Moderaterna och SD går starkt – men Liberalerna ställer till det

2021 09 30

Moderaterna och SD ökar och Ulf Kristersson (M) har betydande möjlighet att bli statsminister efter valet 2022 sett till Ipsos nya mätning.

Samtidigt  är även den andra sidan stark med hjälp av Vänsterpartiet som blivit allt populärare hos väljarna. Mätningen visar att tre partier lever mycket farligt - KD, MP och Liberalerna riskerar alla att falla ur riksdagen vid valet nästa år.

Knivigt läge för höger-stödröstare

– Om både KD och L behöver stödröster kan det innebära ett dilemma för borgerliga väljare. Vilket parti ska de rösta på för att det ska bli en borgerlig regering, frågar sig Nicklas Källebring på Ipsos.

Ipsos redovisar resultatet i hela procent och mätbolagets nya mätning som avser september ser ut så här (inom parentes ses föregående månad):

🔴Vänsterpartiet                 11         -0
🔴Socialdemokraterna     25         -0
🟢Miljöpartiet                          4         -1
🟢Centern                                  8         -0
🔵Liberalerna                           3         -0
🔵Moderaterna                    22         +1
🔵Kristdemokraterna         4          -0
🔵SD                                           21        +1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                  48       -1
🔵🔵 M+KD+SD+L               50       +2
 

Vore det val i dag skulle M-KD-SD-L-sidan vinna valet – om L kommer upp till 4 %-spärren – vilket partiet inte gör i denna mätning. Drar man bort 2 %-enheter från högersidan så är det dött lopp, 48 mot 48. Spänningen är på topp inför valet 2022.

ANALYS

🔴 V ligger på fortsatt höga nivåer och Nooshi Dadgostars popularitet har ökat kraftigt. Hon är ute på en industriturné som signalerar att V vill bredda sig och locka nya väljare. Toppform!

🔴 S går i väntans tider - i väntan på S-kongressen då partiet byter partiledare. Mycket talar för att det blir ett lyft då Magdalena Andersson är populär hos många väljare.

🟢 MP fick en sannolik klimateffekt efter sommarens extremväder men lever nu återigen farligt nära spärren. Partiet tycks dock ha fått förnyad energi senaste veckorna och kör en offensiv stil i sociala medier. Samtidigt är det mycket bekymmersamt för partiet att man ligger så lågt i mätningarna samtidigt som klimatfrågan är jättestor ute i Europa och övriga världen.

🟢 C ligger stabilt i mätningarna. Partiets inställning och positionering i regeringsfrågan blir allt mer central.

🔵 L har ännu inte funnit formeln för att bryta igenom 4 %-vallen utan befinner sig i ett mycket akut läge.

🔵 M ligger på en hög nivå och har "hittat sig själv" igen efter den turbulenta tiden förra mandatperioden.

🔵 KD befinner sig i kris och är i behov av att skaka av sig Ebbas husaffär som väntas gå till domstol om inte parternas kan förlikas inom kort.

🔵 SD ökar till 21 % och är det parti som ökar mest tillsammans med V jämfört med förra valet. Toppform!

◾Mätningen är genomförd 14 – 26 september.  

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="694"]

SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen