UKRAINA: Glädjande uppgifter om Europas största kärnkraftverk

2023 07 06

Det finns inga tecken på att sprängmedel har placerats vid det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina.

Det uppger FN:s atomenergiorgan IAEA i ett nytt uttalande.

– Experter från Internationella atomenergiorganet  har under de senaste dagarna och veckorna inspekterat delar av anläggningen – inklusive  vissa delar av den stora kyldammen. Man har också kunnat genomföra regelbundna promenader över hela anläggningen på plats.

– Hittills har man inte observerat några synliga indikationer på minor eller sprängämnen, säger IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi.

Positivt besked

Atomenergiorganets besked är en lättnad för Ukraina och närliggande länder.

En sprängning av kärnkraftverket skulle få förödande konsekvenser. Radioaktivt strålning skulle till exempel kunna nå Sverige.

–  Får vi ett stort utsläpp och vi har otur med vädret så går det inte att utesluta att även svensk livsmedelsproduktion påverkas. Det beror på storleken på de radioaktiva utsläppen och vart vindarna för de radioaktiva partiklarna, säger Jan Johansson, strålsäkerhetsexpert på den svenska Strålskyddsmyndigheten, till SvD.

Varnade för rysk sprängning   

Under gårdagen varnade den ukrainska militären och landets president, Volodymyr Zelenskyj, för att ryska styrkor placerat sprängladdningar på flera av kärnkraftverkets reaktorer.

– En attack är möjlig inom snar framtid, uppgav den ukrainska militärledningen i ett uttalande.

Kräver utökad tillgång

IAEA:s experter har nu begärt ytterligare tillgång till delar av kärnkraftverket som är nödvändiga att kontrollera för att bekräfta frånvaron av minor eller sprängämnen på platsen.

–  I synnerhet är tillgång till taken på reaktorenheterna 3 och 4 väsentlig, liksom tillgång till delar av turbinhallarna och vissa delar av kylsystemet vid anläggningen, framhåller Rafael Grossi och tillägger:

– Med militär spänning och ökande aktiviteter i regionen där detta stora kärnkraftverk ligger, måste våra experter kunna verifiera fakta på plats. Deras oberoende och objektiva rapportering är avgörande i en tid med obekräftade anklagelser och motanklagelser

Foto: Y. Milohr

Text: Redaktionen