JUST NU: Natos glädjebesked till Sverige

2022 07 05

Alla 30 medlemsländer har inlett en ceremoni att skriva på Sveriges Natoprotokoll.

Det uppger nyhetsbyrån AP via bland annat ABC News.

Samma sak gäller för Finland, erfar nyhetskanalen.

Grönt ljus för nästa steg

Nu ser det ut som att Sverige tar nästa steg i medlemsprocessen. Beskedet innebär att Natos 30 medlemsländer formellt har godkänt beslutet från toppmötet i Madrid förra veckan, då Sverige och Finland officiellt bjöds in i alliansen.

– Det här är ett historiskt ögonblick för Finland, för Sverige och för Nato, säger militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt ABC News.

Turkiet kan fortfarande blockera 

Det finns dock fortfarande en teoretisk möjlighet för Turkiet och president Erdogan att ställa till fler problem för den svenska processen. 

Förra veckan varnade han för att Ankara fortfarande kan komma att säga tvärnej om man inte uppfyller de krav landet ställt på Sverige i fråga om utvisningar.

Även svenska statsvetare har varnat för att detta “bara är början” på Turkiets krav.

Påstod svenskt löfte

Den turkiska presidenten påstod då att Sverige lovat att utvisa 73 personer och att hans parlament kan vägra att ratificera avtalet. 

– Det fanns säkerhetsproblem som behövde åtgärdas. Och vi gjorde det vi alltid gör inom Nato. Vi hittade en gemensam grund, säger dock Jens Stoltenberg enligt nyhetskanalen.

Stoltenberg positiv

Generalsekreteraren säger också att han inte förväntar sig att något land, inklusive Turkiet, förändrar sin hållning gentemot Sverige eller Finland.

Det kan dock återstå flera månader innan Sverige upptas som medlemmar, rapporterar AP via The Washington Post.

Får delta på Natomöten

Beskedet idag innebär att Sverige och Finland officiellt får status som “invitees”, det vill säga blivande medlemmar i Nato.

Det innebär också att Sverige kan delta i Natomöten även om de inte har rösträtt under ansökningsprocessen, skriver The Washington Post.

Foto: Nato

Text: Redaktionen