Natochefen sätter ned foten

2023 03 08

Natochefen Jens Stoltenberg markerar nu kraftigt mot det turkiska kravet att Sverige måste förbjuda koranbränningar.

– Min heliga bok, Koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte att säga ja till ert tillträde i Nato, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan efter Rasmus Paludans aktion utanför turkiska ambassaden i Stockholm i januari.

Natochefen Jens Stoltenberg har tidvis kritiserats för att inte sätta tillräckligt hård press på Turkiet att acceptera Sveriges ansökan, och har till och med anklagats för att därmed stärka Erdoğans förhandlingsposition.

Men nu sätter han ned foten om Turkiets krav på just förbudet av koranbränningar.

– Det är en fråga som inte var med i överenskommelsen och inte bör hindra Sverige från att bli medlem i Nato, säger Jens Stoltenberg i SVT:s 30 minuter.

Återupptar samtal

Imorgon, torsdag, återupptar Turkiet och Sverige sina Natosamtal som sattes på paus efter koranbränningen i januari.

Återigen betonar Stoltenberg att Sverige har uppfyllt alla krav – och där ingår inte ett förbud av koranbränningar.

– Jag har förmedlat i Turkiet att man kan ha olika åsikter om koranbränningar. Många länder har lagar som begränsar den typen av aktioner, men man kan inte förbjuda allt man inte tycker om, säger han i programmet.

Polisen har tvärvänt

Sedan Rasmus Paludan eldade sin koran i januari har ett flertal ansökningar om att göra samma sak inkommit till polisen.

Men efter att den dansk-svenska ledaren för småpartiet Stram Kurs fick tillåtelse har myndigheten tvärvänt och nekat liknande demonstrationer.

– Beslutet motiveras med att protesten skulle kunna leda till ett ökat terrorhot mot Sverige, rapporterade SVT för ett par veckor sedan.

Ingen lagförändring

Avslagen beror dock inte på att lagen har förändrats – eller kommer att göra i framtiden. Det slog statsminister Ulf Kristersson (M) fast i februari.

– Nej, det är inte aktuellt och det finns inga sådana diskussioner i Sverige om att ändra vår yttrandefrihetslagstiftning, sade han till Expressen och tillade:

– Vi har en väldigt bred definition av yttrandefrihet i Sverige. Den tror jag totalt sett varit väldigt bra. Men den kräver också att man tar lite ansvar.

Uppmanades att "knipa igen"

Ulf Kristersson och regeringen har tidigare kritiserats för att de svenska reaktionerna över aktioner mot Turkiet varit oproportionerligt stora.

– Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar, sade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke efter att flera ministrar rasat över en upphängd Erdoğandocka i Stockholm.

LÄS MER: Rasmus Paludan stäms på stort belopp

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Sällsynt rusning efter samma aktier

2025 03 31

Det pågår en svensk massflykt från amerikanska aktier.

Redan i början av mars kunde Nordnet konstatera att svenska fondsparare lämnar den amerikanska aktiemarknaden på bred front.

– Rotationen bort från USA hem mot Sverige är tydlig, sade Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

En månad senare fortsätter flykten.

Svenskarna överger amerikanska aktier i “rask takt”, framhåller Nordnet på måndagen.

Istället sker en sällan skådad rusning till försvarssektorn.

– Det är sällan vi ser så många aktier inom en och samma sektor på listan, dessutom internationella sådana. Å andra sidan är det sällan vi ser en amerikansk president som vill ha en helt ny världsordning både ekonomiskt och militärt. Frågan att ställa sig nu är om de stora försvarsinvesteringarna redan är inprisade i aktiekurserna, säger Frida Bratt.

"Aktierna har rusat"

Saab, Mildef och Scandinavian Astor Group är några av aktörerna på listan över svenska sparares mest nettoköpta aktier under mars månad.

Även brittiska BAE Systems och tyska Rheinmetall finns på samma lista. Dessutom lockas många sparare till Swedbank och Handelsbanken,. 

– Europa står inför massiva försvarsinvesteringar som väntas lyfta såväl tillväxten som räntorna i euroområdet. Försvarsaktierna har rusat och spararna är inte sena att haka på tåget, säger Frida Bratt.

– Det har börjat talas om att intresset för USA kanske kommer tillbaka nu när den amerikanska börsen har gått ned från de tidigare höga nivåerna, men vi ser inga sådana tendenser hos Nordnets kunder i mars.

USA säljs av mer och mer

Klart är dock att säljlistan domineras av amerikanska aktier.

– Vi ser att spararna säljer av USA både på fond- och aktiesidan. Flera techjättar säljs, men också aktier som Eli Lilly och Coca-Cola. Den sistnämnda har utvecklats relativt väl i år, vilket väcker frågan om säljmotiven i vissa fall är ideologiska, konstaterar Frida Bratt. 

Mest köpa aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Saab
Investor
Handelsbanken
BAE Systems
Rheinmetall
Volvo
Mildef
Swedbank
Scandinavian Astor Group
Novo Nordisk

Mest sålda aktier bland Nordnets svenska kunder i mars:
Embracer
Apple
Microsoft
Meta Platforms
Attendo
Coca-Cola
Norwergian Air Shuttle
Eli Lilly
Sinch
Ericsson

Källa: Nordnet

Text: Redaktionen


SAS säger ja – ska införa kritiserad regel för resenärer

2025 03 31

Flygjätten SAS planerar att ändra hårt omdiskuterade regler för sina passagerare.

EU går fram med ett nytt förslag om att justera nuvarande regelverk gällande ersättning vid flygförseningar.

I korthet innebär förslaget att passagerare inte ska kunna kräva ersättning förrän efter fem timmars försening – i jämförelse med tre timmar som gäller nu.

Nu har SAS gett besked om att bolaget ger grönt ljus för förslaget, rapporterar norska DinSide.

Aldrig hänt förr

Regelförändringen är helt ny.

Det har aldrig hänt tidigare att konsumenter behövt vänta nästan dubbelt så länge innan man har rätt till ersättning, enligt danska nyhetsbyrån Rizau.

Enligt SAS, som sedan februari 2025 ägs till 25,8 procent av danska staten, är de nuvarande ersättningsbeloppen för höga.

– Om resenärerna får både återbetalning och ersättning innebär de nuvarande avgifterna att resenärerna får mer pengar än de betalat för biljetten, på grund av en försening som ofta är marginell, framhåller SAS enligt DinSide.

Danmark säger ja

Det är inte bara SAS som säger ja till de nya reglerna.

Även den danska regeringen och parlamentet gör samma sak. Och nyligen fick Danmarks transportminister Thomas Danielsen mandat från norska parlamentet att förhandla om förändringarna i EU.

Men förändringen har knappast undgått kritik.

Enligt den norska motsvarigheten till Konsumentverket kan de nya reglerna försvara passagerarnas rättigheter.

– Vi upplever regelbundet att flygbolag och länder som har stora nationella flygbolag argumenterar för att reglerna måste mjukas upp till resenärernas nackdel, säger Thomas Iversen, konsumentexpert på myndigheten, till DinSide.

– Regeländringarna kommer fortfarande att behöva förhandlas mellan EU-institutionerna, vilket innebär att sista ordet i processen inte är sagt, 

Foto: Fabian N

Text: Redaktionen