JUST NU: Nationella Bombskyddet larmat till oväntad fiskefångst

2022 07 12

Nationella Bombskyddet har larmats till Strängnäs nu i kväll.

Bakgrunden till larmet var en fisketur och fiskaren fick ett rejält napp i Mälaren. Det visade sig vara en minst sagt ful fisk som fastnat på kroken.

Intill Strängnäs Domkyrka

Det var inte vilken fisketur som helst som ägde rum vid Ångbåtsbron strax intill Strängnäs Domkyrka i de centrala delarna av staden.

Fiskaren som var ute och provade fiskelyckan genomförde nämligen så kallat magnetfiske.

Växer explosionsartat

– Magnetfiske är en relativt ny hobby som växer explosionsartat i hela världen. Fler och fler människor vill prova detta, uppger Magnetsfiske.se.

Vid magnetfiske används en mycket stark magnet som man fäster i änden på ett starkt rep. Sedan firar man ned magnetsänket i vattnet för att se vad man kan fånga upp för spännande saker. 

Man gör samtidigt en insats för den marina miljön då man hjälper till att städa vattnet och botten.

Stöldgods och vapen

– Med hjälp av detta "fiskar" du helt enkelt efter prylar av metall som dumpats i våra vatten.
– Har du tur så kan du få en bit svensk historia på magneten. Men var beredd på att du kan få upp ett och annat stöldgods eller till och med vapen som dumpats, uppger Magnetfiske.se.

Magnetfiske.se uppmanar den som fiskar upp vapen att omgående kontakta polisen.

Larmade bombskyddet

Fiskaren vid Ångbåtsbron i Strängnäs i kväll fisk upp något högst oväntat på kroken och fann det därför bäst att larma polisen.

Polisen beslutade i sin tur att föremålet var så pass hett att man var tvungen att larma Nationella Bombskyddet.

– Platsen är avspärrad och Nationella Bombskyddet ska undersöka föremålet under kvällen, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg till SR Sörmland.

Polisen har emellertid ännu inte gått ut med information om vad det är för mystiskt föremål som har påträffats. Det är ännu oklart om polisen själva har fått komplett grepp om fiskefångsten.

FAKTA: Sveriges Nationella Bombskydd

Nationella bombskyddet finns placerat i Stockholm, Göteborg och Malmö och aktiveras när polisregionernas patruller får ärenden med farliga föremål som inte kan hantera regionalt.

Det tar längre tid för bombskyddet att komma på plats om ärendet är ute i landet men bombskyddet kan även få stöd av helikopter om läget är akut.

Arkivfoto: Polisen Linköping

Text: Redaktionen