JUST NU: Omtalade Azovsoldaterna ger sina liv för Ukraina

2022 04 18

De har bombats sönder och samman av ryska regimen flera gånger om – ändå vägrar extremt hårdnackade Azovsoldaterna att ge upp.

Den brutala ryska diktaturen har mördat allt i sin väg i Ukrainas mest sönderbombade stad Mariupol, men ändå har ryssarna ännu så länge inte fått full kontroll över staden.

Världens mest hårdnackade

Orsaken är att en av världens till synes mest hårdnackade och viljestarka soldatenheter strider för den ukrainska sidan i Mariupol – den omtalade Azovbataljonen som för några år sedan genomgick en förändring och bytte namn till Azov Regiment.

Så många som 800 Azovsoldater kan fortfarande finnas kvar i Mariupols kärna uppger BBC News.

Hjältar – Eller nynazister

– Soldaterna vill inte bli gripna. Jag tror inte att de ger upp, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Azovsoldaterna pekas ömsom ut som hjältar, ömsom ut som nynazister men France 24 rapporterar att de har förändrats de senaste åren.

– 2014 hade bataljonen definitivt en ytterhöger-bakgrund. Det var ultrahöger-rasister som grundade bataljonen, säger Andreas Umland vid Stockholms Center för Östeuropeiska Studier, rapporterar France 24.

Inte längre nazism

Men sedan dess har Azovbataljonen avideologiserats och förvandlats till en reguljär stridsenhet uppger France 24.

– Dess soldater ansluter inte baserat på ideologi utan baserat på att bataljonen har ett rykte som säger att den är extra hård, förklarar Andreas Umland.

Berömd bataljon - och ökänd

Azovbataljonen som tagit sitt namn efter Azovsjön söder om Ukraina blev berömd då den tog tillbaka Mariupol från ryskstödda separatister 2014.

Bataljonen har skällts ut i media världen över och anklagats för att vara nazistisk men den ingår numer i Ukrainas armé och nazistryktet är i dag felaktigt förklarar forskare för France 24.

– Azov fungerar i dag som övriga delar [i Ukrainas armé] men de har bättre PR, säger forskaranalytikern Vyacheslav Likhachev vid ZMINA Centre för Mänskliga Rättigheter i Kyiv.

Putins lögner

I dag utgör bataljonen dessutom endast ett litet fragment av Ukrainas stora armé. 

Rysslands diktator har dock gjort allt för att ljuga och blåsa upp saken genom att bland annat peka ut Ukrainas regering som knarkare och nynazister.

Ger sina liv

Framförallt ger nu Azov Regiments soldater sina liv för Ukrainas frihet.

De soldater som inte redan slaktats av Putins brutala styrkor väntas förlora sina liv när ryssarna gör sitt yttersta för att jämna staden med marken.

Mariupol sprudlade av värme

Så sent som i slutet av februari var Mariupol en gnistrande stad med glädje, värme, blomstrande näringsliv och sprudlande turism med sitt natursköna läge vid Azovska Sjön i norra Svarta havet.

Men 24 februari gick Putins brutala armé till attack.

I stora svarta plastsäckar

Bombanfallen mot Mariupol har varit så intensiva att man inte haft en chans att ens hålla begravningar för alla dödsoffer.

I stället har man tvingats lägga folk i stora svarta plastsäckar och lägga dem i massgravar.

Riskerar att svälta ihjäl

Och för de överlevande i staden är situationen ofattbar. Ryssarna har förstört livsmedelsbutikerna och maten har tagit slut.

– Det är riktigt vidrigt, folk äter upp katter och hundar för att överleva, sa förre försvarsattachén Peter Lidén till SvD.

I stålverket

BBC News rapporterar att de sista hårdföra Azovsoldaterna har förskansat sig i det jättelika stålverket Azovstal i Mariupol.

–Jag misstänker att om de inte utraderas [med bombningar] så kan de stanna kvar en lång tid. De kan gå ut och göra hårda tillslag på nätterna och sedan gå tillbaka in, säger säkerhetsexperten Justin Crump till BBC News.

Han bedömer att Ukrainas Väpnade Styrkor har levererat förnödenheter till soldaterna genom mycket riskabla operationer under nätterna.

50 dagar

–De är mycket väl förberedda på att försvara sig och har haft 50 dagar på sig att förstärka platsen och skapa flyktvägar.

Foto: Telegram

Text: Redaktionen