JUST NU: Moderaterna jublar åt Socialdemokraterna

2022 06 10

Regeringens nya utrikespolitiska deklaration skapar stort jubel hos Moderaterna.

På fredagen var det dags. Utrikesminister Ann Linde (S) presenterade regeringens nya utrikespolitiska deklaration, med ett Natomedlemskap i spetsen, för riksdagen. 

Det får oppositionspartiet Moderaterna att jubla, rapporterar Sveriges Radio.

“Känner tacksamhet”

– Vi är samlade för att ta avsked av den svenska allianslösheten. Här finns de som känner sorg, medan andra av oss uttrycker tacksamhet och hopp inför steg som nu tagits. Vi överlämnar idag denna llianslösenhetens hållning i historiens hand, hyllade Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark regeringens nya utrikespolitik.

Ifrågasätter samarbete

Hans Wallmark betonade dock det svaga stödet i riksdagen, då Vänsterpartiet och Miljöpartiet fortsatt säger nej till Natomedlemskap.

Även Sverigedemokraterna uppmärksammade detta och ifrågasatte hur partierna ska kunna samarbeta med Socialdemokraterna framöver, uppger SR.

Fåordig om Natoförhandlingar

Vad gäller ansökningsprocessen till Nato meddelar Ann Linde att det kommer att dra ut på tiden. Hon är fåordig om hur förhandlingarna går med Turkiet, som måste gå med på att släppa in Sverige i militäralliansen.

Nu väcks frågor om Sverige har missbedömt möjligheterna att gå med i Nato och om Turkiets hållning till frågan.

“De ändrade sig”

Det som Sverige, Finland och Nato fick veta i förväg var att man välkomnar Sverige och Finland. Annars skulle Natos generalsekreterare inte gå ut så tydligt, även i svensk media, och sagt att man trodde på en snabb anslutningsprocess. Sedan ändrade man sig från turkisk sida, då får vi hantera den nya situationen, säger Ann Linde till Aftonbladet.

Skällde ut Ann Linde

Turkiet uppges ha reagerat på Sveriges öppet proklamerade feministiska politik.

Landets utrikesminister Melvüt Cavusoglu uppges dessutom ha höjt rösten mot Linde och skällt ut henne för regeringens feministiska hållning, uppger Reuters.

Dementerar dålig stämning

Ann Linde själv dementerar att det ska ha varit dålig stämning ministrarna emellan och betonar att Sveriges feminism inte sätter några käppar i hjulet för förhandlingarna med Turkiet.

Enligt utrikesministern är förhandlingarna “konstruktiva”, och när hon ombads utveckla resonemanget svarar hon till Aftonbladet:

– De är inte avbrutna.

Foto: Moderaterna resp Nato

Text: Redaktionen