JUST NU: Myndighet kritiserar klädregler på skola i Sverige

2022 11 30

Skolinspektionen kräver att Internationella Engelska skolan i Täby vidtar åtgärder gällande reglerna för skolelevernas klädsel.

Bakgrunden är uppgifter från tidigare i år om att den aktuella skolan ska ha mätt kjollängder och linnen på flickelever, rapporterar Dagens Nyheter.

Det fick skolinspektionen att upprätta ett tillsynsärenden, och nu kräver alltså myndigheten att Internationella Engelska Skolan, IES, visar upp konkret förändring i sitt arbete för att säkra elevernas frihet och integritet.

"Visar respekt"

Skolinspektionen har sedan i våras granskat skolan och intervjuat dels elever men även lärare och rektor. 

Man har även sett över skolans interna dokument som eleverna ska förhålla sig till.

– Vi klär oss på ett sätt som passar för en arbetsplats vilket också förbereder eleverna för arbetslivet. Vi visar varandra respekt genom att klä oss på ett sätt som inte väcker anstöt hos någon, framhåller skolan i sina skriftliga ordningsregler.

Får inte visa bh-band

Elever och lärare har även uppgett till inspektionen att reglerna bland annat förbjuder eleverna att visa bh-band, att ha urringade tröjor samt kjolar eller shorts som är kortare än “där fingerspetsarna slutar när eleven står med rak arm och raka fingrar längs med sidan”, skriver DN.

Följer inte flickorna eller pojkarna klädkoden blir eleverna enligt Skolinspektionen bestraffade med tillsägelser.

"Har bytt ledarskap"

Den aktuella skolan uppger att man för närvarande analyserar beslutet om Skolinspektionens föreläggande. Någonting som skolan vill göra innan man implementerar några förändringar.

– Man ska komma ihåg att vi har bytt ledarskap på skolan sedan inspektionen ägde rum. Därför måste vi se över hur Skolinspektionens beslut påverkar verksamheten i praktiken, säger presschef Lars Anders Johansson till DN.

Lånar ut leggings

Tidigare i år pekades IES i Täby ut i en omfattande granskning av Aftonbladet.

Där framkom det att skolan delade ut svarta extrakläder till de flickor vars kjolar inte ansågs vara tillräckligt långa.

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla, sade rektorn Alastair Wither till tidningen i april.

Hon tillade:

– Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat. Vi har inte uppfattat det som något större problem, skriver Alastair Wither i sitt svar., sade rektorn Alastair Wither till tidningen i april.

Grundlagsskyddad yttrandefrihet

Enligt Skolverkets chefsjurist Ewa Westberg finns ingenting i skollagen som specifikt rör regler kring elevers klädsel.

Däremot finns bestämmelser om respekt för alla elever som individer.

– Skolverket gör bedömningen att hur man väljer att klä sig handlar om individens frihet och integritet, det är alltså ett uttryck för den grundlagsskyddade yttrandefriheten. I skollagen och läroplanerna slås fast att denna frihet och integritet är en del av den värdegrund som ska genomsyra skolan, säger Ewa Westberg till Aftonbladet.

Foto: A. Xin (bilden är en arkivbild och har ingenting med den aktuella skolan eller eleverna i artikeln att göra)

Text: Redaktionen


Förfärad Lavrov har fått nog: nu tänker Ryssland ta över

2025 06 26

Ryssland ska rädda jorden från “katastrof”.

Det påstår Sergej Lavrov i ett nytt utspel.

Enligt den ryska utrikesministern kommer världen allt närmare ett kärnvapenkrig. 

Och det är upp till  Rysslands att stoppa det från att ske, påstår Lavrov.

– Global säkerhet är kanske den viktigaste frågan idag. Särskilt när den ökända domedagsklockan fortsätter att ticka mot midnatt, säger Lavrov i ett tal till Turkmenistans utrikesdepartement, enligt Newsweek.

– Det är viktigt att förhindra ett sådant scenario, och vi är aktivt engagerade i arbetet med att avvärja en katastrof.

"Som om det inte vore tillräckligt"

Lavrovs kommentarer kommer i kölvattnet av den utropade och USA-förmedlade vapenvilan mellan Iran och Israel. 

En vapenvila som hänger på en skör tråd efter att ha brutits bara timmar efter att den först deklarerades.

– Det har nästan blivit normalt att tala om risken för ett tredje världskrig, säger Sergej Lavrov.

– Det är särskilt alarmerande med tanke på återkomsten av aggressiva och krigiska attityder över hela Europa. Som om två världskrig, och otaliga mindre konflikter under de senaste hundra åren, inte vore tillräckligt för dagens EU-ledare.

Bedriver massiv och aggressiv invasion

Ryssland inledde en oprovocerad och fullskalig invasion av Ukraina för tre år sedan. Det har fått säkerhetsläget i Europa och världen att skaka om i grunden.

Kreml har vid upprepade tillfällen dessutom hotat med att aktivera sina kärnvapen mot såväl Ukraina som resten av västvärlden. 

– Vårt land har också moderna massförstörelsevapen. För att skydda vårt land och vårt folk kommer vi att använda alla möjliga medel som finns tillgängliga. Jag bluffar inte, framhöll exempelvis Rysslands diktator Vladimir Putin några månader efter invasionen.

Hyllar Trump

Den ryska utrikesministern hyllar samtidigt Donald Trump. 

Han menar att den amerikanska presidenten agerar med “sunt förnuft”.

– Det finns dock några positiva trender. En av dem är betoningen på realism och sunt förnuft som uttrycks av Trump-administrationen, som baserar sin utrikespolitik på nationella intressen – både USA:s och andra suveräna nationers.

Donald Trump har kritiserats hårt av politiker och experter för att ha gått Ryssland för mycket till mötes under vårens fredsförhandlingar.

Exempelvis har tidigare utrikesministern Carl Bildt kallat hållningen för en “kapitulation från Trumps sida”.

– Han har de facto accepterat Putins ståndpunkt om samtal först och vapenvila sedan. Han har gått från vapenvila först till vapenvila sist. Det är ett säkert recept för ett längre krig, framhåller Bildt på X.

LÄS MER: Trumps fredsplan har läckt – Ukraina tvingas till tunga bakslag

Foto: President of Russia Office

Text: Redkationen


UPPGIFTER: Stor ukrainsk framgång på slagfältet

2025 06 26

Ukraina har lyckats stoppa en stor rysk offensiv.

Det säger chefen för Ukrainas armé, general Oleksandr Syrskyj.

Ryssland har under en tid intensifierat insatsen för att ta över landområden i regionen Sumy – belägen i de nordöstra delarna av landet nära Kharkiv.

Syrskyj menar nu att Ukraina har lyckats sätta stopp för den stora ryska offensiven.

Det rapporterar BBC.

Syrskyj: Vi har stoppat

Under ett besök vid fronten på torsdagen säger Syrskyj att stridslinjen har ”stabiliserats” och att den ryska sommaroffensiven i området har ”kvävts”. 

Syrskyjs kommentarer om de ukrainska truppernas framgångar i Sumy backar upp den senaste tidens uttalanden från ukrainska tjänstemän om att Rysslands tryck på regionen minskar.

Insatser pågår

Han menar fortsatt att insatser pågår för att säkerställa att Ryssland inte kommer igång med offensiven igen.

– Ytterligare befästningar, inrättandet av ”kill zones”, byggandet av anti-drönar-korridorer för att skydda våra soldater och säkerställa en mer tillförlitlig logistik för våra trupper är uppenbara uppgifter som utförs, säger arméchefen.

Läs mer: UPPGIFTER: Trump har gått ut med löfte till Nato om Ryssland

Toppmöte planeras

Samtidigt fortsätter Trump-administrationens ansträngningar för att få till ett fredsavtal.

Ett toppmöte planeras i Turkiet – där Donald Trump själv kan komma att medverka.

Det kan du läsa mer om genom att klicka här.

USA:s utrikesminister Marco Rubio har dock sagt i dagarna att Ryssland inte har visat någon vilja att gå vidare i fredsförhandlingarna.

Det uppger ISW.

“80 000”

Rubio sade i en intervju med Politico som publicerades den 25 juni att Ryssland försöker ”uppnå på slagfältet vad Ryssland kräver vid förhandlingsbordet”, inklusive ”kontroll över vissa territorier”, men noterade att detta mål kommer att vara svårare att uppnå än vad Ryssland för närvarande tror.

– Rubio uppgav att Ryssland har drabbats av över 80 000 dödade i strid sedan januari 2025, rapporterar ISW.

Foto: V. Razom

Text: Redaktionen