Mycket kraftig smittspridning i Sverige

2022 01 02

Sverige har drabbats av den näst högsta siffran för antalet registrerade smittade sedan pandemin startade.

Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering visar i dag att antalet bekräftade smittade under det senast registrerade dygnet uppgår till 10 874 fall runt om i Sverige.

Mycket kraftig smittspridning

Det är Sveriges näst högsta dygnssiffra under hela pandemin och det står klart att det sker en mycket kraftig smittspridning i Sverige just nu. Statsepidemiolog Anders Tegnell kan tyvärr konstatera att julen 2021 inte följer samma positiva mönster som julen 2020 och andra tidigare storhelger då smittan avtagit.

Följer inte fjolårets mönster

– Redan innan jul började det och det verkar ju närmast denna gången faktiskt accelerera under julhelgen vilket det ju inte gjorde förra året och inte gjort under helgerna tidigare, säger Anders Tegnell till SR.

Enormt snabb spridning

De nya siffrorna visar på en enormt snabb smittspridning i Sverige. Här är antalet fall under några utvalda dagar i december enligt Folkhälsomyndighetens webbsida:

▪   2 424 st fall 1 dec

▪       927 st fall 5 dec

▪   2 866 st fall 10 dec

▪   4 009 st fall 15 dec

▪   3 055 st fall 20 dec

▪   2 388 st fall 25 dec

▪   6 170 st fall 27 dec

▪10 874 st fall 29 dec

Anders Tegnell uttalar sig

Anders Tegnell slår fast att utvecklingen nu är kraftig.

– Vi får en snabbt ökande smittspridning nu. Det verkar verkligen se ut som det, säger han.

Det är bara ett enda annat tillfälle under pandemin då fler nya smittfall registrerades under ett enskilt dygn och det var en dag i december 2020 då 11 376 personer smittades.

Tegnell uppger flera orsaker

Anders Tegnell framhåller för SR att det finns flera orsaker till den kraftiga smittspridningen i Sverige just nu.

– Dels är det en säsong som vi vet sen förra året att viruset sprids lättare under vintertid, säger han.

– Och sen har vi då tillkomsten av den nya varianten omikron som ju uppenbarligen är bättre på att sprida sig.

– Och även drabbar personer som haft sjukdomen tidigare mer och även drabbar vaccinerade mer, framför Tegell.

Nytt EU-rekord

Smittspridningen ökar mycket kraftigt i en lång rad länder i Europa just nu och Frankrike drabbades i går onsdag av hela 208 000 nya fall. Det är både nytt franskt rekord och nytt EU-rekord, uppger France 24.

Lag om munskydd utomhus

För att hejda smittan blir det obligatoriskt att bära munskydd utomhus i Paris från och med i morgon fredag. Den som strider mot lagen får böta omkring 1 300 kronor.

Även Storbritannien, Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Cypern och Malta har slagit nytt dygnsrekord denna vecka.

Smittade trots tre doser

Att den tredje dosen fungerar bra mot allvarlig sjukdom – men däremot sämre mot smitta – rapporteras från Färöarna. 21 av 33 personer ur personalen vid Landssjukhuset på Färöarna har smittats av omikronvarianten vid ett privat event.

Alla 21 hade fått tre doser innan tillställningen och alla hade dessutom testat negativt strax före eventet, uppger Jyllands-Posten. De smittade drabbades av bland annat feber och muskelvärk men ingen behövde sjukhusvårdas.

Positiva signaler

Från Israel kommer positiva signaler rörande just omikronvarianten som bidrar till den omfattande smittspridningen just nu. Trots att allt fler smittas i Israel så har inte antalet sjukhusvårdade ökat. Detta har fått landets hälsodepartement att överväga en ny strategi som enligt Channel 12 benämns "massinfektionsmodell".

Flockimmunitet diskuteras

Times of Israel konstaterar att det har likheter med Sveriges inriktning i början av pandemin. Regeringen Löfven har dock avvisat att Sverige eftersökte flockimmunitet, vilket nu Israel rapporteras överväga.

Foto: Folkhälsomyndigheten, YT