JUST NU: Moldaviens besked till medborgarna efter ryska aggressionerna

2022 05 12

Landets president försäkrar de moldaviska invånarna om att de inte ska bli indragna i kriget.

– Jag tror att vi är säkra, för nu har Ryssland inga tydliga planer för det, säger Moldaviens president Maia Sandu till kanalen TVR Moldova enligt BBC.

Bakgrunden är ökad oro i landet efter rysk aggression i det transnistriska området i östra Moldavien, nära gränsen till Ukraina.

“Alla scenarier möjliga”

Maia Sandu lät dock meddela att “uppenbarligen är alla scenarier möjliga”. Hon lovade att direkt underrätta sitt folk om situationen skulle förändras.

Vill skapa en landbro

För två dagar sedan meddelade den amerikanska underrättelsetjänsten Avril Haines om Rysslands nya planer för det moldaviska området. De vill nämligen skapa en landbro från Krim till Transnistrien, rapporterar BBC.

Detta kommer dock inte vara möjligt om inte Ryssland steppar upp med ännu en militär mobilisering, menar den moldaviska presidenten.

Explosioner i Transnistrien

Oroligheter uppstod i Moldavien i slutet av april då explosioner rapporterades från just Transnistrien, den moldaviska utbrytarregionen.

Området drabbades av flera explosioner, vilket bekräftades av inrikesministeriet på Telegram.

“Planerad provokation”

Ukrainas försvarsministerium hävdade att Ryssland låg bakom attacken och beskrev det som en “planerad provokation”.

– Uppenbarligen är det här en av flera provokativa åtgärder som organiserats av FSB (den ryska säkerhetstjänsten, red. anm.) för att ingjuta panik och anti-ukrainska känslor, tillägger Ukrainas försvarsministerium i uttalandet.

Hotfulla sms

Transnistrien fick också stor medial uppmärksamhet efter att invånare mottog hotfulla sms om att området skulle invaderas.

– Den ukrainska säkerhetstjänsten rekommenderar starkt evakuering av civila till säkra regioner. Vi vill försäkra dig om att de ukrainska väpnade styrkorna inte önskar någon skada mot fredliga invånare, men de som stannar i staden kommer att ses som medlemmar i sabotagegrupper och kommer att elimineras utan förvarning, löd ett av sms:en enligt the Telegraph.

FN:s uppmaning

Ukraina hävdade att Ryssland ligger bakom även sms-utskicken, men skyller på Ukraina för att skapa en förevändning för att fortsätta med sina attacker. FN har tidigare varnat för ökade spänningar i regionen och uppmanar nu inblandade parter att avstå från att eskalera situationen. 

– Generalsekreterare Antonio Guteress har uppmanat samtliga parter att avstå från att eskalera spänningarna i Transnistrien, konstaterar FN-ledarens biträdande talesman Fahran Haq.

Foto: S. Pieshco

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen