JUST NU: Natomotståndare ger upp – vill inte avbryta ansökan
2022 05 26
Natomotståndare i riksdagen erkänner sig besegrade i frågan, trots att det fortfarande finns möjlighet för Sverige att dra sig ur.
I teorin är det fortfarande fullt möjligt för Sverige att backa från sin ansökan till Nato, trots att den är både signerad och inlämnad till militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natomotståndare i riksdagen kommer dock inte att verka för ett sådant beslut, rapporterar Svenska Dagbladet.
Kommer inte lägga sig i
Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet de enda partierna som fortfarande är emot ett svenskt Natomedlemskap.
Det förstnämnda lämnar nu besked om att det inte är aktuellt att försöka få Sverige att träda ur alliansen inom den närmaste framtiden, inte heller att avbryta den pågående ansökningsprocessen.
“Inger inte stabilitet”
Anledningen är att det skulle kunna försämra relationen med Nato.
– Det här är ett beslut som man kan ta en gång. Det var ingen tvekan om var Miljöpartiet stod i den processen, och vi varnade för vad vi ser nu. Men vi kan inte som land först kasta oss in med en ansökan och sen omedelbart kasta oss ur. Det inger inte den stabilitet och trovärdighet som Sverige behöver, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund till SvD.
Sista omröstning
Trots att Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff personligen lämnat över landets ansökan till Jens Stoltenberg är inte sista ordet formellt sagt. En sista omröstning i frågan om ansökningen kommer att äga rum i riksdagen.
Även om Per Bolund lämnar besked om att hans parti inte vill stoppa den svenska ansökningsprocessen vill han ändå inte säga hur hans parti kommer att rösta.
– Det får vi återkomma till när vi vet förutsättningarna, säger han.
Vänsterpartiet ska rösta nej
Ett parti som däremot är öppna med att de kommer att rösta nej är Vänsterpartiet, vilket förmedlas via partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling. Han vill dock inte ta ställning till ett scenario där Sverige eventuellt drar tillbaka sin ansökan.
– Det är en fråga för regeringen, säger Håkan Svenneling till SvD.
Diskuterade Sverige med Macron
Sveriges ansökningsprocess har förhalats i och med att Natolandet Turkiet ställt krav på Sverige för att godkänna deras medlemsförfrågan.
Idag diskuterade Turkiets president frågan med en annan ledare inom Nato – Frankrikes president Emmanuel Macron.
“Inte alliansanda”
– President Erdogan betonade att Sveriges och Finlands förbindelser med individer och organisationer som kontrolleras av terrororganisationerna PKK/YPG inte överensstämde med alliansandan inom Nato, framhäver Erdogans stab på Twitter.
Förhandlingar fortsätter
Förhandlingarna mellan Turkiet och Sverige ska nu fortsätta.
– Vi har kommit överens om att dialogen, som förs i en konstruktiv anda, ska fortsätta, meddelar utrikesminister Ann Linde (S), även det på Twitter.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen