Myndighet giftlarmar inför Halloween
2023 10 18
En av höstens stora höjdpunkter står alldeles inför dörren.
Halloweensäsongen är här.
Mängder av hushåll pyntar sina hus och trädgårdar med pumpor, fejkat spindelnät, gummiskelett och andra läskiga detaljer för att skapa en så spöklik stämning som möjligt.
Det är också många barn som klär ut sig till häxor, mumier, spöken och andra väsen för att gå runt i grannskapet och fråga om “bus eller godis”.
Men mitt inför firandet går nu Kemikalieinspektionen ut med ett giftlarm som bland annat berör de barn som klär sig i vanliga maskeradkläder med Halloweentema.
Otillåtna ämnen
Kemikalieinspektionen har granskat 297 leksaker och barnprodukter som exempelvis plastleksaker, slajm och utklädningskläder.
I 15 procent av varorna hittades för höga halter av farliga ämnen.
– Bland halloweenartiklarna var andelen ännu högre, där innehöll 20 procent för höga halter, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.
"Mycket giftigt ämne"
Ftalater var det absolut vanligaste ämnet. Det är en grupp ämnen där inte alla är skadliga, men det finns ftalater som kan påverka testiklar och göra det svårare att få barn.
Men det hittades även bly i lödningar på ett flertal elektriska produkter.
– Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga, varnar Kemikalieinspektionen.
Benskörhet och njurskador
Utöver ftalater och bly var kadmium ett av flera andra farliga ämnen som identifierats. Det sistnämnda är giftigt för både miljön och hälsan och kan leda till benskörhet, njurskador och cancer.
Kemikalieinspektionen betonar att det i de flesta fall inte föreligger någon akut fara för barns hälsa.
– Men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström, inspektör på myndigheten, i samma pressutskick.
Felaktig säkerhetsmärkning
Inspektionen har även anmärkt på att 30 procent av varorna antingen saknade rätt märkning eller var felaktigt kvalitetsstämplade.
Till exempel har leksaker och elektriska produkter CE-märkts, EU-stämpeln om säkerhetskrav, trots att de innehållit otillåtna ämnen.
Allra värst har det varit bland produkter som sålts på marknadsplatser på nätet.
– Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalité och från väletablerade företag. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen, säger Frida Ramström.
Foto: Nik
Text: Redaktionen