JUST NU: Moderaterna jublar åt Socialdemokraterna

2022 06 10

Regeringens nya utrikespolitiska deklaration skapar stort jubel hos Moderaterna.

På fredagen var det dags. Utrikesminister Ann Linde (S) presenterade regeringens nya utrikespolitiska deklaration, med ett Natomedlemskap i spetsen, för riksdagen. 

Det får oppositionspartiet Moderaterna att jubla, rapporterar Sveriges Radio.

“Känner tacksamhet”

– Vi är samlade för att ta avsked av den svenska allianslösheten. Här finns de som känner sorg, medan andra av oss uttrycker tacksamhet och hopp inför steg som nu tagits. Vi överlämnar idag denna llianslösenhetens hållning i historiens hand, hyllade Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark regeringens nya utrikespolitik.

Ifrågasätter samarbete

Hans Wallmark betonade dock det svaga stödet i riksdagen, då Vänsterpartiet och Miljöpartiet fortsatt säger nej till Natomedlemskap.

Även Sverigedemokraterna uppmärksammade detta och ifrågasatte hur partierna ska kunna samarbeta med Socialdemokraterna framöver, uppger SR.

Fåordig om Natoförhandlingar

Vad gäller ansökningsprocessen till Nato meddelar Ann Linde att det kommer att dra ut på tiden. Hon är fåordig om hur förhandlingarna går med Turkiet, som måste gå med på att släppa in Sverige i militäralliansen.

Nu väcks frågor om Sverige har missbedömt möjligheterna att gå med i Nato och om Turkiets hållning till frågan.

“De ändrade sig”

Det som Sverige, Finland och Nato fick veta i förväg var att man välkomnar Sverige och Finland. Annars skulle Natos generalsekreterare inte gå ut så tydligt, även i svensk media, och sagt att man trodde på en snabb anslutningsprocess. Sedan ändrade man sig från turkisk sida, då får vi hantera den nya situationen, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Skällde ut Ann Linde

Turkiet uppges ha reagerat på Sveriges öppet proklamerade feministiska politik.

Landets utrikesminister Melvüt Cavusoglu uppges dessutom ha höjt rösten mot Linde och skällt ut henne för regeringens feministiska hållning, uppger Reuters.

Dementerar dålig stämning

Ann Linde själv dementerar att det ska ha varit dålig stämning ministrarna emellan och betonar att Sveriges feminism inte sätter några käppar i hjulet för förhandlingarna med Turkiet.

Enligt utrikesministern är förhandlingarna “konstruktiva”, och när hon ombads utveckla resonemanget svarar hon till Aftonbladet:

– De är inte avbrutna.

Foto: Moderaterna resp Nato

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen