JUST NU: Mycket hård kritik mot Sveriges polisledning

2022 06 11

Delar av Sverige befinner sig i närmast laglöst tillstånd och Sveriges polisledning misslyckas kraftigt.

Det framför Sverigedemokraterna som nu riktar mycket saftig kritik mot rikspolischef Anders Thornberg och Sveriges polisledning.

Behöver bytas ut

– Om den nuvarande polisledningen inte mäktar med att göra det som krävs, inte vågar stå upp för vanliga polisers behov, om de med uppgiven stämma säger att gängen inte kan krossas, ja då är det tydligt att en sådan polisledning behöver bytas ut.

Det framhåller SD-ledaren Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s talesperson i polisfrågor Katja Nyberg och Tobias Andersson som är SD:s rättspolitiska talesperson.

Närmast laglöst tillstånd

Kritiken är sannolikt den hårdaste hittills från något av partierna mot Sveriges polisledning och Sverigedemokraterna utlovar förändring om de vinner valet.

– Tryggheten i Sverige är raserad. Delar av vårt land befinner sig i ett tillstånd som närmast kan betecknas som laglöst, framhåller SD-trion.

Krävs förändring i alla led

– Gäng styr hela stadsdelar. Oskyldiga ungdomar, och till och med barn, blir förnedringsrånade på väg hem från skolan och kallade rasistiska glåpord för att de är svenskar.

– Flickor och kvinnor vågar inte gå ut på kvällarna. Familjer och klaner tillämpar sin egen syn på brott och straff, utan det svenska samhällets insyn, poängterar SD-ledningen som anser att det krävs förändring i alla led.

Kritiserar Morgan Johansson (S)

– Det är dags att återta kontrollen och återupprätta tryggheten. Men hur ska det göras, när underrättelserapporter inte når polisledningen eller när allvarliga brott såsom gängskjutningar och förnedringsrån mot barn inte klaras upp?

– Det krävs förändring i alla led, anser SD.

SD riktar även kritik mot Morgan Johansson (S).

– Genom den svenska förvaltningsmodellen har vi fristående myndigheter som ska genomföra dessa uppgifter utan direkt styrning av det ansvariga statsrådet.

– Med tanke på att statsrådet i detta sammanhang heter Morgan Johansson kan denna ordning ses som en sund skyddsmekanism.

Poliserna själva är missnöjda

SD är mycket kritiska till Sveriges nuvarande polisledning.

– Tyvärr verkar den nuvarande polisledningen ändå gå i ministerns ledband. Polisledningen slätar över och ursäktar frekvent den horribelt dåliga politiken genom att hävda att Polismyndigheten får de resurser de efterfrågar.

– Poliserna på plats i verkligheten håller sällan med om den socialdemokratiska politikens förträfflighet. Vi sverigedemokrater är ofta i kontakt med poliser som är verksamma runt om i landet, frustrationen över politiken och polisledningen är påtaglig.

Ander Thornberg sågas

SD anser att man inte kan se någon ljusning hos polisledning.

– Den tidigare rikspolischefen Dan Eliassons misslyckanden är i dag vida kända, men inte ens nu när en tidigare polis, Anders Thornberg, tillträtt tycks polisledningen förändras.

– Vi ser fortfarande samma problematiska följsamhet från polisledningen i relation till det socialdemokratiska styret.

Ändring utlovas om SD vinner

SD indikerar att det blir stor ändring om man vinner valet.

–  När Sverigedemokraternas inflytande ökar kommer en annan politik att föras. En politik vars huvudmål är att återupprätta tryggheten runtom i landet.

– Det handlar inte om att ge gamla politiker lyxjobb eller olika poster, tjänster eller gentjänster.

Vi kan inte lova att gamla socialdemokrater kommer att sitta kvar på sina poster på landets myndigheter, tvärtom.

– Många har frågat sig om det är just Thornberg som är problemet, och det kan det vara.

Hårt måste sättas mot hårt

– Det är ett misslyckande från hela polisledningen vi ser i dag, där de som styr myndigheten fostras in i en kultur som är direkt skadlig för polisen, och i förlängningen för Sverige.

– Det avstånd som förbudet mot ministerstyre medför innebär att myndigheter måste ges förutsättningar att bedriva sitt arbete, men det kräver också att myndigheterna gör vad som åligger dem.

– När det så uppenbart inte fungerar krävs att de som i slutändan bär ansvaret, politiker, ändrar spelreglerna. Ska vi lyckas skapa ordning och reda i det här landet igen krävs politiker som fullt ut vågar sätta hårt mot hårt. Och det är precis vad vi tänker göra, framhåller SD-ledningen.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen