Moderaterna och Liberalerna vill införa vaccinkrav i vård och omsorg

2021 10 03

Äldre och sjuka ska inte behöva möta ovaccinerad personal inom vård och omsorg.

Det anser Moderaterna och Liberalerna rapporterar Sveriges Radio och de båda partierna vill nu att det införs vaccinkrav inom vården som innebär att alla som nyanställs inom viss vård och omsorg måste vara vaccinerade mot covid-19.

De mest sjuka och äldre

– Det är ju rimligt att om man söker anställning för att vårda de mest sjuka och sköra och äldre människor att man är vaccinerad vid det tillfället, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Walterson Grönvall till Ekot.

Vill ha nationella regler

Moderaterna kräver att S-MP-regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer så att alla vet exakt hur kraven för vaccination vid nyanställning ska se ut. Liberalerna anser att saken ska hanteras genom att smittskyddslagen förtydligas.

– Regioner, kommuner, SKR – många organisationer som verkligen berörs av den här lagstiftningen försöker nu bena ut vad det är som gäller, säger L:s sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist till Ekot.

Socialministern vill inte svara

Men socialminister Lena Hallengren vill inte svara på frågan uppger Ekot. Istället anser hon att frågan ska hanteras vid ett senare skede längre fram. Hon föredrar att istället fokusera på att befintlig personal ska vaccineras men S-MP-regeringen har ändå inte framfört något sådant förslag.

– Den som arbetar i vård och omsorg och i patientnära relationer ska ju vara vaccinerad, det är arbetsgivarnas ansvar att se till att det blir så, säger Lena Hallengren (S).

ANALYS

Oavsett vad man anser om kravet på att nyanställd personal inom vård och omsorg ska vara vaccinerad eller inte så bör regeringen kunna svara på frågan. Ändå konstaterar Sveriges Radio att socialministern helt enkelt inte vill svara.

En regering hanterar givetvis en rad frågor samtidigt och varför just denna fråga – som är mycket aktuell just nu – inte ska aktualiseras för närvarande framgår inte av socialministerns svar.

Foto: G. Pflueger

[yop_poll id="705"]