Nato kan aktivera artikel 5 – Ryssland väntas slå till

2024 11 28

Nato kan komma att åberopa den omtalade försvarsklausulen artikel 5.

Artikeln beskrivs som kärnan i alliansen och den som officiellt deklarerar att ett väpnat angrepp mot något av medlemsländerna är ett angrepp på samtliga.

Den kallas ibland för “En för alla, alla för en” och får följden att alla medlemsländer går till försvar.

Nu varnar Tysklands underrättelsechef Bruno Kahl för att Nato till slut kan överväga att aktivera klausulen, rapporterar Reuters.

Anledningen är att man förväntar sig nya ryska drag i form av intensifierad hybridkrigföring.

– Den omfattande användningen av hybridåtgärder av Ryssland ökar risken för att Nato så småningom kommer att överväga att åberopa sin ömsesidiga försvarsklausul artikel 5, säger han enligt nyhetsbyrån och tillägger:

– Samtidigt innebär den stigande ökningen av den ryska militära potentialen att en direkt militär konfrontation med Nato blir ett möjligt alternativ för Kreml.

Incidenterna ökar

Enligt Bruno Kahl ser Kreml Tyskland "som en motståndare".

– Vi är i en direkt konfrontation med Mosvka, säger underrättelsechefen.

Nato och västerländska underrättelsetjänster har den senaste tiden varnat för att Ryssland ligger bakom ett växande antal fientliga incidenter över Europa. Det handlar om allt från upprepade cyberattacker och mordbränder som kopplats till Moskva.

Ett exempel är det märkliga rörelsemönstret hos fartyget MV Ruby utanför Norge i september. Ett annat är det DHL-plan som störtade i Litauen tidigare i veckan, där det tidigare rapporterats om ryska brandbomber på andra plan från företaget.

Ryssland har konsekvent förnekat alla sådana anklagelser.

"Risken för konfrontation växer"

Enligt den tyska underrättelsetjänstens bedömning tvivlar högt uppsatta tjänstemän i Kreml på att Nato skulle göra verklighet av att åberopa artikel 5 i händelse av en nödsituation.

– Vi har ännu inga indikationer på att Ryssland har för avsikt att gå i krig, men om sådana känslor får övertaget i regeringen i Moskva kommer risken för en militär konfrontation att växa under de kommande åren, säger Bruno Kahl.

Om Ryssland attackerar en eller flera Natoallierade kommer det snarare vara för att testa röda linjer än för att ta över nytt land, menar underrättelsechefen.

Tyskland har tidigare genom försvarsministern Boris Pistorius varnat för att ett storkrig mellan Nato och Ryssland kan bli verklighet redan om fem års tid.

– Våra militära rådgivare säger mig: Ryssland kan inom fem till åtta vara i stånd att angripa Natoterritorium. Om Ryssland är berett att den risken – det kan vi för dagen inte utesluta, sade ministern i en intervju med DN i våras.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Priset på kaffe förändras kraftigt – här är nya prislappen hos ICA

2024 11 27

Priset på kaffe har förändrats kraftigt under tisdagen.

Kaffepriset slår rekord.

Priset blev på tisdagen det högsta på 27 år, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Kaffeterminerna i New York har klättrat upp till den högsta nivån sedan 1997, och även svenska kaffepriser påverkaras.

Rusar i pris

Kaffebönan Arabica steg i pris med 3 procent på måndagen, enligt Global Coffe Report.

Priset på den populära kaffebönan har ökade med hela 64 procent under 2024.

Det finns särskilda skäl till att kaffepriset har rusat det här året, enligt Bloomberg.

Det tros bland annat bero på stora störningar när det gäller utbudet och leveranser från viktiga kaffeproducenter som Brasilien och Vietnam.

En orsak sägs vara att långvarig torka har påverkat kaffeodlingar.

Samtidigt har säljare i leveranskedjan höjt sina priser för att skydda sin marginaler, enligt analysen. Och det finns en risk att det blir ännu värre framöver.

Populär böna i Sverige

Sverige är ett av världens mest kaffeälskande länder, och påverkas i allra högsta grad av den stora prisförändringen på kaffe.

Arabicabönan är den mest använda kaffebönan både i Sverige och i världen, rapporterar DI. Och prisökningen påverkar även andra sorter.

Som exempel på kaffepriser i Sverige just nu kan nämnas att Bryggkaffe Mellanrost 450 g från Gevalia kostar 68 kronor att köpa hem från Icas nätbutik, och 64,95 kronor från Coop.

Arvid Nordquist mellanrost 500 g kostar 77 kronor på Ica och 68,95 kronor på Coop.

Svenskar dricker massor av kaffe

Det har länge rapporterats om att priset på kaffe stiger, vilket är ett hårt slag för svenskar som alltså dricker rekordmycket kaffe.

Svenska folket dricker nästan 12 miljoner koppar kaffe per arbetsdag, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Vi dricker i genomsnitt 2,2 koppar per person när vi är på jobbet, enligt en Sifoundersökning.

Det gör Sverige till det tredje mest kaffedrickande landet i världen, efter Finland och Nederländerna.

Foto: Nathan Dumlao

Text: Redaktionen


Svenskt klädmärke i konkurs efter 14 år

2024 11 28

Ytterligare ett bolag har ansökt om konkurs.

Det är ett fortsatt tufft läge i svensk ekonomi.

Riksbanken har inlett en räntesänkningscykel och regeringen har aviserat att man lägger om fokuset till tillväxt snarare än inflationsbekämpning.

Samtidigt väntas det ta tid innan räntesänkningarna får önskad effekt - och konkursansökningarna fortsätter att välla in.

Går i konkurs

Nu kommer besked om att ytterligare ett företag har ansökt om konkurs - den här gången i modebranschen.

Det är det svenska klädmärket New Black som tvingas kasta in handduken.

Företaget grundades 2010 och har under en tid varit en av Sveriges mest framgångsrika aktörer inom streetwear.

Enligt sajten E-handel har modebolaget bland annat haft samarbete med den världskända brittiska artisten Stormzy och skådespelerskan Noomi Rapace.

Har fått det tufft

New Black har under den senaste tiden kämpat med stora ekonomiska svårigheter.

Konkursen är ett faktum men konkursförvaltaren Peter Eriksson hoppas kunna kunna göra något av varumärket.

– Det är ju ett känt och välrenommerat modevarumärke så det hoppas vi på. Om en månad eller två siktar vi på att ärendet ska vara avslutat, säger han till sajten Habit.

Stor osäkerhet

Trots Riksbankens räntesänkningar råder alltjämt stor osäkerhet på marknaden.

Det fastslår kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.

– Den makroekonomiska situationen är klart oförutsägbar och vår data visar på en varierande utveckling. Under september ökade konkurserna, medan oktober nu i stället visar en minskning, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

– Trots denna nedåtgående trend i oktober kvarstår osäkerheten på marknaden. De senaste siffrorna indikerar att framtidsutsikterna för företagen är splittrade och att den ekonomiska situationen fortfarande är svår att bedöma.

Fortsatt svårt

Valan understryker att situationen fortfarande är svår trots att det värsta är bakom oss och att många branscher har det fortsatt kämpigt.

– Många sektorer fortsätter att kämpa under svåra marknadsförhållanden, säger Valan.

Arkivfoto: Artificial Photography

Text: Redaktionen