Mystiska örnattacker skakar Norge – ”fullständigt obegripligt”

2024 09 09

Kungsörnar går till attack.

På fem dagar har fyra örnattacker inträffat på fyra olika platser i Norge – från Svorkmo i norr till Tyin i mellersta Norge.

Den senaste attacken skedde i lördags. En 20 månader gammal flicka attackerades i Svorkmo.

– Örnen kom från ingenstans och tog tag i den lilla flickan. Då hoppade mamman in och tog tag i örnen, men fick kämpa för att få den att släppa taget. En granne fick också hjälpa till, säger flickans pappa till NRK.

Flickan var tvungen att sys i bakhuvudet och har skrapmärken från örnens klor under hakan och i ansiktet.

Långa attacker 

Lördagens incident var den fjärde örnattacken under förra veckan.

Kungsörnar, som är mellan 80 och 93 centimeter långa och har ett vingspann på över 2 meter, pekas ut som förövarna.

Vid flera tillfällen har örnarna, helt oprovocerat, attackerat från luften.

Angreppen har pågått i flera minuter.

En man som attackerats berättar att örnen gick till angrepp sex gånger och en kvinna uppger att hon attackerades i 20 minuter. Båda fick föras till sjukhus efter de traumatiska upplevelserna.

Experten förbryllad

Ornitologen och kungsörnsexperten Alv Ottar Folkestad är förbryllad.

I en intervju med NRK framhåller experten att ett dokumenterat fall av en kungsörn som attackerar en människa skulle betraktas som en sensation. Fyra attacker på fem dagar beskriver Ottar Folkestad som ”obegripligt”.

– Det verkar obegripligt att det här kan hända. Speciellt attacken mot barnet, säger han och fortsätter:

– Att örnen attackerar människor är så ovanligt att jag inte har funnit några uppgifter om sådana händelser, om man bortser från väldigt gamla historier som inte har bekräftats.

Fyra olika fåglar

Alv Ottar Folkestad har studerat bilder från samtliga attacker. Enligt experten tyder bilderna på att det rör sig om fyra olika fåglar som precis lämnat boet.

– Det är ren aggressivitet. Det har inget med jakt att göra. De betraktar inte människan som ett byte, säger Folkestad till NRK.

 Det som är mest troligt är att de har känt sig hotade. Att de är rädda för en varelse som de aldrig sett förut. Det som blir en attack utlöses av ett behov av att försvara sig själv.

En annan teori är att örnarna är sjuka, uppger experten.

– Vi har tidigare sett avvikande beteende för havsörnar efter sjukdomsfall.

Foto: J. Hynes

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder militärt anfall

2025 04 02

Vita huset kraftsamlar de amerikanska styrkorna i Mellanöstern.

Spänningarna mellan USA och Iran fortsätter.

Vid lunchtid svensk tid kommer uppgifter om att USA stärker militären i Mellanösternregionen för att göra sig redo att gå till attack, uppger två amerikanska tjänstemän enligt Axios.

Det sker samtidigt som USA:s president Donald Trump “seriöst överväger” ett iranskt förslag om indirekta kärnvapensamtal, erfar samma tidning.

Varnar för "bombningar som aldrig förr"

Trump har vid flera tillfällen krävt att Iran avvecklar sitt kärnvapenprogram.

Presidenten har också gjort klart att han helst ser en överenskommelse på diplomatisk väg, men har varnat för militära medel om så inte sker.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump.

Så sent som i fredags kom liknande besked från amerikanerna.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt Newsweek.

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Irans svar: förbereder robotar

Igår svarade Iran på de amerikanska bombhoten.

Det gjordes genom att diktaturen förberedde sina egna långdistansrobotar som enligt statskontrollerade Teheran Times ska vara “redo för avfyrning”.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, påstås det i tidningen.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

LÄS MER: Iran rasar mot Trump – "gör vad fan du vill"

LÄS MER: Donald Trump sätter deadline för Iran

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya pensionsåldrar införs – få känner till det

2025 04 02

Nya riktåldrar för pension införs i Sverige.

Det meddelar Pensionsmyndigheten på onsdagsförmiddagen.

Riktåldern fastslår när det är möjligt och lämpligt att ta ut pension för olika åldersgrupper.

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år före riktåldern. Ju längre personer arbetar och tjänar in pengar till pensionen, desto högre blir månadsbeloppet när man väl börjar ta ut pensionen.

Här är samtliga nya riktåldrar:

66 år = födda 1958–1959
67 år = födda 1960–1966
68 år = födda 1967–1980
69 år = födda 1981–1996
70 år = födda 1997–2014.

(Riktåldrarna är beslutade för personer födda 1963 eller tidigare. Födda 1964 och framåt har endast en prognostiserad riktålder, det betyder att den inte är fastställd/beslutad.)

Det här gäller

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarar hur det nya systemet fungerar.

– Det betyder att du tidigast kan ta ut inkomst- och premiepension från 64 års ålder om din riktålder är 67 år. När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan du tidigast få dessa från den riktålder som gäller för dig.

Ska motverka lägre pensioner

Riktåldern har införts för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med att medellivslängden ökar.

Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.

Varje år görs prognoser på riktålderns utveckling som ger en vägledning om vilka riktåldrar som kommer att gälla framåt. Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.

Enligt nuvarande prognos väntas riktåldern öka, eftersom medellivslängden stiger i Sverige.

Många ovetandes

Trots att riktåldern har stor betydelse för pensionen är det få som känner till fenomenet. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten är det endast åtta procent som känner till begreppet.

– Det är viktigt att känna till riktåldern eftersom det påverkar när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern kommer att påverka alla generationer framöver. När du får ditt orange kuvert och loggar in på pensionsmyndigheten.se så ser du vilken riktålder som troligen kommer att gälla för just dig, säger Monica Zettervall.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen