Moskvas varning väcker stor oro

2022 10 24

Moskva fortsätter att hävda att Ukraina förbereder sig för att använda ”smutsiga bomber” för att ”eskalera konflikten” mellan Ryssland och Ukraina.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu  samtalde med flera försvarsministrar från Natoländer under söndagen.

I samtalen varnade Sjojgu för att Ukraina planerar åtgärder för att ”eskalera konflikten”.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement varnade Sjojgu för att Ukraina planerar att använda en så kallad ”smutsig bomb” – en bomb där konventionella medel utlöser en explosion som sprider radioaktivt material. Försvarsministern uppges även ha anklagat västvärlden för att stå bakom den påstådda upptrappningen.

Efter Sjojgus utspel har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov utfärdat en liknande varning.

– Moskva kommer att ta upp frågan om Kyivs förberedelse för en smutsig bombprovokation i internationella forum, skriver ryska nyhetsbyrån TASS med hänvisning till ett uttalande från Lavrov.

– Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att ta upp denna fråga i internationella sammanhang, först och främst i FN i New York, säger Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrån.

Skapar stor oro

Ryssland har inte presenterat några bevis för sina anklagelser.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har tillbakavisat de ryska anklagelserna.

– Försvarsministern tillbakavisade dessa påståenden och varnade för att sådana anklagelser inte ska användas som förevändning för större upptrappning, framhöll Storbritanniens försvarsdepartement i ett uttalande i helgen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky hävdar att Moskvas varningar bör tolkas som att Ryssland själva planerar att använda sig av ”smutsiga bomber” i kriget.

– När den ryske försvarsministern organiserar en telefonkarusell och ringer upp utrikesministrar med berättelser om den så kallade "smutsiga" atombomben, förstår alla vad det handlar. Alla förstår vem som är källan till allt smutsigt som kan tänkas att användas i detta krig, säger Zelensky Enligt Kyiv Post.

Han tillägger:

– Om Ryssland ringer och säger att Ukraina påstås förbereda något betyder det en sak: Ryssland har redan förberett detta.

Fakta ”smutsig bomb”

  • En smutsig bomb är en blandning av sprängämnen med radioaktivt pulver eller pellets. Det är också känt som en radiologisk spridningsanordning (RDD).
  • Till skillnad från kärnvapen kan en smutsig bomb inte skapa en atomsprängning.
  • När den smutsiga bomben exploderar sprider explosionen radioaktivt material in i det angränsande området.
  • Källa: Center for Disease Control and Prevention

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen