JUST NU: Natobeslut kan fattas med mycket kort varsel

2022 05 02

Socialdemokraterna öppnar för att ett beslut om Nato kan komma inom kort, betydligt fortare än det datum partiet har kommunicerat.

Socialdemokraternas interna dialog pågår. En dialog inom partiet i hela landet som ska landa i en analys om det säkerhetspolitiska läget som också förväntas ge besked om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

Beslut med kort varsel

24 maj är det datum som sedan tidigare är spikat för när partiet ska ge besked. Men nu öppnar partisekreterare Tobias Baudin (S) för att ett beslut istället kan komma med kort varsel – till och med inom en vecka, rapporterar Sveriges Radio.

“Ungefär en vecka”

På en fråga om ett beslut kan komma tidigare än 24 maj och hur lång tid partiet behöver på sig svarar Tobias Baudin att det kan ske med “väldigt kort varsel”, men betonar samtidigt att partiet inte är där idag.

Inte imorgon, men ungefär en vecka skulle vi behöva ha på oss, säger han.

Kan landa i icke-beslut

Tobias Baudin säger också till SR att det mycket väl även kan bli så att det inte fattas något beslut alls. 

– Det händer så mycket i vår omvärld. Det är Putins krig, processen i Finland, allting annat. Marken rör sig under våra fötter och fattar vi inte ett beslut är det också ett beslut att inte göra det. 

12 maj ger Finland besked

Finland förväntas ge besked om Nato den 12 maj. Uppgifter till tidningen Iltalehti gör gällande att Sveriges grannland kommer att ansöka om medlemskap.

Socialdemokraterna har tidigare uppgett att man följer utvecklingen i Finland noga.

Ska avge slutrapport

Partidistrikt över hela landet och Socialdemokraternas medlemmar har bjudits in i debatten som ska ge Socialdemokraterna det underlag som behövs för att ta beslut kring de säkerhetspolitiska frågorna.

I förlängningen ska en särskild analysgrupp avge en slutrapport som ligga till grund för huruvida Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato eller inte.

Högprofilerade namn

I analysen återfinns tunga namn och toppolitiker från Socialdemokraterna. Bland annat ingår justitieminister Morgan Johansson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist. 

Gruppen har även stärkts med ett annat välbekant namn: före detta utrikesminister Margot Wallström.

Skyndsamt beslut

Socialdemokraterna har tidigare sagt att man är angelägna om att så snart som möjligt lämna besked i hur man har analyserat säkerhetsläget, och i förlängningen bedömer nödvändigheten av ett svenskt medlemskap i Nato.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, sade Magdalena Andersson för en dryg vecka sedan.

Moderaterna kritiserar

Partiet har samtidigt fått kritik från oppositionen för att processen går för långsamt.

– Socialdemokraterna har aviserat att de ska ha en omfattande intern diskussion inom sitt parti. Det må vara nödvändigt, men denna senkomna och något yrvakna insikt får inte sinka processen, säger moderaterna och riksdagsledamöterna Pål Jonsson och Hans Wallmark i ett gemensamt uttalande till Svenska Dagbladet.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen