Natojätte trotsar Putin – besked om militärt beslut

2024 03 06

Förra veckan vände sig styret i Transnistrien direkt till Putinregimen i Moskva.

Utbrytarregionen i östra Moldavien bad Ryssland om ”skydd” och vädjade om att regimen i Moskva ska ”vidta åtgärder” för att skydda Transnistrien från ett ”ökat tryck från Moldavien”.

Ett besked som skapat stor oro i västvärlden. Det finns stora likheter med hur kriget i Ukraina inleddes. Putinvänliga och proryska element i de båda ukrainska utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk begärde stöd från Ryssland.

Därefter eskalerade situationen med våld och ryska soldater korsade gränsen och inledde det fortsatt pågående kriget mot Ukraina. Oron är nu stor för att samma sak kan ske i Moldavien.

Natojätte agerar 

Frankrike är ett av flera länder som delar oron. Nu väljer Natojätten att agera.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att landet kommer att underteckna ett militärt avtal med Moldavien.

– Ett avtal om militärt och ekonomiskt samarbete kommer att undertecknas när president Emmanuel Macron träffar sin moldaviska motsvarighet Maia Sandu i Paris, framhåller det franska presidentkansliet i ett uttalande.

Det nya avtalet ska ”stärka Moldaviens kapacitet” när Ryssland ökar sina ansträngningar för att ”destabilisera regionen”.

– Presidenten (Emmanuel Macron) kommer understryka sitt stöd för Republiken Moldaviens oberoende, suveränitet och säkerhet, i samband med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, uppger presidentkansliet.

Liten försvarsbudget

Ukrainas västra granne Moldavien har en liten försvarsbudget och är beroende av västligt stöd om landet skulle dras in i en konflikt med Ryssland.

Landets relation med Moskva är frostig. Den har försämrats betydligt under den pågående ryska invasionen av Ukraina. Den moldaviska regeringen har deklarerat sitt stöd till Ukraina, vilket inte har uppskattats av den ryska diktaturen.

Rysk närvaro 

Ryssland har fortfarande ett stort militärt inflytande i utrbytarregionen Transnistrien. Mellan 1 500 och 2 000 ryska soldater är enligt uppgift stationerade i området. 

Kreml har klargjort att Transnistrien ingår i den Ryska federationens intressesfär.

– Moskva kommer inte låta sina medborgare i Transnistrien lida, sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i februari.

Foto: President of Russia Office resp Nato

Text: Redaktionen


Krogkedja har börjat stänga restauranger – “Kan inte driva vidare”

2024 07 23

En asiatisk krogkedja stänger nu på håll för att rädda övrig verksamhet.

Det var i en lokal på Kastellgatan i Göteborgs innerstad som den asiatiska krogkedjan Dubbel Dubbel först såg ljuset för över ett årtionde sedan.

Efter snabb expansion är läget nu tuffare för kedjan.

Förra året stängde man en av restaurangerna i hemorten Göteborg, och nu kommer uppgifter om att flera restauranger har fått problem.

Det rapporterar Sydsvenskan.

Gått i konkurs

Dubbel Dubbels restaurang i Lund har gått i konkurs, och man försöker just nu sälja krogen på Simrishamnsgatan i Malmö.

För att rädda övrig verksamhet säljer man restaurangen i Malmö, efter att ha stängt flera restauranger under såväl pandemin som nu.

– Vi har brottats länge med Lund och gjort vad vi kan för att få det att vända. Efter pandemin har det varit kämpigt och sedan har det varit inflation, höjda hyror och råvarukostnader, Dubbel Dubbels vd John Wigelius till Sydsvenskan.

“Kan inte driva vidare”

I Lund blev situationen för svår, och man har inte längre möjlighet att fortsätta vara verksamma i staden.

– I Lund har det inneburit minskade besök och nu har vi hamnat i den situationen att vi inte kan driva restaurangen vidare.

Började i Göteborg

Dubbel Dubbel inledde verksamheten i Göteborg för över tio år sedan och har sedermera expanderat till flera olika städer.

– Fyra vänner hade den gemensamma drömmen om att sprida glädje med kinesisk kokkonst, storslagna smaker och personlig service, förklarar kedjan om resan.

– När den lilla lokalen på Kastellgatan i Göteborgs innerstad blev ledig kunde Dubbel Dubbel se ljuset.

Många företag

Dubbel Dubbel är sannerligen inte det enda företaget som har hamnat i problem.

Det framgår av myndigheten Tillväxtanalys statistik för juni.

– Konkurserna i juni berörde 2 854 anställda, en ökning med 67 procent jämfört med juni 2023. 

– Ur ett historiskt perspektiv var antalet anställda berörda av konkurser högt i juni 2024. Jämfört med motsvarande månad tidigare år var antalet berörda anställda i juni 2024 det högsta sedan 2013.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Saab har fått mystisk jättebeställning

2024 07 24

Saab har tagit emot en enorm beställning.

Företaget meddelar på onsdagsförmiddagen att det rör sig om stora siffror.

Beställningen gör gällande att försvarsmateriel ska levereras till ett land i västvärlden.

Saab är dock mycket hemlighetsfulla angående saken och ger inte mer information än vad som tycks vara absolut nödvändigt.

Leveranser om tre år

Beskedet ger Saab via ett pressmeddelande.

– Saab får stor beställning på försvarsmateriel.

– Saab har idag tagit emot en beställning gällande ett antal försvarssystem och materiel från regeringen i ett land i västvärlden. Ordervärdet är cirka 6,6 miljarder SEK och leveranser är planerade 2027-2028.

Kryptiskt meddelande

Företaget framhåller att det rör sig om ett synnerligen känsligt ärende och att mer information än så inte kan ges för tillfället.

– Beställningen omfattar system och materiel från Saabs affärsområden Dynamics och Surveillance, fortsätter Saab.

– På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras.

Tydlig position

Saab har fått en tydlig position i ledet, inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Det senaste året har omvärldsläget förändrats drastiskt; vi har krig i vårt närområde och politiska spänningar på många platser i världen, påverkansoperationer och IT-säkerhetsincidenter, förklarar Saab.

På olika sätt

Företaget bedöms alltjämt vara en av de viktigaste aktörerna i branschen.

– På Saab bidrar vi till totalförsvaret genom att erbjuda allt från stridsflyg och ubåtar till cybersäkerhetslösningar. 

– Vi stöttar alltså Försvarsmakten med produkter som skyddar våra gränser och genom vårt samarbete med myndigheter, regioner, kommuner, företag och andra samhällsviktiga verksamheter är vi en del av civilförsvaret, inte minst via vårt dotterbolag Combitech.

Företaget har fått allt mer uppmärksamhet mot bakgrund av det förändrade säkerhetsläget i Europa.

Foto: Saab AB

Text: Redaktionen