Natoland slår tillbaka mot ÖB Micael Bydén
2024 02 13
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har varit tydlig med att alla i Sverige måste förbereda sig på att det kan bli krig.
– Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig, sade Micael Bydén till TV4 i början av januari.
Uppmaningen till svenska folket var tydlig: förbered dig för krig.
– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna, Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd? sade han till SVT dagen därpå.
Går emot ÖB
ÖB:s utspel kom under en period när retoriken skruvades upp och krigsvarningarna duggade tätt från såväl regeringen som landets myndigheter.
Det betonades att risken för krig i Sverige och Norden i allra högsta grad är på riktigt.
Men nu går en av Natos medlemmar i Sveriges absoluta närområde rakt emot den varningen.
Det handlar om Norge och dess försvarschef Eirik Kristoffersen som, i en referens till Micael Bydéns uttalanden, tonar ned retoriken och menar att invånarna inte alls ska oroa sig för krig.
– Man ska vara orolig över utvecklingen i världen, men inte att det kommer att bli krig i Norge de närmaste åren, säger Eirik Kristoffersen till norska NRK.
Försvarschefen menar dock att det inte finns något fel i att vara redo.
– Men att ha ett beredskapslager hemma ett par dagar är alltid en bra idé, säger Erik Kristoffersen.
"Lätt att vara efterklok"
Norge, som till skillnad från Sverige är fullvärdig medlem i Nato och därmed skyddas av den omtalade artikel 5 vid ett väpnat angrepp, säger samtidigt att västvärlden borde ha engagerat sig i Ukraina mycket tidigare än vad man gjort.
– Efter 2014 började västländer stödja Ukraina. Men om vi hade gjort ännu mer hade tröskeln för att invadera Ukraina kanske varit högre, säger Eirik Kristoffersen.
– Det är lätt att vara efterklok, men ett försvar är i första hand att förebygga krig, och ett starkt försvar är en bra garanti för att inte få krig.
I Ungerns händer
Sverige väntar fortfarande på ett ungerskt ja för att kunna träda in som fullvärdig medlem i försvarsalliansen Nato.
Det ungerska parlamentet är schemalagda att återsamlas efter vinteruppehållet den 26 februari.
Premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz har tidigare nobbat ett blixtinkallat parlamentsmöte för att ratificera Sveriges ansökan.
Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Text: Redaktionen