JUST NU: Nato på tapeten när partierna träffades

2022 03 17

I kväll inleddes förhandlingarna om Sveriges säkerhetspolitiska framtida linje.

Samtliga partier samlades när regeringen och oppositionen inledde samtalen om det nya säkerhetshotet mot Sverige. Analysarbetet ska utmynna i en offentlig rapport som ska presenteras senast den 31 maj 2022.

Frågan om ett svenskt medlemskap i Nato var självklart en het potatis.

Tas upp och belysas

– Självklart är det en fråga som ska tas upp och belysas, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff efter mötet, enligt SVT.

Tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) representerade han regeringen på torsdagens första möte.

Ingen Natoutredning

Ann Linde tonade dock ner ”Natoförväntningarna ” och underströk att den säkerhetspolitiska analysen som bedrivs inte endast handlar om ett ja eller ett nej till Nato.

– Detta är inte en Natoutredning men självklart diskuterar vi också vår relation till Nato, säger Linde, enligt DN.

Två delar i Sveriges strategi

Försvarsminister Peter Hultqvist lyfte fram två punkter som är viktiga i Sveriges försvarsstrategi.

–  Försvarssamarbeten är en viktig del av hela vår strategi. Den andra delen är en ökad militär förmåga på nationell nivå.

Finland deltog

En del av analysen om ett eventuellt svensk medlemskap i Nato utgår från vad ett finskt Natomedlemskap skulle innebära för Sverige. Den finländske utrikesministern Pekka Haavisto deltog via länk.

Finland ska ta fram en egen säkerhetspolitisk rapport, men tillvägagångsättet skiljer sig från Sverige. Den finländska rapporten arbetas fram i regeringskansliet och presenteras sedan för övriga partier, uppger SVT.

SD:s svängning

I nuläget finns det ingen majoritet för ett svenskt Natomedlemskap i riksdagen. Men Sverigedemokraterna – som agerar som vågbrytare i frågan ­– har öppnat för att svänga.

– Vi vill att det ska genomföras en kvalitativ expertanalys om konsekvenser av ett medlemskap. Det här arbetet som inleddes i dag i och med mötet med regeringen blir kanske en del av det, säger Aron Emilsson, SD:s utrikespolitiska talesperson, enligt SvD.

Det diskuteras

Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i slutet av februari ansåg flera partier att Sverige borde se över och göra en ny säkerhetspolitisk analys. Utgångspunkten i diskussionerna är den ökade hotbilden från Ryssland.

Vid överläggningarna ska förändringar av det säkerhetspolitiska läget till följd av Rysslands aggression mot Ukraina analyseras, inklusive vilka konsekvenser det får för Sveriges säkerhetspolitik, särskilt i förhållande till Sveriges internationella samarbeten, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De leder utredningen

Överläggningarna kommer att ledas av utrikesministern. Även försvarsministern deltar och alla riksdagens partier inbjuds att nominera deltagare.

Foto: Ninni Andersson Regerinskansliet.

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen