JUST NU: Mögel i svenskarnas favoriträtt

2022 09 26

Matkedjan Coop återkallar sina Änglamark vetetortillas.

Det är 240-gramsförpackningar med tre olika bäst före-datum: 2022-10-03, 2022-10-31 och 2022-12-13, eftersom innehållet i förpackningarna kan innehålla mögel, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

– Coop tar händelsen på stort allvar och undersöker tillsammans med leverantören orsaken till det inträffade, understryker matjätten.

Pengarna tillbaka

Kunder som har varor med ovan nämna datum på uppmanas lämna tillbaka dem. Pengarna betalas tillbaka.

Så sent som i juli tvingades Coop återkalla fler varor ur sitt Änglamarkssortiment. Då var det tortillachips chili och seasalt som inte var optimala att äta.

De innehöll ”halter nära gränsvärdet av naturligt förekommande tropanalkaloider, främst atropin och skopolamin, vilket kan leda till eventuellt illamående och huvudvärk”.

Tacos i topp

Enligt en topplista från Food and friends från 2021 behåller tacos sin position som nummer ett över svenskarnas favoritmat till helgen. Därefter följer pizza, biff med tillbehör, kyckling och, på femte plats, fisk med tillbehör. Pasta, grillat och hamburgare följde därpå.

Undersökningen visade att malmiöterna föredrar fisk som helgmat, till skillnad från de flesta andra.

Tapp för vegetariskt

Noterbart i övrigt var att vegetariskt hade tappat i popularitet, om än marginellt.

58 procent av de tillfrågade uppgav att de åt vegetariskt minst en gång i veckan, att jämföra med 59 procent förra gången.

Foto: T. Jeswin

Text: Redaktionen