JUST NU: Natomotståndare ger upp – vill inte avbryta ansökan

2022 05 26

Natomotståndare i riksdagen erkänner sig besegrade i frågan, trots att det fortfarande finns möjlighet för Sverige att dra sig ur.

I teorin är det fortfarande fullt möjligt för Sverige att backa från sin ansökan till Nato, trots att den är både signerad och inlämnad till militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natomotståndare i riksdagen kommer dock inte att verka för ett sådant beslut, rapporterar Svenska Dagbladet.

Kommer inte lägga sig i

Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet de enda partierna som fortfarande är emot ett svenskt Natomedlemskap. 

Det förstnämnda lämnar nu besked om att det inte är aktuellt att försöka få Sverige att träda ur alliansen inom den närmaste framtiden, inte heller att avbryta den pågående ansökningsprocessen.

“Inger inte stabilitet”

Anledningen är att det skulle kunna försämra relationen med Nato.

– Det här är ett beslut som man kan ta en gång. Det var ingen tvekan om var Miljöpartiet stod i den processen, och vi varnade för vad vi ser nu. Men vi kan inte som land först kasta oss in med en ansökan och sen omedelbart kasta oss ur. Det inger inte den stabilitet och trovärdighet som Sverige behöver, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund till SvD.

Sista omröstning

Trots att Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff personligen lämnat över landets ansökan till Jens Stoltenberg är inte sista ordet formellt sagt. En sista omröstning i frågan om ansökningen kommer att äga rum i riksdagen. 

Även om Per Bolund lämnar besked om att hans parti inte vill stoppa den svenska ansökningsprocessen vill han ändå inte säga hur hans parti kommer att rösta.

– Det får vi återkomma till när vi vet förutsättningarna, säger han.

Vänsterpartiet ska rösta nej

Ett parti som däremot är öppna med att de kommer att rösta nej är Vänsterpartiet, vilket förmedlas via partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling. Han vill dock inte ta ställning till ett scenario där Sverige eventuellt drar tillbaka sin ansökan.

– Det är en fråga för regeringen, säger Håkan Svenneling till SvD.

Diskuterade Sverige med Macron

Sveriges ansökningsprocess har förhalats i och med att Natolandet Turkiet ställt krav på Sverige för att godkänna deras medlemsförfrågan. 

Idag diskuterade Turkiets president frågan med en annan ledare inom Nato – Frankrikes president Emmanuel Macron.

“Inte alliansanda”

– President Erdogan betonade att Sveriges och Finlands förbindelser med individer och organisationer som kontrolleras av terrororganisationerna PKK/YPG inte överensstämde med alliansandan inom Nato, framhäver Erdogans stab på Twitter.

Förhandlingar fortsätter

Förhandlingarna mellan Turkiet och Sverige ska nu fortsätta.

– Vi har kommit överens om att dialogen, som förs i en konstruktiv anda, ska fortsätta, meddelar utrikesminister Ann Linde (S), även det på Twitter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen