JUST NU: Nationella Bombskyddet larmat till oväntad fiskefångst

2022 07 12

Nationella Bombskyddet har larmats till Strängnäs nu i kväll.

Bakgrunden till larmet var en fisketur och fiskaren fick ett rejält napp i Mälaren. Det visade sig vara en minst sagt ful fisk som fastnat på kroken.

Intill Strängnäs Domkyrka

Det var inte vilken fisketur som helst som ägde rum vid Ångbåtsbron strax intill Strängnäs Domkyrka i de centrala delarna av staden.

Fiskaren som var ute och provade fiskelyckan genomförde nämligen så kallat magnetfiske.

Växer explosionsartat

– Magnetfiske är en relativt ny hobby som växer explosionsartat i hela världen. Fler och fler människor vill prova detta, uppger Magnetsfiske.se.

Vid magnetfiske används en mycket stark magnet som man fäster i änden på ett starkt rep. Sedan firar man ned magnetsänket i vattnet för att se vad man kan fånga upp för spännande saker. 

Man gör samtidigt en insats för den marina miljön då man hjälper till att städa vattnet och botten.

Stöldgods och vapen

– Med hjälp av detta "fiskar" du helt enkelt efter prylar av metall som dumpats i våra vatten.
– Har du tur så kan du få en bit svensk historia på magneten. Men var beredd på att du kan få upp ett och annat stöldgods eller till och med vapen som dumpats, uppger Magnetfiske.se.

Magnetfiske.se uppmanar den som fiskar upp vapen att omgående kontakta polisen.

Larmade bombskyddet

Fiskaren vid Ångbåtsbron i Strängnäs i kväll fisk upp något högst oväntat på kroken och fann det därför bäst att larma polisen.

Polisen beslutade i sin tur att föremålet var så pass hett att man var tvungen att larma Nationella Bombskyddet.

– Platsen är avspärrad och Nationella Bombskyddet ska undersöka föremålet under kvällen, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg till SR Sörmland.

Polisen har emellertid ännu inte gått ut med information om vad det är för mystiskt föremål som har påträffats. Det är ännu oklart om polisen själva har fått komplett grepp om fiskefångsten.

FAKTA: Sveriges Nationella Bombskydd

Nationella bombskyddet finns placerat i Stockholm, Göteborg och Malmö och aktiveras när polisregionernas patruller får ärenden med farliga föremål som inte kan hantera regionalt.

Det tar längre tid för bombskyddet att komma på plats om ärendet är ute i landet men bombskyddet kan även få stöd av helikopter om läget är akut.

Arkivfoto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen