Mycket allvarligt läge i Uppsala – ”Utgå från att alla du möter är smittade”

2021 04 07

Sjukvården i Region Uppsala är under stor press och belastningen har på grund av smittspridningen ökat kraftigt under påskhelgen.

– Vi har just nu en extrem belastning, och ställer nu om för att hantera den akuta situationen. I stort sett all planerad vård som inte är livsnödvändig måste skjutas upp, betonar hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Inflödet av patienter är stort och senaste veckan har sammanlagt 44 patienter vårdats med intensivvård vilket är högsta veckoantalet under hela pandemin. I dag sjukhusvårdas hela 131 patienter för covid-19 på i Uppsala, varav 25 på intensivvårdsavdelning.

– Det här innebär att många kan behöva arbeta med andra uppgifter än de normalt gör. En medarbetare som skulle ha arbetat med en planerad operation kan behöva hjälpa till på en vårdavdelning eller akutmottagning, där man behövs bäst för stunden. Det är inte vad vi önskar, men vi har inget val. Alla är nu med och gör stora uppoffringar för att hjälpa till att rädda liv, förklarar Köhler.

Dagens statistik visar också att andelen som testas positivt har ökat kraftigt.

– Det är alarmerande utveckling. Som en konsekvens av detta förväntar vi oss att allt fler kommer att behöva sjukhusvård under de närmaste veckorna, uppger Mikael Köhler. Han vädjar nu till invånarna i Uppsala län att göra allt de kan för att inte sprida smitta eller själva bli smittade.

– Vården arbetar på sin maxkapacitet. Nu hänger det på oss alla att få stopp på det. Utgå från att alla du möter är smittade och agera därefter. Håll dig borta från människor och om du inte har något val – se till att skydda dig med munskydd, handtvätt och handsprit.

[forminator_poll id="2801"]