JUST NU: Muharrem Demirok blir ny partiledare – kritiserades öppet

2023 02 02

Muharrem Demirok väljs till Centerpartiets nya partiledare.

Det står klart efter partiets extrastämma i Helsingborg i dag.

– Tack. Det är svårt att finna ord en dag som den här. Det känns fantastiskt att stå här framför er. Jag vill säga tack från djupet av mitt hjärta, säger Muharrem Demirok efter utnämningen.

Lång erfarenhet

Demirok sitter i Centerns partistyrelse sedan fyra år tillbaka.

I höstas valdes han in i riksdagen.

Under de senaste 14 åren har han arbetat som kommunalråd i Linköping. Han är således en välkänd profil inom Centerpartiet.  

Grön och liberal politik

Muharrem Demirok blir Centerpartiets trettonde partiledare och efterträder Annie Lööf.

– Tack till alla centerpartister som gått före, alla ni som kämpade och bröt ny mark. Alla ni som spräckte glastak, eller som gav en röst åt dem som saknade en. Utan er hade Centerpartiet inte varit det liberala parti vi är idag. Utan er hade min väg hit inte varit möjlig, säger han och tillägger: 

– I dag känner jag mig väldigt ödmjuk och stolt. Ödmjuk inför den utmaning som vi tillsammans ska ta oss an, stolt över det förtroende som partiet har visat mig nu när jag är vald. Det är en otrolig förmån att få vara med och påverka Sveriges utveckling framåt tillsammans med centerrörelsen. 

Demiroks politiska karriär började i förorten Vårby gård, som den nya centerledaren passade på att lyfta i sitt tacktal i samband med sin vision för Centerpartiets politik. 

– Centerpartiets politik behövs i våra kommuner, våra regioner och nationellt. Vi vet att Sveriges framtid blir ljusare genom grön och liberal politik, det finns det ingen tvekan om. Tillsammans ska vi nu se till att Centerpartiet når nya framgångar.

Kritiska röster

En majoritet av ombuden utryckte sitt stöd för Demirok.

Men flera kritiska röster höjdes.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, sa Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång, på stämman enligt Aftonbladet.

–  Vi blev lovade en öppen process där valberedningen skulle lyssna till alla. Vi blev förvånade över att Helena Lindahl inte kom upp som förslag, tillade Lars Bäckström från Centerpartiet i Västerbotten.

Misshandelsdomar

Under C-kandidaternas partiledarturné har det framkommit att Muharrem Demirok dömdes för två fall av misshandel på 90-talet. Något som han själv har uttalat sig om.

– Det är två händelser som påverkat mig och som jag dolt bakom en mur av skam, skuld och ånger. Händelser som präglat vem jag är och vem jag vill vara.

– Jag hoppas att medlemmarna kommer kunna se mig för den jag är idag och min politiska gärning. Inte utifrån två misstag jag gjorde när jag var yngre, skrev Demirok i ett inlägg på Facebook.

Fakta Muharrem Demirok

- Född: 1976 i Huddinge, Stockholms län.

- Bor: I Linköping med Sara, våra tre barn samt vår hund Allan.

- Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet

- Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott.

- Tidigare uppdrag: Kommunalråd i Linköping, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion fram till 2022.

- Övrig erfarenhet: Ordförande för Åtvidabergs FF, egenföretagare samt styrelseledamot i diverse bolag och föreningar.

- Ny partiordförande i Centerpartiet

Foto: Centerpartiet 

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 19

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Oväntat besked om Sveriges valuta – direkt från Swedbank

2024 04 19

Riksbanken har vid upprepade tillfällen betonat att en svagare kronkurs riskerar att leda till att inflationen återigen tickar uppåt, vilket i sin tur kan påverka kommande räntesänkningar.

– Vi ser att den amerikanska ekonomin fortsätter att överraska på uppsidan och att det kan påverka inflationsnedgången även i Sverige.

– I den miljön blir en liten valuta som kronan extra sårbar och en svagare växelkurs är en klar risk uppåt för den svenska inflationen, sa vice riksbankschef Aino Bunge när hon under torsdagen talade om det ekonomiska läget hos Handelsbanken i Stockholm.

Swedbank: Kan behöva försvagas

Storbanken Swedbank är dock inte orolig, trots Riksbankens många varningar.

Banken ser inte en svagare krona som någon risk mot kommande räntesänkningar.

I sitt senaste marknadsbrev konstaterar Swedbank att kronan  förvisso har försvagats kontinuerligt sedan årsskiftet, men att andra, "prispressande krafter tycks dominera växelkursgenomslaget på inflationen".  Banken nämner exempelvis låga energipriser, fraktrater och svag efterfrågan.

– Vi bedömer att dessa krafter fortsätter att dämpa inflationen framöver, framhåller Swedbank enligt Di.

Storbanken anser till och med att en svagare krona kan vara viktigt och nödvändigt i framtiden.

– En svagare krona kan rentav bli nödvändig för att nå upp till inflationsmålet på sikt. Enligt våra beräkningar skulle EURSEK på ca 11,85 ge i genomsnitt 2 procent KPIF-inflation till december 2025, skriver Swedbank enligt tidningen.  

”Återhämtningen är i sikte”

På fredagsförmiddagen handlas en euro för 11,67 kronor. Enligt Swedbanks prognos kan alltså kronan behöva försvagas ytterligare om inflationsmålet ska uppnås i framtiden.

Banken förutspår dock att kronan kommer att stärkas den kommande tiden.

–  Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa. Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson i ett uttalande.

Foto: Riksbanken resp Swedbank

Text: Redaktionen