Morgan Johansson chockad – “Blev helt överraskade”

2023 11 16

Morgan Johansson går nu till hårt angrepp mot regeringen.

På torsdagen har Turkiet på nytt gett besked om att ett svenskt Natomedlemskap inte är att vänta den närmaste tiden.

Landets utrikesutskott har kommit fram till att man skjuter upp beslutet om Sveriges eventuella anslutning till försvarsorganisationen.

Det är nu oklart när man kommer att ta upp frågan igen, och bedömare menar att det kan ha att göra med att man vill använda ämnet som ett förhandlingskort.

Det rapporterar SVT.

Blev chockad

Morgan Johansson (S), som är med i utrikesutskottet, menar att han blev chockad av utvecklingen och att regeringen inte har informerat oppositionen på ett utförligt sätt under processen.

– Det här är inte något vi har blivit informerade om löpande. Inte denna gång heller. Vi blev helt överraskade av beskedet, säger han till Göteborgs-Posten.

Riktar kritik

Johansson förklarar att om han hade haft hand om Natoprocessen så hade han agerat med mer kyla än vad regeringen har gjort.

– Till att börja med hade vi haft mer is i magen från första början. Alla de här resorna fram och tillbaka till Turkiet tror jag snarare bidrog till att de trodde att vi hade ytterligare saker att erbjuda, även efter Madridavtalet, fortsätter han.

Fortsatt väntan

Dagens besked från Turkiet innebär att Sverige fortsatt får vänta på ett officiellt medlemskap i Nato.

Det menar Morgan Johansson är mycket allvarliga uppgifter.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har uttryckt att han förväntar sig ett positivt besked.

– Alla går in för att det nu snart kommer att bli en ratificering, har Billström sagt.

Många vändor

Efter att under sommaren har gett lovande besked om en ratificering har nu alltså Turkiet på nytt skjutit upp frågan.

Det har varit många vändor fram och tillbaka i frågan, och väntan på att såväl Turkiet och Ungern ska godkänna Sveriges ansökan har varit lång.

Amerikanska representanter och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare uttryckt att man tror på ett svenskt medlemskap.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen