JUST NU: Natochefen om Ukraina – så länge kan kriget pågå

2022 04 28

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hävdar i ett nytt uttalande att kriget i Ukraina kan pågå i flera år.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare i militäralliansen Nato, meddelade idag att man är beredda att fortsätta stötta Ukraina i kriget mot Ryssland, trots att konflikten kan pågå under lång tid. Det rapporterar CNN.

“Maximal press”

– Vi kommer att fortsätta att sätta maximal press på Rysslands president Putin att avsluta kriget genom att införa sanktioner, genom att ge ekonomiskt stöd men också militärt stöd till Ukraina, och vi måste vara beredda på lång sikt, säger Jens Stoltenberg efter ett möte i Bryssel.

“Månader och år”

Enligt Natochefen kan det bli tal om ett mycket utdraget krig innan en lösning är i sikte.

– Det är en mycket oförutsägbar och bräcklig situation i Ukraina. Men det finns absolut möjligheten att detta krig kommer att dra ut på tiden och pågå i månader och år, säger Jens Stoltenberg enligt CNN.

Nya vapen till Ukraina

Ukraina har nyligen fått flera löften om bli försedda med nya vapen. 

Bland annat så kallade haubitser, det vill säga vapen som går att avfyra på långa distanser. 

33 miljarder från USA

USA:s president Joe Biden meddelade kongressen idag att han vill se ytterligare 33 miljarder i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina.

– Det är inte billigt, men att böja sig för aggression kommer att bli dyrare om vi låter det ske. Antingen stöttar vi det ukrainska folket när de försvarar sitt land, eller så står vi i bakgrunden när ryssarna fortsätter sina illdåd i Ukraina säger USA:s president på en pressträff idag.

Tyskland redo att bistå

Även Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock har deklarerat att landet kommer att tillhandahålla “utbildning och underhåll” till landet. Landet har sedan tidigare meddelat att man står redo att skicka tunga vapen för att undsätta Ukraina, rapporterar The Guardian.

Storbritannien gräver i lagret

Även Storbritannien skickar vapen, meddelar landets utrikesminister Liz Truss.

– Tunga vapen, stridsvagnar, flygplan – vi gräver djupt i vårt lager och ökar produktionen. Vi måste göra allt detta, säger hon enligt CNN.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen