JUST NU: Natos besked om flygförbudszon

2022 03 16

– Vi har ett ansvar för att detta krig inte eskalerar utanför Ukraina.

Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en pressträff i Bryssel – efter ett möte med militäralliansens försvarsministrar på onsdagen, rapporterar BBC.

Stoltenbergs besked är tydligt. Nato är enade och kommer inte att inrätta en flygförbudszon över Ukraina. Generalsekreteraren upprepade även återigen att Nato inte kommer skicka marksoldater till Ukraina.

Vill se en militär insats

Sent på tisdagskvällen – i kontrast till Stoltenbergs besked – uppmanade Polens vice premiärminister Jaroslaw Kaczynski att fredsbevarande väpnade styrkor ska skickas till Ukraina.  

– Jag tror att det är nödvändig att ha ett fredsuppdrag i Ukraina – det kan vara Nato, eller möjligtvis någon bredare organisation – men det ska vara styrkor som kan försvara sig själva och som ska operera på ukrainskt territorium, sade Jaroslaw Kaczynski på en pressträff, enligt Reuters.

Zelenskys vädjan

Ukrainas president Volodymyr Zelensky höll via länk ett tal inför den amerikanska kongressen på onsdagen.

Han upprepade återigen sitt krav på en flygförbudszon och framhävde även att han vill ha tillgång till stridsflygplan.

Joe Bidens svar

USA:s president Joe Biden har kommenterat Zelenskys tal under kvällen. Han gav besked om att USA kommer att skicka fler vapen till Ukraina.

Han meddelade att USA kommer att skicka ett nytt försvarspaket till  ett värde av 800 miljoner dollar, motsvarande cirka 8 miljarder kronor, till Ukraina. Bland den militära utrustning som skickas finns drönare, handeldvapen och luftvärnssystem.

Kämpa och försvara sig

– Vi kommer att ge Ukraina vapen till att kämpa och försvara sig genom alla de svåra dagar som ligger framför oss, säger Joe Biden, enligt CNN.

Presidenten poängterar även att USA kommer att fortsätta att mobilisera humanitär hjälp till Ukraina och han lovade även att fortsätta med de ekonomiska sanktioner, som slår hårt mot Rysslands utsatta ekonomi.

Isolera Putin

– Tillsammans med våra allierade kommer vi fortsätta att behålla trycket på Putins sönderfallande ekonomi och isolera honom på den globala scenen. Vårt mål är att få Putin att betala priset och försvaga hans position, samtidigt som vi stärker ukrainarnas hand, både på slagfältet och vid förhandlingsbordet, säger Biden, enligt CNN.

De vill ha flygförbudszon

Förra veckan blev Estland första Natoland att kräva en flygförbudszon över Ukraina.

– Riigikogu ber FN:s medlemsländer att vidta omedelbara åtgärder för att upprätta en flygförbudszon för att förhindra massiva civila offer i Ukraina, framhävde det estländska parlamentet i pressmeddelandet.  

Estland och Zelenskys krav på en flygförbudszon över Ukraina har ännu inte fått något gehör från USA eller Nato. 

Foto: The White House resp Nato

Text: Redaktionen