JUST NU: Natochefen varnar för Putins framtida planer

2023 01 24

Vladimir Putin planerar nya offensiver och hans målsättning med kriget i Ukraina är oförändrad.

Rysslands diktator vill ta kontroll över hela Ukraina.

Den bedömningen gör Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Vi har inte fått någon indikation på att Putin har ändrat sitt mål. Han vill kontrollera Ukraina, säger Stoltenberg på en pressträff i Berlin.

Enligt Natochefen är det därför av yttersta vikt att Ukrainas allierade fortsätter att förse landets styrkor med tyngre och mer avancerad utrustning.

Och de nya leveranserna måste ske snabbt. Ukraina har inte tid att vänta.

– Putin planerar nya offensiver och har visat att han är beredd att betala ett högt pris för sitt orättfärdiga krig. Enda vägen till fred är att göra det klart för Putin att han inte kommer att vinna på slagfältet, understryker Jens Stoltenberg.

Ukraina har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna i flera delat av landet. Men situationen kan förändras snabbt, menar Natochefen.

–  De ukrainska styrkornas mod har inspirerat hela världen. Samtidigt ska vi inte underskatta Ryssland.

Stridsvagnar på väg

På pressträffen medverkade även den tyske försvarsminister Boris Pistorius.

Ministern meddelar att ett besked om leveranser av den tysktillverkade stridsvagnen Leopard 2 är närstående.

Tyskland  har hittills sagt nej till leveranser, vilket har upprört flera länder som vill donera sina leoparder till den ukrainska armén.

Jens Stoltenberg tror dock på en snabb lösning.

– Länder som önskar att bidra med Leopard-stridsvagnar kan identifiera fordon och börja träna ukrainska besättningar nu, så att de snabbt kan komma i drift när beslutet är taget, säger han på pressträffen.

Formell förfrågan

Ett av flera länder som vill skicka Leopard 2-stridsvagnar är Polen.

Under tisdagsförmiddagen har landet gjort en formell förfrågan till Tyskland om att få skicka stridsvagnar, rapporterar AFP med hänvisning till ett uttalande av Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak.

Polen uppmanar även Tyskland att ge grönt ljus till andra länder.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen