JUST NU: MP underkänner S-satsning – kan dra tillbaka stöd

2022 08 12

Socialdemokraterna presenterade idag ett paket för “rättvis klimatomställning”.

Paketet presenterades av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Mikael Damberg (S).

Det kallas för “klimatpolitik för vanligt folk”.

Men satsningen får underkänt av Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Han menar att paketet består av gamla förslag som MP tog fram under tiden de satt i regering.

 Vi har vant oss vid att alla miljöreformer kommer från oss och det är bra att partier ställer sig bakom det. Men jag hade önskat att Socialdemokraterna varit mer ambitiösa när de nu presenterar sin klimatpolitik som de går till val på, säger Per Bolund till Aftonbladet.

Inte tillräckligt starka

Bolund poängterar att förslagen i sig inte är fel.

Problemet enligt honom är att reformerna inte är tillräckligt starka.

– Vi är stolta över det vi drev fram, men det här visar inte att Socialdemokraterna tar klimatkrisen på allvar, säger Per Bolund.

“Räcker inte för att stödja S”

MP-ledaren menar att Socialdemokraternas förslag är så pass bristfälliga att Miljöpartiet inte kan stödja en socialdemokratiskt ledd regering.

– Vi hade önskat att Socialdemokraterna klarat av att komma med något nytt. Att bara leva på gamla förslag som Miljöpartiet tvingat igenom i förhandlingar är inte imponerande. Det här kommer inte räcka för att vi ska stödja en socialdemokratiskt ledd regering, säger Bolund till Aftonbladet.

Laddstolpar och gratis kollektivtrafik för unga

Bland Socialdemokraternas förslag återfinns bland annat en ökning av tillgången till allmänna laddstolpar för elbilar – det ska bli dubbelt så många 2030 jämfört med idag.

En annan idé är att gymnasieelever och studenter ska resa gratis kollektivt under sommaren samt en reform av reseavdraget.

– Även den som pendlar långa avstånd med tåg eller buss kommer att omfattas, framhöll Mikael Damberg på en presskonferens enligt DN.

Han tillade:

– Det krävs en klimatpolitik som fungerar för alla i Sverige.

Slår ifrån sig kritiken

Annika Strandhäll håller inte med Per Bolund om kritiken att paketet inte är ambitiöst nog.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Nu har vi socialdemokrater presenterat ett starkt paket för en rättvis klimatomställning för vanligt folk. Jag är glad att Per Bolund, liksom vi socialdemokrater, har höga ambitioner när det gäller klimatomställningen, framhäver klimat- och miljöministern till Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen