JUST NU: Moderaterna vill kunna utvisa – även utan att brott begåtts

2022 05 05

Ulf Kristerssons (M) parti föreslår att utländska medborgare med kopplingar till gängkriminalitet ska kunna utvisas i förebyggande syfte.

Även om en utländsk medborgare inte själv har begått ett brott ska den kunna utvisas om det finns kopplingar till gängkriminalitet.

Det föreslår Ulf Kristersson i en intervju med SVT under förmiddagen.

“Ingen rättighet”

– De som lever i gängkriminella miljöer är ett hot mot svensk säkerhet. Det är ingen rättighet att få befinna sig i Sverige i största allmänhet om man inte är svensk medborgare, säger Ulf Kristersson.

“Kontrollerar om de är terrorister”

Partiledaren får under intervjun frågan om det även gäller personer som inte har blivit lagförda.

– Det är därför vi har underrättelseinhämtning i Sverige. Vi kontrollerar om människor är terrorister eller befinner sig i brottsbenägna miljöer. Det är klart att vi inte kan acceptera att människor kommer hit för att befinna sig i gängkriminella miljöer, säger han till kanalen.

Stödjer inte SD:s förslag

Däremot betonade Moderatledaren att partiet inte stödjer det förslag som Sverigedemokraterna kommunicerade häromveckan.

Det förslaget handlade om att en hel familjs uppehållstillstånd skulle kunna rivas upp, även om det bara är en person i familjen som begått brottsliga handlingar.

“Syftet är att avskräcka”

SD:s förslag är en av 30 punkter som partiet lade fram i slutet av april.

– Syftet är att avskräcka, men också att inskärpa exempelvis föräldraansvaret, säger partiledare Jimmie Åkesson (SD) till Dagens Nyheter.

Påskkravallerna bakgrunden

Bakgrunden till Sverigedemokraternas förslag är påskkravallerna där Jimmie Åkesson reagerade kraftigt på de brott som ägde rum under helgen då den högerextrema politikern Rasmus Paludan planerade att bränna koraner.

– Påskhelgens kravaller visar tydligt att det krävs hårdare och mer repressiva åtgärder mot den typen av beteenden. Kravallerna är ett symptom på de parallella samhällsstrukturer som tillåtits frodas under denna och tidigare regeringar, säger Jimmie Åkesson.

Backade Ebba Busch

Ulf Kristersson ställde sig även bakom Ebba Buschs (KD) utspel mot polisen som fick stor uppmärksamhet och kritik, då hon undrade varför inte polisen skjutit skarpt under påskens kravaller och frågade sig varför vi inte har “hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare”.

– Den frustrationen delar jag, sedan kanske man kunde ha uttryckt det på lite andra sätt, säger Ulf Kristersson till SVT.

Foto: Moderaterna

Text: Redaktionen