Natoledare till Putin – ”allt ligger på bordet”

2024 02 29

Frankrikes president Emmanuel Macron väckte stor uppmärksamhet i tisdags när han plötsligt öppnade för att skicka soldater till Ukraina.

– Det finns ingen konsensus om att officiellt stödja några marktrupper. Som sagt, ingenting ska uteslutas. Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att Ryssland inte vinner, sa Macron enligt The Guardian.

Ett uttalande som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tvingades svara på. Han avfärdade Macrons utspel om att ”ingenting kan uteslutas”.

– Det finns inga planer för Natos trupper på marken i Ukraina, svarade Natochefen enligt AP.

Natoledarens besked: ”Allt ligger på bordet”

Nu ger sig ännu en Natoledare in i debatten.

Estlands premiärminister Kaja Kallas följer Macrons linje.

I en intervju med Politico vänder hon sig direkt till Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Allt ligger på bordet för att hjälpa Ukraina att slå Putin, säger Kaja Kallas till Politico.

Premiärministern betonar att Natoledarna måste ”diskutera alla möjligheter” bakom stängda dörrar, inklusive vad mer som kan göras för att hjälpa Ukraina.

– Jag tror det handlar om att skicka en signal till Ryssland om att vi inte utesluter någonting. Alla länder har förstått att vi måste göra allt för att Ukraina ska vinna och Ryssland förlorar det här kriget.

Ryssland rasande

Moskva reagerade kraftfullt på Macrons uttalande i början av veckan.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov varnade för att Natosoldater i Ukraina kommer att leda till en direkt konflikt mellan Ryssland och Nato.

– I det här fallet pratar vi inte om en sannolik konflikt, utan en oundviklig konflikt, sa Peskov.

De flesta Natoländer utesluter att skicka trupper till Ukraina, inklusive stora aktörer som Tyskland, Storbritannien och USA.

Litauen och Nederländerna har dock utryckt sig positivt om Macrons öppning.

– Jag är tacksam för debatten som Macron inlett. Ingenting kan tas från bordet, inget alternativ kan förkastas direkt, sa Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på onsdagen.

Kan efterträda Stoltenberg

Kaja Kallas har tidigare visat intresse för att bli Natos nästa generalsekreterare.

Premiärministern har varit en av Ukrainas starkaste anhängare under den ryska invasionen och har kämpat för ett ökat stöd till den ukrainska armén.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen