VAL 2022: Moderaterna tillbakavisar regeringsuppgifter

2022 09 12

Enligt källor till Dagens Nyheter vill Moderaterna enbart bilda regering med KD.

– Allt handlar inte om mandat. En sådan regering kommer ha mest handlingskraft, säger en M-källa till tidningen, som sägs ha god insyn i regeringsförhandlingarna.

– Genom att samarbeta med L och SD utanför regeringen får vi inte de låsningar i Regeringskansliet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har haft. Man ska lära sig av andras misstag. När Magdalena Andersson kom till makten blev den regeringen bättre säger en central KD-källa till DN.

”Helt falska”

Nu tillbakavisar Moderaterna tidningens uppgifter.

I kraftiga ordalag.

– Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska, framhåller Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett textmeddelande till Aftonbladet.

Niklas Gillström vill inte svara på om det innebär att Moderaterna är öppna för att bilda regering med både Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Inlett förhandlingar

Tidigare i dag bekräftade  Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att samtal mellan partiledarna för högerpartierna har ägt rum under dagen. 

I förmiddags besökte Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson M-kansliet. Senare under dagen har Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch besökt Moderaternas partikansli. 

"Vad är alternativet, kaos?"

Efter Jimmie Åkessons vistelse kommenterade SD:s partisekreterare Richard Jomshof regeringssituationen.

Han beklagar sig över Liberalernas ovilja att sitta med i en gemensam majoritetsregering.

L säger fortsatt nej till SD i regeringsställning.

– Det bästa vore en stabil majoritetsregering. Visst jag förstår att det finns två läger i L. Men de måste ju förstå att det krävs viss uppoffring. Det är så läget ser ut. Vad är alternativet, kaos? säger Richard Jomshof till DN.

LÄS MER: 

UPPGIFTER: ULF KRISTERSSONS REGERINGSBESKED – DE FÅR NOBBEN

Foto: Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen