Natoland varnar för tredje världskrig

2023 03 31

Det är en “verklig fara” att kriget i Ukraina eskalerar till ett tredje världskrig.

Så säger premiärministern i EU- tillika Natolandet Ungern, Viktor Orbán, rapporterar Sky News och Budapest Times.

Skyller på västvärlden

Den högerpopulistiska ledaren anser dock inte uttryckligen att det är Ryssland som står för hotet om världskrig.

Tvärtom.

Han säger att det är västvärlden som hotar att dra in andra länder i konflikten genom att ge militär hjälp till Ukraina.

– Ju fler beslut som fattas om att använda nyare och starkare vapen och att väst försörjer Ukraina med fler och mer moderna vapen så är hotet om världskrig ingen överdrift, framhåller Orbán.

"Tvingar oss in i kriget"

Ungern har visserligen efterlyst fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland, men har samtidigt inte öppet kritiserat Putinregimen för invasionen.

Landet har inte ställt upp för Ukraina med något militärt bistånd och tillåter inte heller att någonting sådant korsar Ungerns gränser på vägen dit.

– De vill tvinga oss in i kriget, säger Orbán enligt Budapest Times.

"Står på krigets sida"

Den ungerska ledaren säger också att det var ett ödesdigert misstag att underskatta Rysslands anpassningsförmåga, vilket han menar att världen nu ser prov på efter att EU infört hårda sanktioner mot diktaturen.

– Kriget blir blodigare och mer brutalt, men antalet europeiska länder och ledare som stöttar fred ökar inte alls, påstår Viktor Orbán.

– En stor del av Europa är på kriget sida och försörjer Ukraina med mer och mer brutal utrustning, fortsätter han.

67 miljarder euro

Sedan invasionen inleddes förra året har EU och EU-länderna sammanlagt bidragit med 67 miljarder euro i bistånd till Ukraina.

Av dessa har 12 miljarder euro gått till direkt militärt stöd.

EU-rådet pekar bland annat ut två syften med det att stötta Ukraina militärt.

- Bidra till att stärka den ukrainska försvarsmaktens förmåga

- Hjälpa Ukraina att försvara sin territoriella integritet och skydda civilbefolkningen

Tacksam Zelensky

Sverige har totalt bidragit med ett militärt stöd till Ukraina värt nästan 17 miljarder kronor.

Det militära stödet kan delas upp i två huvudsakliga kategorier: vapen och utrustning samt finansiellt stöd genom fonder.

Ukrainas president Volodynyr Zelensky har vid flera tillfällen uttryckt sin tacksamhet för såväl EU:s som Sveriges stöd.

– Jag är tacksam för alla er som hjälper till, tacksamma för alla som förstår hur mycket Ukraina just nu behöver dessa möjligheter, sade han i ett tal under ett toppmöte i Bryssel i februari enligt Reuters.

– Vi försvarar oss på slagfältet, vi ukrainare, tillsammans med er. Ett segerrikt Ukraina kommer att bli en del av EU som kommer att segra.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen