numer i Ukrainas armé och nazistryktet är i dag felaktigt förklarar forskare för France 24.

– Azov fungerar i dag som övriga delar [i Ukrainas armé] men de har bättre PR, säger forskaranalytikern Vyacheslav Likhachev vid ZMINA Centre för Mänskliga Rättigheter i Kyiv.

Putins lögner

I dag utgör bataljonen dessutom endast ett litet fragment av Ukrainas stora armé. 

Rysslands diktator har dock gjort allt för att ljuga och blåsa upp saken genom att bland annat peka ut Ukrainas regering som knarkare och nynazister.

Ger sina liv

Framförallt ger nu Azov Regiments soldater sina liv för Ukrainas frihet.

De soldater som inte redan slaktats av Putins brutala styrkor väntas förlora sina liv när ryssarna gör sitt yttersta för att jämna staden med marken.

Mariupol sprudlade av värme

Så sent som i slutet av februari var Mariupol en gnistrande stad med glädje, värme, blomstrande näringsliv och sprudlande turism med sitt natursköna läge vid Azovska Sjön i norra Svarta havet.

Men 24 februari gick Putins brutala armé till attack.

I stora svarta plastsäckar

Bombanfallen mot Mariupol har varit så intensiva att man inte haft en chans att ens hålla begravningar för alla dödsoffer.

I stället har man tvingats lägga folk i stora svarta plastsäckar och lägga dem i massgravar.

Riskerar att svälta ihjäl

Och för de överlevande i staden är situationen ofattbar. Ryssarna har förstört livsmedelsbutikerna och maten har tagit slut.

– Det är riktigt vidrigt, folk äter upp katter och hundar för att överleva, sa förre försvarsattachén Peter Lidén till SvD.

I stålverket

BBC News rapporterar att de sista hårdföra Azovsoldaterna har förskansat sig i det jättelika stålverket Azovstal i Mariupol.

–Jag misstänker att om de inte utraderas [med bombningar] så kan de stanna kvar en lång tid. De kan gå ut och göra hårda tillslag på nätterna och sedan gå tillbaka in, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Han bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor har levererat förnödenheter till soldaterna genom mycket riskabla operationer under nätterna.

50 dagar

–De är mycket väl förberedda på att försvara sig och har haft 50 dagar på sig att förstärka platsen och skapa flyktvägar.

Foto: Telegram

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen