Mystiska örnattacker skakar Norge – ”fullständigt obegripligt”

2024 09 09

Kungsörnar går till attack.

På fem dagar har fyra örnattacker inträffat på fyra olika platser i Norge – från Svorkmo i norr till Tyin i mellersta Norge.

Den senaste attacken skedde i lördags. En 20 månader gammal flicka attackerades i Svorkmo.

– Örnen kom från ingenstans och tog tag i den lilla flickan. Då hoppade mamman in och tog tag i örnen, men fick kämpa för att få den att släppa taget. En granne fick också hjälpa till, säger flickans pappa till NRK.

Flickan var tvungen att sys i bakhuvudet och har skrapmärken från örnens klor under hakan och i ansiktet.

Långa attacker 

Lördagens incident var den fjärde örnattacken under förra veckan.

Kungsörnar, som är mellan 80 och 93 centimeter långa och har ett vingspann på över 2 meter, pekas ut som förövarna.

Vid flera tillfällen har örnarna, helt oprovocerat, attackerat från luften.

Angreppen har pågått i flera minuter.

En man som attackerats berättar att örnen gick till angrepp sex gånger och en kvinna uppger att hon attackerades i 20 minuter. Båda fick föras till sjukhus efter de traumatiska upplevelserna.

Experten förbryllad

Ornitologen och kungsörnsexperten Alv Ottar Folkestad är förbryllad.

I en intervju med NRK framhåller experten att ett dokumenterat fall av en kungsörn som attackerar en människa skulle betraktas som en sensation. Fyra attacker på fem dagar beskriver Ottar Folkestad som ”obegripligt”.

– Det verkar obegripligt att det här kan hända. Speciellt attacken mot barnet, säger han och fortsätter:

– Att örnen attackerar människor är så ovanligt att jag inte har funnit några uppgifter om sådana händelser, om man bortser från väldigt gamla historier som inte har bekräftats.

Fyra olika fåglar

Alv Ottar Folkestad har studerat bilder från samtliga attacker. Enligt experten tyder bilderna på att det rör sig om fyra olika fåglar som precis lämnat boet.

– Det är ren aggressivitet. Det har inget med jakt att göra. De betraktar inte människan som ett byte, säger Folkestad till NRK.

 Det som är mest troligt är att de har känt sig hotade. Att de är rädda för en varelse som de aldrig sett förut. Det som blir en attack utlöses av ett behov av att försvara sig själv.

En annan teori är att örnarna är sjuka, uppger experten.

– Vi har tidigare sett avvikande beteende för havsörnar efter sjukdomsfall.

Foto: J. Hynes

Text: Redaktionen


Larm om populärt sötningsmedel – helt ny bieffekt

2025 05 31

Ett av Sveriges vanligaste sötningsmedel påverkar hur hjärnan reglerar hunger och kroppsvikt.

Det visar ny forskning som publicerat i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Metabolism.

Sötningsmedlet som pekas ut i studien är sukralos som används i många olika livsmedel – exempelvis läsk, desserter, godis, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. 

Upptäckt helt ny bieffekt

Sukralos är kalorifritt och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. 

Nu har forskare upptäckt att det vanliga sötningsmedlet har en oönskad bieffekt.  

Sukralos ökar aktiviteten i hypothalamus – ett område i hjärnan som är centralt för aptitreglering, rapporterar Psykiatrispecialisterna som tagit del av studien.

– Detta tyder på att även om sucralosa inte innehåller kalorier, kan det utlösa neurala svar kopplade till ökad hunger och förändra hjärnans kommunikation med områden som är involverade i motivation och sensorisk bearbetning, framhåller företaget i ett uttalande.

Med andra ord kan sukralos leda till ökad hunger, trots att sötningsmedlet påstås ha motsatt effekt.

– Dessa resultat föreslår att sucralosa kan öka hjärnans känslighet för matrelaterade signaler och göra oss mer mottagliga för att söka mat. Effekterna varierade beroende på kroppsvikt och kön, med kvinnor som visade starkare hjärnrespons än män, skriver Psykiatrispecialisterna.

FAKTA: Sukralos

- Sukralos är ett sötningsmedel som är mycket sött och används för att ge söt smak utan att tillföra energi. Det är baserat på sockerarten sackaros och är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner.

- Sukralos används i många olika livsmedel till exempel läsk, desserter, konfektyr, glass, sylt, såser, cider och kosttillskott. Det är stabilt och tål uppvärmning. Därför är sukralos lämpligt för användning i matlagning och bakning.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: StockSnap resp Hiking333

Text: Redaktionen


Klassisk dryck gör comeback i Sverige

2025 05 31

En ny undersökning indikerar att ett stort trendbrott är på väg att inträffa i Sverige.

En klassisk dryck är nära att göra comeback.

Det handlar om mjölken, som de senaste åren har försvunnit från många svenskars vardag. Mjölkkonsumtionen har sjunkit med hela 36 procent under de senaste 30 åren, enligt statistik från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

Men nu är den klassiska drycken på väg tillbaka.

Det visar en färsk undersökning från Norrmejerier. Enligt undersökningen har svenskarnas attityd till mjölken förändrats ordentligt, vilket indikerar att drycken återigen kan bli en självklarhet i varje kylskåp.

Undersökningen visar att 74 procent av svenskarna känner till mjölkens höga proteininnehåll, och 63 procent ser den som ett bra alternativ till återhämtningsdrycker med tillsatser.

– Det nyväckta intresset för mjölk handlar om mer än hälsa – det handlar också om ett intresse för det äkta och lokala. När fler väljer svensk mjölk, stärker det inte bara kroppen utan också den svenska mjölkproduktionen och Sveriges livsmedelsberedskap, säger Maria Skogelid, kategorichef för mejeri på Norrmejerier.

Kopplas till hälsosam livsstil

Enligt Norrmejerier har mjölkkonsumtionen redan ökat i Sverige – framför allt bland hälsointresserade konsumenter. Många svenskar väljer att dricka mjölk efter träningspasset, berättar Maria Skogelid.

Nu förutspå mejerichefen att mjölken kan bli framtidens energidryck.

– Att unga uppger att de föredrar naturliga alternativ till proteinshakes visar att mjölken har framtiden för sig. Vi tror att den har potential att bli nästa stora hälsodryck.

Växtbaserade alternativ tappar mark

I USA har konsumtionen av mjölk ökat, samtidigt som växtbaserade alternativ tappar marknadsandelar, rapporterar Dagligvarunytt.

Enligt en studie från det statliga forskningsinstitutet RISE har växtbaserade alternativ både fördelar och nackdelar.

RISE undersökning visar att:

- Växtbaserade mejerialternativ hade högre fiberhalt och lägre proteinhalt än mejeriprodukter. 

- Smaksatta mjölk-/yoghurtalternativ hade högre energi- och sockerinnehåll än naturella produkter. 

- Berikade mejerialternativ hade liknande eller högre innehåll av mikronäringsämnen, jämfört med mejeriprodukter. 

- Ekologiska jämfört med konventionella mejerialternativ hade lägre innehåll av mikronäringsämnen, förutom D-vitamin. 

Foto: Pexels

Text: Redaktionen