Moskvas varning väcker stor oro

2022 10 24

Moskva fortsätter att hävda att Ukraina förbereder sig för att använda ”smutsiga bomber” för att ”eskalera konflikten” mellan Ryssland och Ukraina.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu  samtalde med flera försvarsministrar från Natoländer under söndagen.

I samtalen varnade Sjojgu för att Ukraina planerar åtgärder för att ”eskalera konflikten”.

Enligt Storbritanniens försvarsdepartement varnade Sjojgu för att Ukraina planerar att använda en så kallad ”smutsig bomb” – en bomb där konventionella medel utlöser en explosion som sprider radioaktivt material. Försvarsministern uppges även ha anklagat västvärlden för att stå bakom den påstådda upptrappningen.

Efter Sjojgus utspel har den ryske utrikesministern Sergej Lavrov utfärdat en liknande varning.

– Moskva kommer att ta upp frågan om Kyivs förberedelse för en smutsig bombprovokation i internationella forum, skriver ryska nyhetsbyrån TASS med hänvisning till ett uttalande från Lavrov.

– Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder för att ta upp denna fråga i internationella sammanhang, först och främst i FN i New York, säger Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrån.

Skapar stor oro

Ryssland har inte presenterat några bevis för sina anklagelser.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har tillbakavisat de ryska anklagelserna.

– Försvarsministern tillbakavisade dessa påståenden och varnade för att sådana anklagelser inte ska användas som förevändning för större upptrappning, framhöll Storbritanniens försvarsdepartement i ett uttalande i helgen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky hävdar att Moskvas varningar bör tolkas som att Ryssland själva planerar att använda sig av ”smutsiga bomber” i kriget.

– När den ryske försvarsministern organiserar en telefonkarusell och ringer upp utrikesministrar med berättelser om den så kallade "smutsiga" atombomben, förstår alla vad det handlar. Alla förstår vem som är källan till allt smutsigt som kan tänkas att användas i detta krig, säger Zelensky Enligt Kyiv Post.

Han tillägger:

– Om Ryssland ringer och säger att Ukraina påstås förbereda något betyder det en sak: Ryssland har redan förberett detta.

Fakta ”smutsig bomb”

  • En smutsig bomb är en blandning av sprängämnen med radioaktivt pulver eller pellets. Det är också känt som en radiologisk spridningsanordning (RDD).
  • Till skillnad från kärnvapen kan en smutsig bomb inte skapa en atomsprängning.
  • När den smutsiga bomben exploderar sprider explosionen radioaktivt material in i det angränsande området.
  • Källa: Center for Disease Control and Prevention

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen