JUST NU: MP och SD gör gemensam sak i rikspolitiken
2022 12 29
Det är inte alltid som Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gör gemensam sak i rikspolitiken – men nu händer det.
Båda partierna ingår i en ny satsning med målet att få hela riksdagen att säga ja till en rad politiska förslag.
I motsats till Ryssland
Det handlar om att skapa ett Sverige som inte går i samma riktning som en rad islamistiska länder i världen har gjort som har försvårat för HBTQI-personer. Även Ryssland hör till den grupp vars regeringar trakasserar HBTQI-personer.
Tanken är tvärtom att Sverige ska bli ett bättre land att leva i även för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queeruttryckpersoner och intersexuella personer.
Miljöpartiets nyvalda riksdagsledamot Ulrika Westerlund har dragit igång och återstartat riksdagens HBTQI-nätverk som legat nere i över tio års tid.
SD säger ja
– Vi ser ju en backlash internationellt mot HBTQI-personers rättigheter, konstaterar Ulrika Westerlund (MP) till SR.
– Jag hoppas att vi inte ska se någonting av det i Sverige, säger hon med målet om att Sverige i stället ska flytta fram positionerna.
Sverigedemokraterna säger ja till att ingå i riksdagens HBTQI-nätverk.
– Det finns ju alltid förbättringspotential på alla lagområden, säger Mikael Eskilandersson som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
Svårast att övertyga
Han är även vice ordförande i riksdagens civilutskott och ingår i den mäktiga SD-grupp av åtta personer som är ordförande eller vice ordförande i riksdagens olika utskott.
Mikael Eskilandersson är SD-representant i HBTQI-nätverket.
Han indikerar dock att det kan krävas extra insatser för att få med sig Sverigedemokraterna på de förslag som HBTQI-nätverket väntas ta fram.
– Sen kanske jag är svårast att övertyga i det gänget som ännu så länge samlats, säger han till SR.
Vänsterpartiet kritiserar
Från Liberalerna ingår Anna Starbrink.
Hon framhåller att det kan fattas mängder av beslut som ligger utanför Tidöavtalet och där är regeringen fri att finna andra majoriteter.
Oppositionen har tidigare kritiserat regeringen för bristande HBTQI-politik. Vänsterpartiet har framfört att de enda gångerna som Tidöavtalet nämner HBTQI-personer så handlar det om flyktingar.
– Då avtalet går ut på att så mycket som möjligt minska antalet flyktingar som Sverige ska ta emot kommer det att slå hårt mot HBTQI-flyktingar, säger Vänsterpartiets Malin Björk till tidningen QX.
– Det enda som jag välkomnar är att man vill utreda ett förbud mot omvändelseterapi, säger hon.
Foto: Riksdagen
Text: Redaktionen