JUST NU: Moldaviens besked till medborgarna efter ryska aggressionerna

2022 05 12

Landets president försäkrar de moldaviska invånarna om att de inte ska bli indragna i kriget.

– Jag tror att vi är säkra, för nu har Ryssland inga tydliga planer för det, säger Moldaviens president Maia Sandu till kanalen TVR Moldova enligt BBC.

Bakgrunden är ökad oro i landet efter rysk aggression i det transnistriska området i östra Moldavien, nära gränsen till Ukraina.

“Alla scenarier möjliga”

Maia Sandu lät dock meddela att “uppenbarligen är alla scenarier möjliga”. Hon lovade att direkt underrätta sitt folk om situationen skulle förändras.

Vill skapa en landbro

För två dagar sedan meddelade den amerikanska underrättelsetjänsten Avril Haines om Rysslands nya planer för det moldaviska området. De vill nämligen skapa en landbro från Krim till Transnistrien, rapporterar BBC.

Detta kommer dock inte vara möjligt om inte Ryssland steppar upp med ännu en militär mobilisering, menar den moldaviska presidenten.

Explosioner i Transnistrien

Oroligheter uppstod i Moldavien i slutet av april då explosioner rapporterades från just Transnistrien, den moldaviska utbrytarregionen.

Området drabbades av flera explosioner, vilket bekräftades av inrikesministeriet på Telegram.

“Planerad provokation”

Ukrainas försvarsministerium hävdade att Ryssland låg bakom attacken och beskrev det som en “planerad provokation”.

– Uppenbarligen är det här en av flera provokativa åtgärder som organiserats av FSB (den ryska säkerhetstjänsten, red. anm.) för att ingjuta panik och anti-ukrainska känslor, tillägger Ukrainas försvarsministerium i uttalandet.

Hotfulla sms

Transnistrien fick också stor medial uppmärksamhet efter att invånare mottog hotfulla sms om att området skulle invaderas.

– Den ukrainska säkerhetstjänsten rekommenderar starkt evakuering av civila till säkra regioner. Vi vill försäkra dig om att de ukrainska väpnade styrkorna inte önskar någon skada mot fredliga invånare, men de som stannar i staden kommer att ses som medlemmar i sabotagegrupper och kommer att elimineras utan förvarning, löd ett av sms:en enligt the Telegraph.

FN:s uppmaning

Ukraina hävdade att Ryssland ligger bakom även sms-utskicken, men skyller på Ukraina för att skapa en förevändning för att fortsätta med sina attacker. FN har tidigare varnat för ökade spänningar i regionen och uppmanar nu inblandade parter att avstå från att eskalera situationen. 

– Generalsekreterare Antonio Guteress har uppmanat samtliga parter att avstå från att eskalera spänningarna i Transnistrien, konstaterar FN-ledarens biträdande talesman Fahran Haq.

Foto: S. Pieshco

Text: Redaktionen