Moderaterna och SD går starkt – men Liberalerna ställer till det

2021 09 30

Moderaterna och SD ökar och Ulf Kristersson (M) har betydande möjlighet att bli statsminister efter valet 2022 sett till Ipsos nya mätning.

Samtidigt  är även den andra sidan stark med hjälp av Vänsterpartiet som blivit allt populärare hos väljarna. Mätningen visar att tre partier lever mycket farligt - KD, MP och Liberalerna riskerar alla att falla ur riksdagen vid valet nästa år.

Knivigt läge för höger-stödröstare

– Om både KD och L behöver stödröster kan det innebära ett dilemma för borgerliga väljare. Vilket parti ska de rösta på för att det ska bli en borgerlig regering, frågar sig Nicklas Källebring på Ipsos.

Ipsos redovisar resultatet i hela procent och mätbolagets nya mätning som avser september ser ut så här (inom parentes ses föregående månad):

🔴Vänsterpartiet                 11         -0
🔴Socialdemokraterna     25         -0
🟢Miljöpartiet                          4         -1
🟢Centern                                  8         -0
🔵Liberalerna                           3         -0
🔵Moderaterna                    22         +1
🔵Kristdemokraterna         4          -0
🔵SD                                           21        +1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48       -1
🔵🔵 M+KD+SD+L               50       +2
 

Vore det val i dag skulle M-KD-SD-L-sidan vinna valet – om L kommer upp till 4 %-spärren – vilket partiet inte gör i denna mätning. Drar man bort 2 %-enheter från högersidan så är det dött lopp, 48 mot 48. Spänningen är på topp inför valet 2022.

ANALYS

🔴 V ligger på fortsatt höga nivåer och Nooshi Dadgostars popularitet har ökat kraftigt. Hon är ute på en industriturné som signalerar att V vill bredda sig och locka nya väljare. Toppform!

🔴 S går i väntans tider - i väntan på S-kongressen då partiet byter partiledare. Mycket talar för att det blir ett lyft då Magdalena Andersson är populär hos många väljare.

🟢 MP fick en sannolik klimateffekt efter sommarens extremväder men lever nu återigen farligt nära spärren. Partiet tycks dock ha fått förnyad energi senaste veckorna och kör en offensiv stil i sociala medier. Samtidigt är det mycket bekymmersamt för partiet att man ligger så lågt i mätningarna samtidigt som klimatfrågan är jättestor ute i Europa och övriga världen.

🟢 C ligger stabilt i mätningarna. Partiets inställning och positionering i regeringsfrågan blir allt mer central.

🔵 L har ännu inte funnit formeln för att bryta igenom 4 %-vallen utan befinner sig i ett mycket akut läge.

🔵 M ligger på en hög nivå och har "hittat sig själv" igen efter den turbulenta tiden förra mandatperioden.

🔵 KD befinner sig i kris och är i behov av att skaka av sig Ebbas husaffär som väntas gå till domstol om inte parternas kan förlikas inom kort.

🔵 SD ökar till 21 % och är det parti som ökar mest tillsammans med V jämfört med förra valet. Toppform!

◾Mätningen är genomförd 14 – 26 september.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="694"]