JUST NU: Mycket hård kritik mot Sveriges polisledning

2022 06 11

Delar av Sverige befinner sig i närmast laglöst tillstånd och Sveriges polisledning misslyckas kraftigt.

Det framför Sverigedemokraterna som nu riktar mycket saftig kritik mot rikspolischef Anders Thornberg och Sveriges polisledning.

Behöver bytas ut

– Om den nuvarande polisledningen inte mäktar med att göra det som krävs, inte vågar stå upp för vanliga polisers behov, om de med uppgiven stämma säger att gängen inte kan krossas, ja då är det tydligt att en sådan polisledning behöver bytas ut.

Det framhåller SD-ledaren Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s talesperson i polisfrågor Katja Nyberg och Tobias Andersson som är SD:s rättspolitiska talesperson.

Närmast laglöst tillstånd

Kritiken är sannolikt den hårdaste hittills från något av partierna mot Sveriges polisledning och Sverigedemokraterna utlovar förändring om de vinner valet.

– Tryggheten i Sverige är raserad. Delar av vårt land befinner sig i ett tillstånd som närmast kan betecknas som laglöst, framhåller SD-trion.

Krävs förändring i alla led

– Gäng styr hela stadsdelar. Oskyldiga ungdomar, och till och med barn, blir förnedringsrånade på väg hem från skolan och kallade rasistiska glåpord för att de är svenskar.

– Flickor och kvinnor vågar inte gå ut på kvällarna. Familjer och klaner tillämpar sin egen syn på brott och straff, utan det svenska samhällets insyn, poängterar SD-ledningen som anser att det krävs förändring i alla led.

Kritiserar Morgan Johansson (S)

– Det är dags att återta kontrollen och återupprätta tryggheten. Men hur ska det göras, när underrättelserapporter inte når polisledningen eller när allvarliga brott såsom gängskjutningar och förnedringsrån mot barn inte klaras upp?

– Det krävs förändring i alla led, anser SD.

SD riktar även kritik mot Morgan Johansson (S).

– Genom den svenska förvaltningsmodellen har vi fristående myndigheter som ska genomföra dessa uppgifter utan direkt styrning av det ansvariga statsrådet.

– Med tanke på att statsrådet i detta sammanhang heter Morgan Johansson kan denna ordning ses som en sund skyddsmekanism.

Poliserna själva är missnöjda

SD är mycket kritiska till Sveriges nuvarande polisledning.

– Tyvärr verkar den nuvarande polisledningen ändå gå i ministerns ledband. Polisledningen slätar över och ursäktar frekvent den horribelt dåliga politiken genom att hävda att Polismyndigheten får de resurser de efterfrågar.

– Poliserna på plats i verkligheten håller sällan med om den socialdemokratiska politikens förträfflighet. Vi sverigedemokrater är ofta i kontakt med poliser som är verksamma runt om i landet, frustrationen över politiken och polisledningen är påtaglig.

Ander Thornberg sågas

SD anser att man inte kan se någon ljusning hos polisledning.

– Den tidigare rikspolischefen Dan Eliassons misslyckanden är i dag vida kända, men inte ens nu när en tidigare polis, Anders Thornberg, tillträtt tycks polisledningen förändras.

– Vi ser fortfarande samma problematiska följsamhet från polisledningen i relation till det socialdemokratiska styret.

Ändring utlovas om SD vinner

SD indikerar att det blir stor ändring om man vinner valet.

–  När Sverigedemokraternas inflytande ökar kommer en annan politik att föras. En politik vars huvudmål är att återupprätta tryggheten runtom i landet.

– Det handlar inte om att ge gamla politiker lyxjobb eller olika poster, tjänster eller gentjänster.

Vi kan inte lova att gamla socialdemokrater kommer att sitta kvar på sina poster på landets myndigheter, tvärtom.

– Många har frågat sig om det är just Thornberg som är problemet, och det kan det vara.

Hårt måste sättas mot hårt

– Det är ett misslyckande från hela polisledningen vi ser i dag, där de som styr myndigheten fostras in i en kultur som är direkt skadlig för polisen, och i förlängningen för Sverige.

– Det avstånd som förbudet mot ministerstyre medför innebär att myndigheter måste ges förutsättningar att bedriva sitt arbete, men det kräver också att myndigheterna gör vad som åligger dem.

– När det så uppenbart inte fungerar krävs att de som i slutändan bär ansvaret, politiker, ändrar spelreglerna. Ska vi lyckas skapa ordning och reda i det här landet igen krävs politiker som fullt ut vågar sätta hårt mot hårt. Och det är precis vad vi tänker göra, framhåller SD-ledningen.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


Skatteverket riktar uppmaning till alla med ID-kort

2024 09 29

Skatteverket går nu ut med en uppmaning.

Myndigheten vill att fler svenskar ska se till att man har koll på att förnya ID-kortet i god tid, och kontrollera att det nuvarande fortfarande är giltigt när man ansöker om ett nytt.

Risken är att det blir långa väntetider om folk inte har koll på sina ID-kort.

Det framhåller Skatteverket via sin webbsida.

“Kom ihåg”

Skatteverket förklarar vad de vill att svenskarna ska göra.

– Kontrollera att ditt nuvarande id-kort fortfarande är giltigt för att slippa onödig väntan när du väl ansöker om det nya id-kortet. Kom ihåg att ansöka och boka tid med god framförhållning, framhåller myndigheten.

Detta ska du tänka på

Skatteverket litar de viktigaste sakerna att tänka på när det är dags att ansöka om nytt ID-kort.

- Kontrollera giltighetstid på ditt befintliga id-kort.

- Betala in en ansökningsavgift till Skatteverket. Kom ihåg att ange ditt personnummer i samband med betalningen.

- Boka tid på Skatteverkets webbplats om ditt id-kort håller på att löpa ut.

- Ha en giltig id-handling när du ska förnya ditt id-kort.

Då måste du byta

ID-kortet gäller i fem år, men även om man ändrar någonting relevant så finns all anledning att skaffa ett nytt kort.

– Id-kortet gäller i fem år. Tänk på att ansöka om ett nytt id-kort i god tid innan kortet slutar gälla. Du behöver också ansöka om ett nytt id-kort om du byter namn eller personnummer. Skatteverket skickar ingen påminnelse.

– Du kan använda id-kortet för att visa din ålder och vem du är. Id-kortet innehåller också en e-legitimation av typen AB Svenska pass. Med den kan du använda Skatteverkets e-tjänster.

Passar på

Myndigheten passar även på att påminna om att det börjar bli dags att ansöka om jämkning för kommande år.

– Sista datum att ansöka om helårsjämkning för 2025 är den 10 november, oavsett om ansökan görs i e-tjänsten eller på papper. Det går att ansöka om jämkning senare också, men då blir det inte för hela året, påminner Skatteverket.

Foto: F. Bratt Skatteverket

Text: Redaktionen


Storbråk mellan Sverige och Kina

2024 09 29

Sverige har hamnat i bråk med stormakten Kina.

Kina har de senaste åren satt käppar i hjulen för Sverige inom ett specifikt område.

Stormakten sätter stopp för exporten till Sverige av en väldigt viktig råvara, visar en ny EU-rapport, enligt SR.

Det handlar om råvaran grafit.

Sverige enda drabbade landet

Kina dominerar marknaden för grafit, en råvara som behövs när man tillverkar elbilsbatterier.

Sverige uppges vara det enda landet i EU som drabbas av ett sådant handelshinder från kinesiskt håll, enligt radiokanalen.

– Sedan 2020 har Kinas handelsministerium slutat godkänna exportlicenser för export av konstgjorda grafitprodukter till Sverige, utan i våran mening uttryckligt beslut eller någon ytterligare förklaring, säger Olof Gill, EU-kommissionens talesperson i handelsfrågor, till SR.

Använder marknadsmakten

Problemet har pågått i flera år.

Från svenskt håll tror man att Kina använder sig av sin dominanta ställning för att kontrollera marknaden.

– Då kan man ju använda den här marknadsmakten för att konkurrera ut konkurrenter som inte är kinesiska, säger Tobias Persson, analytiker på Tillväxtanalys, till radiokanalen.

Grafit är alltså en viktig råvara när det gäller batteritillverkning, och bland de företag som är beroende av råvaran finns bland annat krisande Northvolt.

Företaget uppger dock att de har säkrat sin tillgång till råvaran, enligt radiokanalen.

Har kommersiella motiv

Frågan om Kinas särbehandling av Sverige när det gäller grafit har tidigare uppmärksammats internationellt.

Den ansedda tidningen The Economist lyfte frågan i en artikel redan 2023, under rubriken ”Why is China blocking graphite exports to Sweden?”

Enligt tidningen har Kina i det här fallet snarare ekonomiska och kommersiella motiv, snarare än politiska.

Redan i början av 2020 upptäckte svenska batteritillverkare att deras kinesiska leverantörer inte längre kunde sälja dem grafit, enligt tidningen.

Från svensk sida trodde man från början att det var ett övergående problem, men i stället har problemet blivit permanent – allt medan Kina ökat sina investeringar i europeiska batteriindustri, rapporterade The Economist.

Foto: Alejandro Luengo resp Linus Mimietz

Text: Redaktionen