JUST NU: Mycket hård kritik mot Sveriges polisledning

2022 06 11

Delar av Sverige befinner sig i närmast laglöst tillstånd och Sveriges polisledning misslyckas kraftigt.

Det framför Sverigedemokraterna som nu riktar mycket saftig kritik mot rikspolischef Anders Thornberg och Sveriges polisledning.

Behöver bytas ut

– Om den nuvarande polisledningen inte mäktar med att göra det som krävs, inte vågar stå upp för vanliga polisers behov, om de med uppgiven stämma säger att gängen inte kan krossas, ja då är det tydligt att en sådan polisledning behöver bytas ut.

Det framhåller SD-ledaren Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s talesperson i polisfrågor Katja Nyberg och Tobias Andersson som är SD:s rättspolitiska talesperson.

Närmast laglöst tillstånd

Kritiken är sannolikt den hårdaste hittills från något av partierna mot Sveriges polisledning och Sverigedemokraterna utlovar förändring om de vinner valet.

– Tryggheten i Sverige är raserad. Delar av vårt land befinner sig i ett tillstånd som närmast kan betecknas som laglöst, framhåller SD-trion.

Krävs förändring i alla led

– Gäng styr hela stadsdelar. Oskyldiga ungdomar, och till och med barn, blir förnedringsrånade på väg hem från skolan och kallade rasistiska glåpord för att de är svenskar.

– Flickor och kvinnor vågar inte gå ut på kvällarna. Familjer och klaner tillämpar sin egen syn på brott och straff, utan det svenska samhällets insyn, poängterar SD-ledningen som anser att det krävs förändring i alla led.

Kritiserar Morgan Johansson (S)

– Det är dags att återta kontrollen och återupprätta tryggheten. Men hur ska det göras, när underrättelserapporter inte når polisledningen eller när allvarliga brott såsom gängskjutningar och förnedringsrån mot barn inte klaras upp?

– Det krävs förändring i alla led, anser SD.

SD riktar även kritik mot Morgan Johansson (S).

– Genom den svenska förvaltningsmodellen har vi fristående myndigheter som ska genomföra dessa uppgifter utan direkt styrning av det ansvariga statsrådet.

– Med tanke på att statsrådet i detta sammanhang heter Morgan Johansson kan denna ordning ses som en sund skyddsmekanism.

Poliserna själva är missnöjda

SD är mycket kritiska till Sveriges nuvarande polisledning.

– Tyvärr verkar den nuvarande polisledningen ändå gå i ministerns ledband. Polisledningen slätar över och ursäktar frekvent den horribelt dåliga politiken genom att hävda att Polismyndigheten får de resurser de efterfrågar.

– Poliserna på plats i verkligheten håller sällan med om den socialdemokratiska politikens förträfflighet. Vi sverigedemokrater är ofta i kontakt med poliser som är verksamma runt om i landet, frustrationen över politiken och polisledningen är påtaglig.

Ander Thornberg sågas

SD anser att man inte kan se någon ljusning hos polisledning.

– Den tidigare rikspolischefen Dan Eliassons misslyckanden är i dag vida kända, men inte ens nu när en tidigare polis, Anders Thornberg, tillträtt tycks polisledningen förändras.

– Vi ser fortfarande samma problematiska följsamhet från polisledningen i relation till det socialdemokratiska styret.

Ändring utlovas om SD vinner

SD indikerar att det blir stor ändring om man vinner valet.

–  När Sverigedemokraternas inflytande ökar kommer en annan politik att föras. En politik vars huvudmål är att återupprätta tryggheten runtom i landet.

– Det handlar inte om att ge gamla politiker lyxjobb eller olika poster, tjänster eller gentjänster.

Vi kan inte lova att gamla socialdemokrater kommer att sitta kvar på sina poster på landets myndigheter, tvärtom.

– Många har frågat sig om det är just Thornberg som är problemet, och det kan det vara.

Hårt måste sättas mot hårt

– Det är ett misslyckande från hela polisledningen vi ser i dag, där de som styr myndigheten fostras in i en kultur som är direkt skadlig för polisen, och i förlängningen för Sverige.

– Det avstånd som förbudet mot ministerstyre medför innebär att myndigheter måste ges förutsättningar att bedriva sitt arbete, men det kräver också att myndigheterna gör vad som åligger dem.

– När det så uppenbart inte fungerar krävs att de som i slutändan bär ansvaret, politiker, ändrar spelreglerna. Ska vi lyckas skapa ordning och reda i det här landet igen krävs politiker som fullt ut vågar sätta hårt mot hårt. Och det är precis vad vi tänker göra, framhåller SD-ledningen.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen