JUST NU: Mycket positivt besked för Ukraina från Sverige

2022 10 30

Efter lång väntan får Ukraina i dag ett besked de har hoppats på – Sverige ska sända mer avancerade vapen i kriget mot den ryska diktaturen.

Sveriges nya försvarsminister lämnar idag ett besked som lär mötas med jubel hos Ukrainas president Volodomyr Zelensky och försvarsministern Oleksii Reznikov.

Sveriges nya försvarsminister

Sverige kommer att ge Ukrainas Väpnade Styrkor ett rejält ökat stöd:

- Mer avancerade vapen

- Fler vapen

Det uppger i dag Sveriges regering i form av försvarsminister Pål Jonsson (M).

Hemligt underlag

Han lämnar beskedet till DN i samband med att tidningen rapporterar att regeringen har fått ett hemligt underlag från Sveriges försvarsmyndigheter.

Underlaget skall ha överlämnats i torsdags och innehållet avser uppgifter om vilka tyngre vapen som kan bli aktuella.

Ett tydligt ja-svar

På frågan om försvarsministern är beredd att förorda mer avancerade vapen till Ukraina är svaret nu tydligt.

– Ja det är jag. Mitt första bilaterala möte var med deras försvarsminister Oleksej Reznikov, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) till DN.

Regeringen har ännu inte preciserat vilka avancerade vapen som är aktuella för Sverige att sända men Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson har tidigare framhållit två vapensystem som lär vara två av de mest aktuella.

Luftvärnsrobot 70

Det är ett lätt  robotsystem som är smidigt att förflytta. Det används framför allt för att bekämpa fientliga flygplan och helikoptrar, förklarar Försvarsmakten.

– Eldenheten är liten och lättrörlig, vilket gör den svår för angriparen att upptäcka och bekämpa. För att även kunna skjuta i mörker går det att komplettera eldenhetens sikte med mörkerriktmedel.

– Den grupp som hanterar eldenheten till Robotsystem 70 består av fem man. Minsta besättning består av en stridsledare, en skytt och en laddare/målobservatör, framhåller Försvarsmakten på sin webbsida.

Artillerisystemet Archer

Archer är en utvecklad variant av artilleripjäsen Haubits 77B, där pjäsens överdel har placerats på en tung terrängvagn.

– Kan fjärrstyras via en dator i förarhytten, vilket innebär att personalen normalt inte behöver stiga ur förarhytten när pjäsen används.

– Förarhytten är försedd med min-, NBC-, brand- och bullerskydd och ger personalen en skyddad arbetsmiljö.
– Archers goda skjutprestanda tillsammans med korta omgrupperingstider möjliggör en stridsteknik som kraftigt ökar överlevnadsgraden för pjässystemet.

– Samtidigt levereras verkan i målet snabbt efter det att order om eld har tagits emot.

Tre prioriterade områden.

På Jonsson berättar för DN att det finns tre prioriterade saker för Sverige när det gäller försvars- och säkerhetspolitiken:

- Kriget i Ukraina

- Sveriges medlemsansökan till Nato

- Snabba investeringar i Sveriges försvar

Foto: Viktoria Szakacs, Försvarsmakten

Text: Redaktionen