JUST NU: Natochefen om Ukraina – så länge kan kriget pågå

2022 04 28

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hävdar i ett nytt uttalande att kriget i Ukraina kan pågå i flera år.

Jens Stoltenberg, generalsekreterare i militäralliansen Nato, meddelade idag att man är beredda att fortsätta stötta Ukraina i kriget mot Ryssland, trots att konflikten kan pågå under lång tid. Det rapporterar CNN.

“Maximal press”

– Vi kommer att fortsätta att sätta maximal press på Rysslands president Putin att avsluta kriget genom att införa sanktioner, genom att ge ekonomiskt stöd men också militärt stöd till Ukraina, och vi måste vara beredda på lång sikt, säger Jens Stoltenberg efter ett möte i Bryssel.

“Månader och år”

Enligt Natochefen kan det bli tal om ett mycket utdraget krig innan en lösning är i sikte.

– Det är en mycket oförutsägbar och bräcklig situation i Ukraina. Men det finns absolut möjligheten att detta krig kommer att dra ut på tiden och pågå i månader och år, säger Jens Stoltenberg enligt CNN.

Nya vapen till Ukraina

Ukraina har nyligen fått flera löften om bli försedda med nya vapen. 

Bland annat så kallade haubitser, det vill säga vapen som går att avfyra på långa distanser. 

33 miljarder från USA

USA:s president Joe Biden meddelade kongressen idag att han vill se ytterligare 33 miljarder i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina.

– Det är inte billigt, men att böja sig för aggression kommer att bli dyrare om vi låter det ske. Antingen stöttar vi det ukrainska folket när de försvarar sitt land, eller så står vi i bakgrunden när ryssarna fortsätter sina illdåd i Ukraina säger USA:s president på en pressträff idag.

Tyskland redo att bistå

Även Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock har deklarerat att landet kommer att tillhandahålla “utbildning och underhåll” till landet. Landet har sedan tidigare meddelat att man står redo att skicka tunga vapen för att undsätta Ukraina, rapporterar The Guardian.

Storbritannien gräver i lagret

Även Storbritannien skickar vapen, meddelar landets utrikesminister Liz Truss.

– Tunga vapen, stridsvagnar, flygplan – vi gräver djupt i vårt lager och ökar produktionen. Vi måste göra allt detta, säger hon enligt CNN.

Foto: Nato

Text: Redaktionen