Moderaterna kräver att Sverige förbereder för vaccinpass

2021 11 22

Moderatledaren ställer nu två krav – Sverige bör testa även dubbelvaccinerade samt bör förbereda för att införa nationellt vaccinpass.

Ulf Kristersson befarar att den kraftigt ökade smittspridningen runt om i Europa och Norden kan vara på väg även mot Sverige och vill nu att regeringen agerar.

Sverige bör testa dubbelvaccinerade igen

– Den svenska regeringen får inte vara senfärdig igen. Därför borde regeringen återuppta den omfattande testningen av personer som visar på symptom, även om de är dubbelvaccinerade, och förbereda för ett nationellt vaccinpass, så det finns om det behövs, anser Ulf Kristersson (M)

Oroas över ovaccinerade

Moderatledaren konstaterar att trots att Sverige har hög vaccinationstäckning så är fortfarande omkring 20 % av 16-plusarna inte dubbelvaccinerade

– Folkhälsomyndigheten har varnat för att det finns en betydande risk för klusterutbrott i ovaccinerade grupper under höst och vinter, och att dessa utbrott kan bli relativt stora. Samtidigt vet vi att även personer som fått två doser av vaccinet kan bli smittade och bära vidare covid-19, framhåller Ulf (M).

Vill förbered för vaccinpass

Han pekar på att Coronakommissionen riktade saftig kritik mot att Sveriges pandemihantering har varit senfärdig och att de inledande skyddsåtgärderna 2020 var otillräckliga för att ens kraftigt begränsa smittspridningen. Och nu vill inte Ulf Kristersson att det ska bli samma visa igen.

Restauranger och teater

– Vid en ökad smittspridning måste vi vara förberedda för att snabbt kunna införa ett nationellt vaccinpass. I de flesta länder krävs bevis på vaccination i sammanhang där risk för smittspridning anses stor. Det kan till exempel handla om restaurang- eller nattklubbsbesök och andra typer av arrangemang för allmänheten såsom teater, fotbollsmatcher och konserter, betonar Ulf (M).

Avlasta sjukvården

– Det finns goda skäl - om smittspridningen, sjukhusinläggningar och behov av IVA-vård fortsätter att öka - att kunna använda ett system med vaccinpass även inom Sverige. Inte minst för att slippa nya omfattande restriktioner. Och det skulle utan tvekan vara en tydlig signal till de 20 procent som ännu inte har vaccinerat sig, att göra det. Vi måste nu göra vad som krävs för att fortsatt skydda riskgrupper, avlasta sjukvården och undvika nya restriktioner och nedstängningar. Regeringen måste denna gång vidta åtgärder i tid, anser M-ledaren.

Foto: Moderaterna, Axel Adolfsson


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen