JUST NU: Muharrem Demirok blir ny partiledare – kritiserades öppet

2023 02 02

Muharrem Demirok väljs till Centerpartiets nya partiledare.

Det står klart efter partiets extrastämma i Helsingborg i dag.

– Tack. Det är svårt att finna ord en dag som den här. Det känns fantastiskt att stå här framför er. Jag vill säga tack från djupet av mitt hjärta, säger Muharrem Demirok efter utnämningen.

Lång erfarenhet

Demirok sitter i Centerns partistyrelse sedan fyra år tillbaka.

I höstas valdes han in i riksdagen.

Under de senaste 14 åren har han arbetat som kommunalråd i Linköping. Han är således en välkänd profil inom Centerpartiet.  

Grön och liberal politik

Muharrem Demirok blir Centerpartiets trettonde partiledare och efterträder Annie Lööf.

– Tack till alla centerpartister som gått före, alla ni som kämpade och bröt ny mark. Alla ni som spräckte glastak, eller som gav en röst åt dem som saknade en. Utan er hade Centerpartiet inte varit det liberala parti vi är idag. Utan er hade min väg hit inte varit möjlig, säger han och tillägger: 

– I dag känner jag mig väldigt ödmjuk och stolt. Ödmjuk inför den utmaning som vi tillsammans ska ta oss an, stolt över det förtroende som partiet har visat mig nu när jag är vald. Det är en otrolig förmån att få vara med och påverka Sveriges utveckling framåt tillsammans med centerrörelsen. 

Demiroks politiska karriär började i förorten Vårby gård, som den nya centerledaren passade på att lyfta i sitt tacktal i samband med sin vision för Centerpartiets politik. 

– Centerpartiets politik behövs i våra kommuner, våra regioner och nationellt. Vi vet att Sveriges framtid blir ljusare genom grön och liberal politik, det finns det ingen tvekan om. Tillsammans ska vi nu se till att Centerpartiet når nya framgångar.

Kritiska röster

En majoritet av ombuden utryckte sitt stöd för Demirok.

Men flera kritiska röster höjdes.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång, på stämman enligt Aftonbladet.

–  Vi blev lovade en öppen process där valberedningen skulle lyssna till alla. Vi blev förvånade över att Helena Lindahl inte kom upp som förslag, tillade Lars Bäckström från Centerpartiet i Västerbotten.

Misshandelsdomar

Under C-kandidaternas partiledarturné har det framkommit att Muharrem Demirok dömdes för två fall av misshandel på 90-talet. Något som han själv har uttalat sig om.

– Det är två händelser som påverkat mig och som jag dolt bakom en mur av skam, skuld och ånger. Händelser som präglat vem jag är och vem jag vill vara.

– Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre, skrev Demirok i ett inlägg på Facebook.

Fakta Muharrem Demirok

- Född: 1976 i Huddinge, Stockholms län.

- Bor: I Linköping med Sara, våra tre barn samt vår hund Allan.

- Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet

- Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott.

- Tidigare uppdrag: Kommunalråd i Linköping, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion fram till 2022.

- Övrig erfarenhet: Ordförande för Åtvidabergs FF, egenföretagare samt styrelseledamot i diverse bolag och föreningar.

- Ny partiordförande i Centerpartiet

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen