JUST NU: Nato-ledarens uppmaning till Putin

2022 05 09

Jens Stoltenberg ber återigen Vladimir Putin att dra tillbaka sina trupper och avsluta kriget

Den 9 maj innebär att Ryssland firar den dag då besegrade Nazityskland 1945.

Nu vädjar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Vladimir Putin att använda dagen till att avsluta kriget, enligt en intervju i tyska Welt.

Står stadigt med Ukraina

– Jag uppmanar återigen president Putin den 9 maj att avsluta kriget omedelbart, dra tillbaka sina trupper från Ukraina och inleda fredsförhandlingar. Vi står stadigt vid Ukrainas sida och kommer att fortsätta hjälpa landet att hävda sin rätt till självförsvar, säger Jens Stoltenberg.

“Kommer sprida lögner”

Natos generalsekreterare var dock inte särskilt hoppfull.

– Jag förväntar mig att Putin den 9 maj i år igen kommer att sprida lögner om Nato och västvärlden som helhet, säger han.

Vill inte spekulera

Stoltenberg vill inte spekulera i om Putin kommer att meddela om upptrappning under dagen.

Vilket än så länge inte heller har visats sig vara fallet.

Putin anklagade Nato

Däremot kom de förväntade anklagelserna mot Nato och väst, där Putin menade att Nato hotade att invadera ryskt land. Han åsyftade då annekterade halvön Krim.

– Natoländerna ville inte lyssna på oss. De hade väldigt annorlunda planer, och vi förutsåg det. De planerade en invasion av vårt historiska land, inklusive Krim. Ryssland gav ett förebyggande avslag till aggression. Det var ett påtvinga lägligt och det enda rätta beslutet, säger Putin under sitt tal på Segerdagen enligt The Guradian.

Hyllade trupperna

Putin hyllade även sina militära trupper i Donbas och uppmanade dem att fortsätta slåss mot “nazisterna” för sitt moderland. 

Han kallade kriget för ett “heligt” krig, och därefter hölls en tyst minut för de soldater som stupade i kriget mot Nazityskland.

“Sätter Ryssland i en offerroll”

Enligt den ryska militärspecialisten Katarzyna Zisk var det förutsägbart att Väst skulle attackeras i kriget. Det var ur hennes perspektiv desto mer överraskande att ingen pro-västerländska förrädare i Ryssland hängdes för att markera mot de som ifrågasätter kriget.

– Han sätter Ryssland i en offerroll. Det är för att rättfärdiga och begripliggöra kriget, säger hon till BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen