Natoland “överväger seriöst” att skicka soldater till kriget i Ukraina

2024 05 14

Efter att Frankrike öppnat för att skicka soldater till Ukraina gör nu ett annat Natoland samma sak.

– Ingenting ska uteslutas. Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att Ryssland inte vinner.

Det sade den franska presidenten Emmanuel Macron i februari.

Uttalandet mötte starkt motstånd bland den absoluta majoriteten av Natoländerna.

En medlem som däremot inte uteslöt åtgärden var Estland.

Och nu överväger Natolandet “på allvar” möjligheten att skicka trupper till västra Ukraina, enligt Madis Roll, rådgivare till Estlands president för nationell säkerhet, rapporterar ukrainska Pravda.

– Diskussioner pågår. Vi bör titta på alla möjligheter. Vi bör ha ett öppet sinne när det gäller vad vi kan göra, säger Madis Roll.

Vill ha med sig Nato

Säkerhetsrådgivaren understryker att den estniska regeringen för närvarande analyserar hur ett eventuellt utplacerande skulle gå till. 

Önskvärt är att det sker som ett fullständigt Natouppdrag “för att visa bredare kombinerad styrka och beslutsamhet”, framhåller Madis Roll.

Han säger att Estland är redo att skicka en mindre koalition just nu och att det “inte är otänkbart” att Natoländer som motsätter sig en sådan åtgärd kommer att ändra sig.

Utmanar Nato på slagfältet

Efter att Macron öppnat för franska trupper i Ukraina vägrade Estlands premiärminister Kaja Kallas att garantera att estniska försvarsstyrkor inte kommer att utplaceras i det krigsdrabbade landet.

– Jag avger inte sådana löften eftersom omständigheterna kan förändras, sade hon till Pravda i mars.

Så sent som igår meddelade Ryssland att man är redo att slåss mot Nato på slagfältet.

– Om väst vill slåss för Ukraina på slagfältet är Ryssland förberedda på det, sade utrikesminister Sergej Lavrov enligt Reuters.

Ryska diktatorn Vladimir Putin har tidigare sagt att ett sådant drag av Nato kan leda till tredje världskriget. Även USA:s president Joe Biden har påtalat samma risker.

LÄS MER: Ryssland utmanar Nato – har varnat för världskrig

Uppmanar Sverige: Ändra er

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) var efter Macrons uttalande snabb med att förkasta idén om svenska trupper i Ukraina.

Frankrikes tradition är inte den svenska traditionen, sade Kristersson till SVT.

I mars uppmanade Natolandet Litauen Sverige och resten av alliansen att ändra sig.

– Om vi börjar säga “Nej, Vladimir Putin kommer inte att gilla det eller det”... då kommer vi aldrig att fatta ett beslut. Och det var därför jag sade till både president Macron och media igår att vi borde sluta dra röda linjer för oss själva, sade den litausiak presidenten Gitanas Nausėda till litauiska LRT i mars.

LÄS MER: Natoledare uppmanar Sverige och övriga allierade: ändra er omedelbart

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen