EUROPA: Natoland kallar till krismöte

2023 12 29

Ryssland genomförde under natten till fredagen den största attacken mot Ukraina sedan invasionen inleddes.

Flera städer anfölls med robotar, bland annat huvudstaden Kyiv.

Mitt under missilanfallen ska ett “oidentifierat föremål” ha trängt in omkring 40 kilometer in i grannlandet tillika Natomedlemmen Polen.

Enligt Maciej Klisz, operativ befälhavare för Polens väpnade styrkor, var föremålet en rysk missil.

Nu kallar Natolandet till omedelbart krismöte, rapporterar Sky News.

– Den polske presidenten har kallat till ett krismöte i det nationella säkerhetsrådet efter att en misstänkt rysk missil tagit sig in i landets luftrum i morse, uppger tv-kanalen.

Även FN:s säkerhetsråd genomför ikväll 22.00 svensk tid ett extrainsatt möte med anledning av attackerna, erfar Reuters.

Nato: "Vi övervakar"

Polska medier har under dagen intervjuat vittnen som såg föremålet “röra sig i en hög hastighet” utanför byn Dolhobyczow, mindre än fem kilometer från den ukrainska gränsen.

Det är drygt tolv kilometer från en annan by i Polen där två personer i november förra året dödades efter att en ukrainsk luftvärnsmissil av misstag träffat en anläggning avsedd för spannmålslagring.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare i Nato, har hittills valt att avvakta.

– Nato övervakar situationen, framhåller han på X och tillägger:

– Talade med president Andrzej Duda om missilincidenten i Polen. Nato står i solidaritet med vår värdefulla allierade. Vi kommer att hålla kontakten när fakta fastställs. Nato är fortfarande vaksamt.

Tre minuter i Polen

Missilen spenderade knappt tre minuter i polskt luftrum innan den återvände till Ukraina.

– Hela flygvägen över polskt territorium övervakades, sade Maciej Klisz på en presskonferens tidigare idag, enligt Reuters.

Det finns inga rapporter om att föremålet ska ha exploderat eller kraschat i Natolandets territorium.

Tredje gången på ett år

Hela 158 drönare och missiler användes under natten i massanfallet mot Ukraina.

Framför allt riktades attackerna mot kritisk infrastruktur, någonting som bland annat USA varnat för skulle ske tidigare under hösten.

Även industri och militära anläggningar attackerades, enligt den ukrainska militären.

När en robot senast tog sig över gränsen till Polen väckte det stor rädsla att kriget i Ukraina skulle spridas vidare i Europa.

Även i april tidigare i år hittades ett militärt föremål i en skog nära polska byn Zamosc. Senare konstaterades att det rörde sig om en rysk missil.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen