VÄRLDEN: Mycket oroande uppgifter om klimatet

2022 11 14

Idag presenterar flera internationella miljöorganisationer sina klimatindex, vilka visar mycket oroande uppgifter om klimatets framtid.

Klimatindex visar årligen hur 59 länder arbetar för att få ned växthusgasutsläppen. I år visar siffrorna att inget land lever upp till vad som krävs. Ett av länderna som har tappat i klimatindex är Australien, som klättrar från plats 55 till 63, rapporterar australienska miljöorganisationen Climate Council.

Även om Sverige ligger relativt bra till, finns det mycket kvar att göra.

– Även om Sverige ligger bland de bättre så kan man använda sin energi mer effektivt, säger Jan Burck vid organisationen Germanwatch som arbetat med rapporten, enligt Sveriges Radio.

Möten om klimatet sedan 1990

FN har sedan 1990-talet samlat ledare från hela världen för att samtala om klimatet.

Världen bli varmare för varje år och utsläppen minskar inte, något som flera rapporter från FN tidigare har visat.

Temperaturen får inte överstiga mer än två grader, något som bestämdes på ett klimatmöte i Paris redan 2015, rapporterar SR.

Det finns dock fortfarande hopp om att kunna hantera klimatkrisen.

– Vi kommer att hitta ett sätt för hur vi alla kommer att hantera klimatkrisen, säger USA:s klimatsändebud John Kerry, enligt Reuters.

Håller presskonferens idag

Idag, måndagen den 14 november kommer Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att hålla en presskonferens på COP27 i Egypten, uppger regeringen på sin hemsida.

Med på pressträffen kommer även Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie att vara.

Presskonferensen kommer att hållas 16.30 svensk tid (17.30 lokal tid).

”Göra vad vi kan”

Regeringen lyfter på sin hemsida ett uttalande av Pourmokhtari.

– Ett av EU:s och också Sveriges viktigaste fokus under COP27 är att göra vad vi kan för att nå ett beslut kring arbetsprogrammet för utsläppsbegränsningar. Men många länder ser också mötet i år som angeläget att sätta ett tydligare fokus på stöd till skador och förluster, klimatanpassning och finansiering, alla aspekter behöver ingå. Varje COP är ett momentum, så vi behöver jobba hårt som länder för att nå våra åtaganden, menar klimat- och miljöministern.

Foto: M. Held

Text: Redaktionen