VÄRLDEN: Mycket oroande uppgifter om klimatet

2022 11 14

Idag presenterar flera internationella miljöorganisationer sina klimatindex, vilka visar mycket oroande uppgifter om klimatets framtid.

Klimatindex visar årligen hur 59 länder arbetar för att få ned växthusgasutsläppen. I år visar siffrorna att inget land lever upp till vad som krävs. Ett av länderna som har tappat i klimatindex är Australien, som klättrar från plats 55 till 63, rapporterar australienska miljöorganisationen Climate Council.

Även om Sverige ligger relativt bra till, finns det mycket kvar att göra.

– Även om Sverige ligger bland de bättre så kan man använda sin energi mer effektivt, säger Jan Burck vid organisationen Germanwatch som arbetat med rapporten, enligt Sveriges Radio.

Möten om klimatet sedan 1990

FN har sedan 1990-talet samlat ledare från hela världen för att samtala om klimatet.

Världen bli varmare för varje år och utsläppen minskar inte, något som flera rapporter från FN tidigare har visat.

Temperaturen får inte överstiga mer än två grader, något som bestämdes på ett klimatmöte i Paris redan 2015, rapporterar SR.

Det finns dock fortfarande hopp om att kunna hantera klimatkrisen.

– Vi kommer att hitta ett sätt för hur vi alla kommer att hantera klimatkrisen, säger USA:s klimatsändebud John Kerry, enligt Reuters.

Håller presskonferens idag

Idag, måndagen den 14 november kommer Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att hålla en presskonferens på COP27 i Egypten, uppger regeringen på sin hemsida.

Med på pressträffen kommer även Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie att vara.

Presskonferensen kommer att hållas 16.30 svensk tid (17.30 lokal tid).

”Göra vad vi kan”

Regeringen lyfter på sin hemsida ett uttalande av Pourmokhtari.

– Ett av EU:s och också Sveriges viktigaste fokus under COP27 är att göra vad vi kan för att nå ett beslut kring arbetsprogrammet för utsläppsbegränsningar. Men många länder ser också mötet i år som angeläget att sätta ett tydligare fokus på stöd till skador och förluster, klimatanpassning och finansiering, alla aspekter behöver ingå. Varje COP är ett momentum, så vi behöver jobba hårt som länder för att nå våra åtaganden, menar klimat- och miljöministern.

Foto: M. Held

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen