Mystiskt meddelande cirkulerar i Sverige
2023 09 05
Ett mystiskt sms har skickats ut till flera svenska telefonnummer den senaste tiden.
Avsändaren av textmeddelandet utgör sig för att vara ”Emma från Career Star”.
I sms:et skriver avsändaren att man söker efter unga människor i Sverige som är över 20 år.
– För att hjälpa apputvecklare att exponera sina appar och ladda upp innehåll för att öka synlighet, exponering och appnedladdning för bättre ranking i appbutiker, hävdas det.
Avslutningsvis skriver ”Emma” att det rör sig om högst 90 minuters arbete per dag, fem dagar i veckan. Lönen uppges vara ”3 000 – 5 000 kronor per dag”.
Trendar på Google
Textmeddelandet har skickats till flera svenska nummer.
Det rapporterar SVT som granskat sökningar på sökmotorn Google och sociala medie-plattformen Tiktok.
– Enligt Google Trends har en tydlig ökning noterats under slutet av augusti för sökningar på ”Career Star”, och relaterade sökningar på ”sms”, ”Emma” och ”bluff”, framhåller tv-kanalen.
En liknande söktrend noteras bland unga användare på Tiktok.
Det händer om du svarar
SVT har även undersökt vad som händer om man svarar på sms:et.
Tv-kanalens reporter Henrik Sköld uppger att han får svar efter bara någon minut, men inte från ”Emma från Career Star”. Istället utger sig avsändaren för att heta ”Kim Minji”.
Efter en kortare sms-konversation skickar ”Kim Minji” en länk som avsändaren ombeds att klicka på för att få mer information om det påstådda jobbet. Hon hävdar även att hon representerar ett svenskt marknadsföringsföretag i Stockholm.
Ett påstående som visar sig vara falskt när SVT kontaktar det svenska företaget.
Polisen uppmanar: Klicka inte
Textmeddelandet från ”Emma på Career Star” uppfyller många av de kriterier som polisen uppger att bedragare använder sig av för att lura personer.
På sin hemsida uppmanar polisen till misstänksamhet när man uppmanas att klicka på en länk och ange sina personliga koder.
Vid bedrägeriförsök är det vanligt att mottagare uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går sedan till en sida som är identisk eller snarlik med den ursprungliga.
– Du kan enkelt tro att det är den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Du känner dig trygg och är därför inte observant på samma sätt som vid till exempel okända länkar, framhåller polisen.
Vid ett klick på en okänd länk kan bedragare komma över flera känsliga uppgifter.
– Om du klickar på en okänd länk kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att datorn till och med går sönder, understryker polisen.
Foto: Firmbee.com
Text: Redaktionen