Nationalekonom slår larm – då kommer priserna att rusa ännu mer
2025 03 30
En nationalekonom slår larm om att priserna kommer att rusa ännu mer.
De höga livsmedelspriserna har redan lett till svårigheter för många hushåll.
Vissa konsumenter har till och med valt att bojkotta de så kallade ”matjättarna” i protest mot de höga priserna.
Nu varnar en nationalekonom för att priserna kan komma att öka mycket mer än vad vi hittills har sett.
Riskerar stiga ännu mera
Nationalekonomen Magnus Henrekson menar att det finns en specifik faktor som kan leda till att livsmedelspriserna skjuter i höjden ytterligare, rapporterar SR.
– Vi har en låg självförsörjningsgrad i jordbruket, så att vi producerar bara kanske drygt hälften av de livsmedel som vi behöver i Sverige. Och om vi ska öka upp det igen, då kommer ju livsmedelspriserna att stiga ännu mera, säger Henrekson till radiokanalen.
Sedan 90-talet har Sverige importerat allt mer mat, vilket har lett till att en mindre andel av våra livsmedel har producerats här.
Men nu vill regeringen ändra på det, enligt den nya livsmedelsstrategin.
– Livsmedelsstrategin 2.0 innebär att vi växlar upp arbetet med den tydliga ambitionen att produktionen av svensk mat ska öka. Den vidareutvecklade strategin är ett ambitiöst arbete med att stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft, förbättra lönsamheten och se till att produktionen av svensk mat växer, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett uttalande.
Men satsningen har alltså en baksida, enligt nationalekonomen.
Självförsörjningsgraden har minskat
Om vi ska öka den inhemska produktionen av livsmedel så kommer det att leda till ännu högre matpriser, menar nationalekonomen.
– Ska Sverige öka sin självförsörjningsgrad, till exempel av mjölk som man använder till smör, då måste vi bygga upp stora kobesättningar igen, och det kommer ju att kräva ett högre pris, säger Magnus Henrekson till radiokanalen.
Enligt Lantbrukarnas riksförbund så stod Sveriges bönder för 75 procent av landets livsmedelsproduktion i början av 90-talet.
Sedan dess har dock befolkningen ökat, men matproduktionen har inte följt med i samma takt. Därför har istället importen ökat.
Sveriges självförsörjningsgrad ligger idag på omkring 50 procent, uppger organisationen. Det kan jämföras med motsvarande siffra i Finland, som är 80 procent.
Foto: Towfiqu Barbhuiya
Text: Redaktionen