JUST NU: Omtalade Azovsoldaterna ger sina liv för Ukraina

2022 04 18

De har bombats sönder och samman av ryska regimen flera gånger om – ändå vägrar extremt hårdnackade Azovsoldaterna att ge upp.

Den brutala ryska diktaturen har mördat allt i sin väg i Ukrainas mest sönderbombade stad Mariupol, men ändå har ryssarna ännu så länge inte fått full kontroll över staden.

Världens mest hårdnackade

Orsaken är att en av världens till synes mest hårdnackade och viljestarka soldatenheter strider för den ukrainska sidan i Mariupol – den omtalade Azovbataljonen som för några år sedan genomgick en förändring och bytte namn till Azov Regiment.

Så många som 800 Azovsoldater kan fortfarande finnas kvar i Mariupols kärna uppger BBC News.

Hjältar – Eller nynazister

– Soldaterna vill inte bli gripna. Jag tror inte att de ger upp, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Azovsoldaterna pekas ömsom ut som hjältar, ömsom ut som nynazister men France 24 rapporterar att de har förändrats de senaste åren.

– 2014 hade bataljonen definitivt en ytterhöger-bakgrund. Det var ultrahöger-rasister som grundade bataljonen, säger Andreas Umland vid Stockholms Center för Östeuropeiska Studier, rapporterar France 24.

Inte längre nazism

Men sedan dess har Azovbataljonen avideologiserats och förvandlats till en reguljär stridsenhet uppger France 24.

– Dess soldater ansluter inte baserat på ideologi utan baserat på att bataljonen har ett rykte som säger att den är extra hård, förklarar Andreas Umland.

Berömd bataljon - och ökänd

Azovbataljonen som tagit sitt namn efter Azovsjön söder om Ukraina blev berömd då den tog tillbaka Mariupol från ryskstödda separatister 2014.

Bataljonen har skällts ut i media världen över och anklagats för att vara nazistisk men den ingår numer i Ukrainas armé och nazistryktet är i dag felaktigt förklarar forskare för France 24.

– Azov fungerar i dag som övriga delar [i Ukrainas armé] men de har bättre PR, säger forskaranalytikern Vyacheslav Likhachev vid ZMINA Centre för Mänskliga Rättigheter i Kyiv.

Putins lögner

I dag utgör bataljonen dessutom endast ett litet fragment av Ukrainas stora armé. 

Rysslands diktator har dock gjort allt för att ljuga och blåsa upp saken genom att bland annat peka ut Ukrainas regering som knarkare och nynazister.

Ger sina liv

Framförallt ger nu Azov Regiments soldater sina liv för Ukrainas frihet.

De soldater som inte redan slaktats av Putins brutala styrkor väntas förlora sina liv när ryssarna gör sitt yttersta för att jämna staden med marken.

Mariupol sprudlade av värme

Så sent som i slutet av februari var Mariupol en gnistrande stad med glädje, värme, blomstrande näringsliv och sprudlande turism med sitt natursköna läge vid Azovska Sjön i norra Svarta havet.

Men 24 februari gick Putins brutala armé till attack.

I stora svarta plastsäckar

Bombanfallen mot Mariupol har varit så intensiva att man inte haft en chans att ens hålla begravningar för alla dödsoffer.

I stället har man tvingats lägga folk i stora svarta plastsäckar och lägga dem i massgravar.

Riskerar att svälta ihjäl

Och för de överlevande i staden är situationen ofattbar. Ryssarna har förstört livsmedelsbutikerna och maten har tagit slut.

– Det är riktigt vidrigt, folk äter upp katter och hundar för att överleva, sa förre försvarsattachén Peter Lidén till SvD.

I stålverket

BBC News rapporterar att de sista hårdföra Azovsoldaterna har förskansat sig i det jättelika stålverket Azovstal i Mariupol.

–Jag misstänker att om de inte utraderas [med bombningar] så kan de stanna kvar en lång tid. De kan gå ut och göra hårda tillslag på nätterna och sedan gå tillbaka in, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Han bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor har levererat förnödenheter till soldaterna genom mycket riskabla operationer under nätterna.

50 dagar

–De är mycket väl förberedda på att försvara sig och har haft 50 dagar på sig att förstärka platsen och skapa flyktvägar.

Foto: Telegram

Text: Redaktionen


Föräldrars oväntade beteende – kan vara olagligt

2024 07 24

SMånga föräldrar agerar på ett sätt som faktiskt kan vara olagligt.

Det är tuffa tider för många föräldrar.

De senaste åren har många haft det väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop, på grund av bland annat hög inflation och höga elpriser.

En undersökning från Länsförsäkringar visar att var tionde förälder har tagit att barnens sparpengar utan att sätta tillbaka summan.

Många har ansträngd situation

Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra året.

– Det är en betydande ökning och trenden avspeglar att många barnfamiljer har haft det svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett uttalande.

Agerandet är vanligast bland ensamstående föräldrar (18 procent) och inom hushåll med låg inkomst (28 procent), som drabbas extra hårt i kärva tider.

– Många har fortsatt en ansträngd ekonomisk situation med höga räntor och stora utgifter för mat och andra inköp. Det är fullt förståeligt att mer pengar går till de vardagliga utgifterna och mindre till barnens sparande, säger Stefan Westerberg.

Han uppmanar dock föräldrar att sätta tillbaka pengarna när man har möjlighet till det. Han tycker också att man ska försöka återuppta barnens sparande så fort som möjligt när den ekonomiska situationen tillåter det.  

Kan vara olagligt

Det är viktigt att tänka sig för och att alltid tänka på barnets bästa när man hanterar barnets sparpengar.

Att ta ut pengar från barnens sparkonto kan nämligen vara olagligt om det inte används till något som är nödvändigt för barnet, enligt Privata Affärer.

– Det går alltså inte att köpa golfklubbor till pappa för barnens pengar, säger Lendos sparekonom Sharon Levie till tidningen.

Föräldrar har förmyndarskap över barnet och kan fatta beslut om vad pengarna ska gå till, men pengarna får inte användas till föräldrarnas egna behov eftersom de tillhör barnet. Det gäller även om föräldrarna själva har satt in sparpengar på barnets konto.

Foto: Kelli McClintock

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen